IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2010, 12:30   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
En acılı kazanç




Hem kavurucu sıcak, hem biberin acısı işçilerde alerji yapıyor

BAZI sofraların ‘olmazsa olmazı’ acı biber salçasının hammaddesi biberin toplanması ve ayıklanmasında çalışan kadın- çocuk yüzlerce kişi, kavurucu sıcak ve biberin acısı nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Çocuk işçilerin günde 10, büyüklerin ise 30- 40 lira kazanabildiği ‘acı’ iş, çalışanların vücutlarında alerjiye neden oluyor.

Her yıl ortalama 100 bin ton salçalık kırmızı biber rekoltesi gerçekleşen Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde yaşayanların önemli bölümü, salçalık biberleri toplayarak ve tohumlarını ayıklayarak ailelerinin geçimini sağlıyor. Çocuk işçiler günde 4- 6 saat çalışarak 10 lira civarında kazanırken, usta ayıklayıcılar ise aynı sürede 30- 40 lira kazanabiliyor. Biber temizliğinde çalışanlar kilo başına aldıkları 1 lira 15 kuruşun 10 kuruşunu ‘Çavuş’ denilen, işverenle aralarındaki irtibatı sağlayan ve toplayıp kovalara doldurdukları biberleri tartarak ne kadar topladıklarını hesap eden kişiye veriyor. Tarladan biber toplayanlar ise kilo başına 1 lira 20 kuruş kazanıyor. Biber toplayan ve çöplerini ayıklayan işçiler, en büyük sıkıntılarının kavurucu sıcaklar ve biberin acısı nedeniyle vücutlarında oluşan alerji olduğunu belirtiyor.

Türkiye iç piyasasının yanı sıra Avrupa’ya da biber salçası satan Kanaat Biber Salçaları’nın sahibi Muzaffer Köse, iyice çöplerinden arındırılan ve yıkanarak çekilen biberdeki aflatoksin oranının sıfır seviyesinde olduğunu, bu nedenle tercih edildiğini belirtti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
en, kazanc


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Odeme garantili, guvelinir ve kazanc dekontlari ile bir kazanc firsati!!! alper198 İnternetten Para Kazanma Yolları 0 01 Nisan 2014 15:10