IRCForumlarý - IRC ve mIRC Kullanýcýlarýnýn Buluþma Noktasý
  sohbet

 Kayýt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Aralýk 2010, 18:50   #1
Çevrimdýþý
JB
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Þahin: Sonuçlarýna katlanýrlar Demirtaþ: 12 Eylül ruh hali




TBMM Baþkaný Mehmet Ali Þahin, Demokratik Toplum Kongresi kararlarý ile ilgili bir soruyu yanýtlarken, Türkiye'nin her türlü sorununun konuþulduðu ve çözüleceði yerin TBMM olduðunu belirterek, "Baþka bir kongre, baþka bir meclisi tanýmýyoruz. Bu sevda peþinde koþan arkadaþlarýmýz durumlarýný lütfen deðerlendirsinler. Sonuçlarýna katlanmak zorunda kalýrlar" dedi. BDP lideri Selahattin Demirtaþ sert yanýt verdi: Yaðlýboya ile fýrça alýr Marmaris'e yerleþir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajýnýz olmasý gerekir.


Gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Þahin, Demokratik Toplum Kongresinde "demokratik Özerk Kürdistan" þeklinde açýlým ortaya konulduðunun belirtilmesi üzerine, "Türkiye ile ilgili kararlarýn yasama organý TBMM'dir. Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý içerisinde tüm vatandaþlarýmýzý ilgilendiren kararlarýn alýndýðý Meclisin Baþkaný olarak o tür kararlarla ilgilenmiyorum. O tür kararlar mevzuatýmýz açýsýndan ne ifade ediyorsa onu yetkili kurumlar deðerlendirir, yapýlacak bir þey varsa gereðini yaparlar" diye konuþtu.

Bir gazetecinin, "BDP milletvekilleri Meclis kürsüsünde Kürtçe konuþuyor. Muhalefet sizin inisiyatif kullanmanýz gerektiðini söylüyor" sözleri üzerine ise Þahin, þunlarý söyledi:

"TBMM'de ancak Türkçe hitap edilir. Bu konudaki mevzuatýmýz bu þekildedir. Hatta biraz daha geriye giderek þunu da ifade edebilirim:

Osmanlý'da da 1876 ve 1908 Teþkilatý Esasiye anayasalarýna baktýðýnýz da da resmi dil Türkçedir. Dolayýsýyla bu tür tartýþmalarý son derece gereksiz, gerginliðe yol açýcý bulduðumu ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin her türlü sorununun konuþulduðu, çözüleceði yer burasýdýr. Baþka bir kongre, baþka bir meclisi tanýmýyoruz. Bu sevda peþinde koþan arkadaþlarýmýz durumlarýný lütfen deðerlendirsinler, sonuçlarýna katlanmak zorunda kalýrlar."

Þahin, "Siz bir adým atacak mýsýnýz kürsüde Kürtçe ile ilgili" sorusuna ise "Atmamýza gerek yok. Türkçe konuþulur. Meclisi yöneten baþkanvekillerimiz gereken neyse yaparlar" yanýtýný verdi.

Demirtaþ'tan sert cevap
Barýþ ve Demokrasi Partisi (BDP) Eþbaþkaný Selahattin Demirtaþ, Demokratik Toplum Kongresi'nin geçtiðimiz haftasonu Diyarbakýr'da yaptýðý Çalýþtay'a iliþkin Ýstanbul'da gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
Türkiye'nin son dönemde, özellikle yeni anayasa, öðrencilerin üzerinde artan baský ve en önemlisi de seçimlerde emekçi, demokratik kesimlerin birlikte alternatif bir yolda harekete etmeleri için görüþ alýþveriþinde bulmak üzere bir araya geldiklerini söyleyen Demirtaþ, AK Partinin Türkiye'yi çýkmaza götürdüðünü belirterek, CHP'nin de ana muhalefet görevini yerine getirmediðini, bunlarý gündeme getirerek tartýþmak istediklerini söyledi.

