IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ekim 2010, 11:10   #1
Çevrimdışı
Ay
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Utanç davası’nda utandıran kararlar




Mardin’de aralarında kamu görevlileri de bulunan 26 kişinin, 13 yaşındaki kıza, değişik zamanlarda tecavüzüne ilişkin davada cezalar alt sınırdan verildi, suç mahiyeti değiştirilerek zamanaşımına sokuldu, iffet ayrımı yapıldı




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 13 yaşındayken, farklı zamanlarda, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 26 kişinin tecavüzüne uğrayıp sonra aynı erkeklere satılan N.Ç. ile ilgili davada çok tartışılacak ayrımlar yaparak karar verdiği ortaya çıktı. Kararın ayrıntılarına göre mahkeme, tecavüzcü erkekler lehine “iffet” ayrımı ve cezalarda takdir indirimi yaptı, tüm sanıklara alt sınırdan ceza verdi. Ayrıca suçun mahiyeti değiştirildiği için de dava 7 yıl 6 ayda zamanaşımına girdi.

Zamanaşımına girdi
N.Ç.’nin 13 yaşındayken başına gelenlerlerin ortaya çıkmasıyla açılan ve kamuoyunda “utanç davası” diye adlandırılan dava, mağdur kız 21 yaşına geldiğinde karara bağlanabildi.
Mahkemenin, geçen hafta açıkladığı kararın tutanaklarına göre, mahkeme, ilk etapta, Mardin Savcılığı’nın tüm sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını istediği, eski [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’nın 430/1. maddesini değerlendirdi. “Her kim cebir ve şiddet veya tehdit veya hile ile şehvet hissi veya evlenme maksadiyle reşit olmayan bir kimseyi kaçırır veya bir yerde alıkorsa beş seneden on seneye kadar ağır [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile cezalandırılır” hükmünü içeren maddenin, işlenen fiilin karşılığı olmadığını savunan mahkeme, sanıkların eylemini “zorla değil, rızaen alıkoyma” diye nitelendirdi. Buna göre, eylemin cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis olan 430/2. maddeye göre değerlendiren mahkeme, “bu suç için öngörülen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 7 yıl 6 ay olduğundan, sanıklar hakkında açılan kamu davalarının ortadan kaldırılmasın” karar verdi. Böylece, sanıkların bu eylemi zamanaşımına girdi. Mahkeme, 3 sanık hakkında “fuhuşa tahrik” suçundan açılan davayı da 7 yıl 6 aylık zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle kaldırdı.

Suç değişti, ceza kuş oldu
Mahkeme, N.Ç.’yi erkeklere satan T.T. ve E.A. adlı kadınlara ceza verirken de olay tarihinde 13 yaşında olan N.Ç.’nin zorla değil, rızasıyla alıkonulduğu kabulünden hareket etti. Savcılık, kadınların “ayrı ayrı 23 kez ırza geçmek suçlarına iştirak, fuhuşa tahrik, iki kez ırza geçmek suçuna iştirak ve fuhuşa tahrik” suçlarından cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme ise eylemleri “ırza geçme suçuna azmettirme ve diğer sanıklarla hareket ederek suçun işlenmesini sağlama” olarak tanımladı ve iki kadına eski TCK’nın 414. maddesine göre 6’şar yıl hapis cezası verdi. 414. maddenin 1. fıkrasına göre 15 yaşını bitirmeyen küçüğün ırzına geçenlere 5 seneden aşağı olmamak üzere hapis cezası verilmesi gerekiyor.
Aynı maddenin ikinci fıkrası ise cebir, şiddet veya tehdit kullanılarak ya da hileli vasıtalarla suçun işlenmiş olması halinde, verilecek cezanın 10 yıldan aşağı olamayacağını içeriyor.
Mahkeme, ikinci fıkrayı görmezden gelerek, iki kadına, alt sınırın sadece bir yıl üzerinde bir ceza verdi.
Mahkeme, 6’şar yıl olarak belirlediği bu cezada, zorunlu olarak, suçun birden çok kere işlenmiş olması nedeniyle yarı oranında arttırım yaptı ve nihai ceza, maddenin ikinci fıkrasının öngördüğü sınırın bile altında, 9 yıl olarak belirlendi.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
utanc


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye’yi Utandıran Google Arama Sonuçları Numune Haber Arşivi 2 16 Şubat 2015 11:59
Bir utanç davası da Bartın'da PassioN Haber Arşivi 0 24 Mart 2012 16:36
Say’dan Gürses’e hakaret davası Lucifer Haber Arşivi 0 12 Ekim 2010 15:55
Danıştay Davası’nda Avcı tanık olacak System Haber Arşivi 0 29 Ağustos 2010 15:18
Bu da Silifke’nin şalvar davası’ Kan Haber Arşivi 0 08 Eylül 2008 09:09