IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2010, 14:35   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ETA’nın ateşkes ilanı samimi bulunmadı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ETA’NIN ateşkes ilanı, İspanyol ve Bask hükümetleri tarafından yetersiz bulundu. İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba “Onların bir kelimelerine güvenmiyoruz” dedi




İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA’nın ateşkes ilanı, İspanyol ve Bask hükümetleri tarafından yetersiz bulunarak “heyecanla” karşılanmadı.
Bask özerk yönetim bölgesinin başkanı Patxi Lopez, ateşkesin halkın isteklerine cevap vermediğini belirterek “Karar ne Bask halkının ne de kendisine yakın görüşte olan siyasi partilerin taleplerine karşılık veriyor. ETA bu bildirisiyle topun demokratların ayağında olduğunu iddia ediyor ama öyle değil” diye konuştu.


‘Zayıfladılar, ateşkes ilan ettiler’

“ETA’ya güvenmiyoruz, bunun için sebeplerimiz var” diyen İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba ise, “Bakın. Dikkat, dikkat, dikkat diye ısrarla vurguluyorum. Çünkü ETA’nın açıklaması, sanki bir teknik arızadan dolayı işin durması anlamına geliyor. Eylem yapamayacak kadar zayıfladıkları ve örgütü yeniden yapılandırmak için ateşkes ilan ettiler. Bize haber vermeden ateşkesi bozma kapasitesine sahip bir örgüt ve ne ben ne de devletin güvenlik güçleri onların bir kelimelerine güveniyor.”
İspanya İçişleri Bakanı ayrıca, ETA’nın siyasi kolu olduğu gerekçesiyle kapatılan Batasuna partisinin üyelerine de çağrıda bulunarak, “Ya tamamen ETA’dan kopsunlar ya da ETA’yı silah bırakmaya ikna etsinler. Eğer, ETA’yı bırakmazlarsa devletin kurumlarına da (yerel seçimlere) hiçbir şekilde giremezler” açıklamasında bulundu.


Gary Adams: Müzakerelere başlansın

Kuzey İrlanda barış sürecinin mimarlarından Sinn Fein lideri Gary Adams, İspanyol hükümetini, ETA örgütünün silahlı eylemlere son verdiği açıklamasının ardından doğan barış fırsatını değerlendirmeye çağırdı. Yazılı bir açıklama yapan Adams kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek İspanya’nın bir an önce müzakerelere başlaması gerektiğini söyledi.
Siyasi gözlemciler ateşkes kararının, yasaklanan Batasuna partisinin eski liderleri tarafından yapılan baskının sonucu olduğu yorumunu yapıyor. Söz konusu kadro, partinin yeniden yasallaşması için ETA’nın kalıcı ateşkes ilan etmesini istiyor.


Şiddet, Bask milliyetçilerini bölüyor

Görüşlerine başvurduğumuz Çoğul İspanya kitabının yazarı, Emekli Diplomat Akın Özçer, ETA’nın şu an oldukça zayıf durumda olduğunu, liderlerinin Fransa’da ardı ardına tutuklanması nedeniyle kendisine lider bulamadığını belirterek şunları söyledi: “Aslında İspanyol hükümeti örgütün kesin olarak silah bırakmasını bekliyordu. Bu kararda ateşkesin süresi belli bile değil. Alışıldığı gibi birtakım koşullar öne sürülmedi.”
“İspanya’da Batasuna hariç Bask Ülkesi’nde faaliyet gösteren tüm milli ve Bask milliyetçi partilerce 1988’de imzalanan Ajuria Enea Paktı uyarınca, eli kana bulaşmamış militanlara yasal siyaset yapma hakkı tanınıyor” diyen Özçer, ETA’nın bunu başından beri kabul etmediğini, gerekçe olarak ise İspanyol anayasasının hiçbir zaman bağımsız bir Bask Devleti (Euskal Herria ) kurulmasına açık olmadığını gösterdiğini vurguluyor. Bununla birlikte, ETA’nın silah bırakmasının, Bask milliyetçileri biraraya getireceği ve bağımsızlık yanlısı cepheyi kuvvetlendireceğinin sır olmadığını da ekleyen Özçer, Bask milliyetçiliğinin kurucusu ve egemen partisi PNV (Partido nacionalista vasco- Milliyetçi Bask Partisi) teröre karşı olduğundan radikal milliyetçilerle birlikte hareket edemediğini de hatırlatıyor.


Türkiye’de de ayrılıkçı parti kurulabilmeli

Konunun Türkiye ile karşılaştırma boyutunda Akın Özçer şu hususların altını çiziyor: Türkiye’nin, her şeyden önce, Avrupa Konseyi kurucu üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerek. Daha somut bir ifadeyle, Türkiye Anayasası’nın 68. ve 69. Maddeleri ile Siyasi Partiler Kanunu 1989’da zorunlu yetkisini tanıdığımız AİHM içtihadına uygun olarak değiştirilmeli. Yani Türkiye’de ayrılıkçı olanlar dahil (şu an yok) terör ve şiddete bulaşmayan her parti kurulabilmeli. Dolayısıyla bir siyasi parti, demokratik özerklik adını verdiği bir programı savunabilmeli. Bu nedenle kapatılmamalı. Teröre son vermeyle ilgili olarak da İngiltere ve İspanya örnekleri benimsenebilir. Önemli olan, kesin silah bırakma karşılığı genel af değil, kan dökmemiş örgüt militanlarına, örgüt üyeliğinden verilen cezanın affı ile siyasi mahrumiyetlerin kaldırılması öngörülebilir. Bu şekilde onlara “düz ovada siyaset” imkânı açılır.

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ateşkes, bulunmadı, eta’nın, eta’nın, ilanı, samimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kanında Uyuşturucu Bulunmadı JB Haber Arşivi 0 04 Şubat 2011 08:03
Antakya’da görülmemiş bayan eleman ilanı Süslü Esrarengiz Olaylar 0 14 Kasım 2010 22:06
Karayılan’dan ateşkes tehdidi Feronia Haber Arşivi 0 19 Ekim 2010 13:36
Kalıcı ateşkes için imralı’ya gidiyor System Haber Arşivi 0 03 Eylül 2010 16:11
Barzani’den ateşkes yorumu Feronia Haber Arşivi 0 15 Ağustos 2010 15:10