Bütün toplumsal tehditlere karþý toplumun kendini örðütlemesi, kendini eðitmesi gerektiðini belirten Demirtaþ, "Kendini mahallede, köyde ilçede örðütlü hale getirerek, tüm bunlara karþý bir savunma geliþtirmesi gerekiyor. Kastettiðimiz budur. Bunun dýþýnda alternatif olarak, polis gücü, ordu gücü oluþturacak hali yok" dedi.
Böyle bir çalýþmanýn ne yasal ne de Anayasal bir çalýþma olduðunu dile getiren Demirtaþ, "Bütün saldýrýlara karþý, yani medya üzerinden, internet üzerinden çocuklarýmýza, gençlerimize, toplumun herkesimine yönelik bir saldýrý yok mu? Huzurlu bir toplum muyuz? Ýþssizlik bu kadar derinken, fuhuþ bu kadar derinken biz bunlara yönelik bir þey yapmayacak mýyýz? Biz diyoruz ki sivil toplum bu konularda çalýþabilir. Mahalleler kendini örgütleyebilir ve alternatif savunma mekanizmalarý geliþtirilebilir. Halk Evleri kurulabilir. Kent konseyleri kurulabilir. Tüm bunlar tartýþmaya deðer çok ciddi örneklerdir. Devlet býrakýn toplumu korumayý bizzat kamu görevlerinin içerisinde yer alýyor. O yüzden toplumun kendi kendini koruyacak mekanizmalar kurabilmelidir. Toplumun bu savunmayý gerçekleþtirmesi meþru bir haktýr. O nedenle meþru savunma komiteleri, komisyonlarý ve mekanizmalarý diyoruz."

Sembol ve bayrak tartýþmasý
Her kurum ve kuruluþun bayrak ve filamaya sahip olduðunu savunan Demirtaþ, "Bu bayraklar Türk Bayraðý'nýn alternatifi deðildir. Bölge Meclisleri öneriyorsak, bölge yönetimleri öneriyorsak, bunlarý temsil eden neden bayrak, sembol olmasýn?" dedi.

Türk Bayraðý'nýn tüm ülkeyi temsil ettiðini ifade eden Demirtaþ, bunun yanýnda bölgeleri temsil eden ciddi bir model önerdiklerini belirtti.
Önerinin tartýþýlma sebenin de fikrin BDP'ye ait olmasýndan dolayý sürdüðünü söyleyen Demirtaþ sözlerine þöyle devam etti:

"Herkes kendine þunu sorsun, 'Ben bu ülkenin vatandaþý olarak vergi ödüyorum ama ne kadar yönetime katýlabiliyorum?' diye bir sorsun. TBMM, Hükümet Türkiye'yi yönetiyor, halk oy verme dýþýnda yönetime ne kadar katýlýyor? Ondan sonra, 'O halde yönetime nasýl katýlabiliriz?' bunu bir tartýþsýn, görülecekki demekki Demokratik Özerlik dediðimiz 'Yerinden Yönetim' herkesin arzuladýðý istediði bir modeldir. O yüzden süreç oraya doðru gidecektir. Biz bu konuyu siyasi partilerle tartýþýyoruz. Örneðin ÖDP'de bu konuyla ilgili çalýþmalar yürütüyor"

Demirtaþ, bir gazetecinin "Meclis'te grubu bulunan partilerle görüþecek misiniz?" þeklindeki sorusu üzerine, bu konuda özel bir arayýþlarýnýn olmadýðýný söyledi. Mecliste, tartýþmalarýn magazinsel boyutta tartýþýldýðýn ve "sadece nereden saldýrabiliriz diye" bakýldýðýný belirten Demirtaþ, þöyle devam etti:

"Baþbakan diyor ki 'Biz ülke coðrafyasý üzerinde ameliyata izin vermeyiz'. Ameliyatýn en büyüðünü sen yapýyorsun zaten. Bizim ameliyat yapmaya niyetimiz yok. Padiþahlýk sistemi kurmuþsun. Kendini padiþah olarak görüyorsun, etrafýndaki bakanlarý da vezirlerin olarak görüyorsun ve ülkeyi böyle yönetmeye kalkýyorsun. Þu anda bedelli askerlik tartýþýlýyor. Olacak mý olmayacak mý buna Baþbakan karar verecek. Baþbakan olacak derse olacak. Milyonlarca genci ilgilendiren bir konuda tek baþýna karar verme yetkisini kim sana veriyor? Ýþte yerinden yönetim budur padiþahlýk sistemine son vermektir. Bunun Kürtle, Türkle, Aleviyle, Çerkesle bir alakasý yokki. Bu herkesin sorunu. Bu Kürt sorununu da çözer diyoruz. Ülkeye barýþ getirir. Bun böyle ele alýp tartýþtýðýnýz da göreceksiniz ki 'evet biz bir yerde yanlýþ yapýyoruz'. 70 milyonluk ülke sadece Ankara'nýn ve bir Baþbakanýn iki dudaðý arasýndan yönetilemez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarý enayi deðildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir yurttaþý onurlu bir yurttaþdýr. Devlete karþý görevlerini yerine getiriyorsa, devlette ona eþit götürmek, ona saygý duymak, onu dinlemek ve her adýmýný ona sormak zorundadýr. Biz BDP olarak bunu öneriyoruz."

