IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2007, 11:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ata'dan anlamlı bir fotoğraf...




Mustafa Kemal Paşa'nın özellikle Araplara mahsus bu kıyafeti giyip çektirtiği fotoğraf hangi mesajı taşıyordu? Bu resim ne zaman, nerede çektirilmişti...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bilimin gösterdiği yoldan başka bir yol tavsiye etmeyen, gerek Laik Cumhuriyet'in gerekse İslam Dini'nin daha özgür düşünceli bilim adamlarınca korunabilmesi için mücadele veren ve dini kendi siyasi çıkarlarına alet edenlere karşı "Türkiye tarikatlar, şeyhler, müritler memleketi olamaz" uyarısı yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu resmi günümüzün ideolojik tartışmalarına ışık tutabilecek siyasi bir mesaj içeriyor.
Mustafa Kemal Paşa bu resmi 22 Mart 1921 tarihinde Ankara'daki Meclis bahçesinde çektirmiş. Atatürk'ün yanında bulunanların çoğu Birinci Büyük Millet Meclisi Şerriye Encümeni üyesi olarak görev alan ilmiye mensupları. Üzerinde bulunan kıyafet ise başlı başına emparyalist istilacılara karşı bir mesaj. Çünkü bu kıyafet Mustafa Kemal Atatürk'ün Traplusgarp cephesinde İtalyan işgaline karşı müdafa mücadelesi verdiği Derme halkı tarafından kendisine hediye edilmiş. Paşa Araplara mahsus bu yerel kıyafeti giymek suretiyle Türk Kurtuluş Savaşı'nın emperyalizme karşı kazanılmış bir zafer olduğunu zihinlere kazımak istiyor... Ama mesajın ne kadar alındığı belirsiz çünkü Türkiye'de pek çok kişi kendi sınırlarını çizdiği ölçüde vatansever ve o sınırlar dışında kalan herkesi vatan haini saymaya devam ediliyor. Prof. Dr. Toktamış Ateş gibi katıksız bir Atatürkçü'nün bile "satılmış hain" sayıldığı bir ülkede, bugün böyle bir antiemperyalist mesaj verilebilir mi?
25 Nisan 1958 Tarihli Hayat Dergisi'nin 81. Sayısında Naşit Hakkı Uluğ'un 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu anlatan yazısında bir kutu içinde yayınlanan resim için "Atatürk'ün manalı bir hareketi" başlığı kullanılmış. Bu mana resim altı yazısında "Mustafa Kemal'in, İslam aleminin esaretten kurtarılması için uzak vatan topraklarındaki mücahedesinin bir bir hatırasını giyerek Meclis'teki ilmiye mensupları arasında bu resmi çektirmesi ne kadar manalıdır" şeklinde izah ediliyor.
Şimdi İslam ülkelerindeki işgaller düşünüldüğünde Atatürk'ün makamında oturanların emperyalizme karşı böyle bir mesaj vermeye kalkması halinde neler olacağını düşünebiliyor musunuz?
Tartışmayı sizlere bırakıp resimde yer alanların kimliklerini sunalım:

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

{Soldan sağa)
Hacı Bekir (Konya)- Meclis İktisat Encümeni riyasetinde ve idare Amirliğinde bulunmuştur. İstanbul Meclisi'nden gelmiştir.
Feyzi Hoca (Malatya). Müderris. İstanbul Meclisi'nden
Bayraktar Hacı Veli (Eskişehir). Tüccar.İstanbul Meclisi'nden
Şeyh Şemsettin (Ankara). Hacıbayram Şeyyhi
Musa Kâsım (Konya). Dava Vekili. B.M. Meclisi birinci ve ikinci reisvekillikleri vazifesi yaptı. Daha sonra Şeriye Vekilliği ve Ziraat Bankası idare meclisi reisliğinde bulunmuştur.İstanbul Meclisi'nden gelmiştir.
Mustafa (Ankara) Müderris.
Mazlum Baba (Denizli) Tavas'ta tekke postnişi idi.
Mustafa Kemal Paşa.
Nebil (Afyon).
Mehmet Vehbi (Konya). B.M. Meclisinde ikinci reis vekilliği, şeriye encümeni reisliği ve şeriye vekilliği yapmıştır.
Salih (Siirt).
Hacı Hüsnü (İsparta]. Müderris,
Isparta Müftüsü Hafız ibrahim (Isparta), lspartalı Tahir Paşa'nın oğludur, İlmiye sınıfındandır. Milli Mücadele'de Isparta Müdafaa-ı Hukuk Reisi ve Demir Alay Komutanı idi.
Rasih (Antalya), İstiklal Mahkemesi azalığında bulunmuştur.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
anlamli, anlamlı, atadan, bir, fotoğraf, fotograf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bu fotoğraf 2014 Oscar ödüllerine damga vurdu, Bu fotoğraf karesi rekor kırdı Violent Fotoğraf Kulübü 0 05 Mart 2014 21:26
Anlamlı Sözler Anlamlı Mesajlar PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 05 Kasım 2011 15:01