Þahin'in açýklamalarý talihsiz
Bir basýn mensubunun Meclis Baþkaný Mehmet Ali Þahin'in "Ýki dilli yaþam" konusundaki açýklamalarýnýn sorulmasý üzerine BDP Eþbaþkaný Selahattin Demirtaþ, Mehmet Ali Þahin'in siyasi olarak kendilerinin muhatabý olmadýðýný belirterek, "Kendisi bir siyasi kurumu temsil etmiyor. Bütün parlamenterlerin baþkaný. Açýklamalar talihsiz olmuþtur" dedi.
Meclis Baþkaný Mehmet Ali Þahin'in Türkiye'nin gerisinde kaldýðýný öne süren Demirtaþ, "Türkiye zaten çok dilli bir ülkedir. Türkçe hepimizin ortak dilidir. Türkçe bu ülkenin resmi dilidir. Hepimiz Türkçe konuþuyoruz ve bundan gocunmuyoruz da, gurur duyuyoruz" ifadesini kullandý.

Meclis Baþkaný'nýn iþi mi buna karýþmak?
Türkiye'de yaþayan Kürt, Çerkez, Arap, Gürcü asýllý bütün vatandaþlarýn ana dilleri olduðunun altýný çizen Demirtaþ, "Bu anadil doðuþtan geliyor. Yasalar belirlemiyor bunu. Meclis Baþkaný'nýn iþi midir yani? Allah yaratmýþ, o anadan babadan doðmuþsun ana dilin olmuþ. Bu ülkede doðduðun için bir de resmi dilin var. Meclis Baþkaný'nýn iþi midir buna karýþmak?" diye konuþtu.

Þahin'in "Bu açýklamalar parti kapattýrýr" sözünü de hatýrlatan Demirtaþ, "100 tane de parti kapansa bu deðiþmez. Ana dili Meclis Baþkaný belirleyemez. Biz parti olarak da bunlarý dikkate almak zorundayýz. Ana diller vardýr, yaþamak zorundadýr. Resmi diller var diye 80 yýldýr yapýldýðý gibi asimile mi etmeye çalýþacaðýz. Yoksa onlarý nasýl yaþatacaðýz, zenginliðimiz olarak kullanacaðýz, eðitim ve diðer alanlarda kullanacaðýz diye tartýþacak mýyýz?" dedi.

Yaðlýboya ile fýrça alýr Marmaris'e yerleþir
Demirtaþ sözlerini þöyle devam etti:

"Meclis Baþkaný 12 Eylül 1980 ruh haliyle konuþuyor. O dönem 30 yýl önceydi. Ama çok merak ediyorsa, o duygulara sahipse yakýnda tekrar seçim olacak, kendisi emekliye ayrýlýr. Bir kutu yaðlýboya ile bir fýrça alýr Marmaris'e yerleþir. Orada onun gibi düþünen zatla birlikte resim yapar mutlu olur. Ama Türkiye o dönemleri geçti artýk."

Kaynak : Ekolay.net

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odalarý reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
12, demirtaåŸ, eylã¼l, hali, katlanä±rlar, ruh, sonuã§larä±na, åžahin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayýtlý üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Kapalý
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Açýk


Benzer Konular
Konu Konuyu Baþlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Demirtaþ'tan flaþ açýklamaSelahattin Demirtaþ : "Ýç güvenlik paketi müzakere sürecinin önünde ciddi bir bariyer oluþturu Cappy Haber Arþivi 0 13 Þubat 2015 16:55
Cumhurbaþkanlýðý seçim sonuçlarýna takipsizlik kararý Desmont Haber Arþivi 0 13 Aralýk 2014 17:42
19-26 Þubat TNS Reyting sonuçlarýna göre en çok izlenen dizi Küçük Aða Violent Yerli Diziler 0 02 Mart 2014 22:12
YSK'dan seçim sonuçlarýna yapýlan itirazlara ret Cemalizim Haber Arþivi 0 10 Nisan 2009 18:03