IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ocak 2011, 14:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarım için büyük kayıp




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Cumhur Pekdemir, Edirne'nin Paşaçayırı mevkiinde bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne ait 1. sınıf tarım arazisinin ısrarla TOKİ'ye tahsis edilmesini "Edirne ve ülkemiz tarımı için büyük bir kayıp" olarak yorumladı
Edirne’nin Paşaçayırı mevkiinde bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne ait 1. sınıf tarım arazisinin TOKİ’ye tahsis edilerek bu alana konut yapılması kararı büyük tepkilere yol açtı. İKK’nin basın açıklamasını kamuoyuyla paylaşan Pekdemir, durumu 7 Ocak 2011’de Belediye Başkanı’nın yerel basına yaptığı açıklamayla öğrendiklerini söyleyerek “TOKİ bunu yasal olarak yapacak ise daha önce aynı arazi hakkında Edirne Belediyesi’nin görüşü, karşı duruşu belli olduğu halde, meclis kararı alarak bunu onaylamanın gerekçesi nedir” diye sordu.

Ülke tarımı için büyük kayıp

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, Edirne, Trakya ekonomisi ve Türk tarımı açısından çok önemli faaliyetleri olan bir kuruluş olduğunun altını çizen Pekdemir, “3 bin 200 dekarlık bu alanda Trakya topraklarına uygun yetiştirilen buğday tohum ihtiyacının yüzde 60’ı, çeltik tohum ihtiyacının yüzde 90’ı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden karşılanıyor. Stratejik öneme sahip olan tohum ihtiyacını karşılayan bu arazinin bu şekilde yitirilmesi, buranın rant alanına dö- nüştürülmesi, Edirne ve ülkemiz tarımı için büyük bir kayıptır” sözleriyle İKK olarak tepkilerini dile getirdi.

Bölge halkı su içemeyecek

Ayrıca uzmanlara göre bölgede böyle bir yapılaşmaya gidilmesi, yeraltı sularının kirlenmesine yol açacak. Edirne’nin içme suyu ihtiyacını Süloğlu Barajı ve Paşaçayırı mevkiinde bulunan 14 adet su kuyusunun karşıladığı düşünüldüğünde de TOKİ’nin yapacağı yeni konutlar çevredeki içme suyu kaynaklarını kullanılmaz hale getirecek.

‘Evet demek zorunda kaldım’

6 Ocak’ta Ankara’dan döndüğü gibi belediye meclis toplantısına katılan ve Ankara’daki temasları hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise tarım arazilerinin konut ve hastane alanı olarak TOKİ’ye tahsis edilmesine, oylama öncesi meclis üyelerinin bazılarının tepki göstermesi karşısında “Ne yapayım? Nasıl olsa alacaklardı. Benim de içim burkuluyor ama mecburen evet demek zorunda kaldım” açıklamasını yaptı.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştüğünü aktaran Sedefçi, Bayraktar ile sıkı bir pazarlık yaptıklarını söyledi. Edirne’ye küçük bir Manhattan yaratma isteği olduğunu belirten Sedefçi, bu konuda da Bayraktar’dan yardım istediğini ifade etti. Sedefçi hayalinde Edirne’nin yeni ve eski sanayi sitelerinin arsasına küçük bir Manhattan yaratma isteği olduğunu, buradaki alana sanayi sitesi esnafını razı ettikten sonra kendilerine, yapılacak olan 30-40 katlı residansların altından dükkânlar artı para ya da sadece para vermek gibi bir düşüncesi olduğunu belirtti.

‘Hükümetle kavga yarar getirmez’

Hükümetle kavga etmenin kendisine bir yarar getirmediğini gördüğünü belirten Sedefçi, “Bugüne kadar hep hükümetle kavga ettim. Ne oldu? Hiçbir şey. Ben de işi pazarlığa döküp belli şartlar sundum. Ufak bir spor kompleksi, belediye başkanlığı adına yapılacak dairelerden 50 tanesinin, Edirne’deki gazetecilere yeni yapılan konutlardan 30 tanesinin kurasız bir şekilde verilmesini istedim. Ayrıca Edirne Stadyumu’nun bulunduğu alanın yıkılıp otopark, alışveriş merkezi ve 10 bin kişilik kapalı stadyum yapılmasını istedim. Bunların da sözünü aldım. Aramızda küçük, resmi olmayan bir anlaşma yaptık. Bu konuda ilgili bakanla görüşeceğiz. Eğer uygun görülürse bunları yaptırma şansımız olacak” dedi.

Ekonomiye ve çiftçiye katkı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği çeşitlerle Türkiye genelinde yılda 2 milyar liranın üzerinde buğday üretimi yapılıyor. Enstitü, çeltikte bugüne kadar 32 çeşit tescil edilerek üretim izni alındı. Geliştirilen buğday çeşitleri de ülkemizin değişik yörelerinde ekiliyor. TTAE’de 14 çeltik çeşidinin tohumu üretilirken 350 dönümlük sahada da ülkemizin tohum ihtiyacı olan 200 ton orijinal çeltik tohumluğu üretiliyor. Üretilen tohumlar Edirne, Samsun, Balıkesir, Çanakkale, Çorum, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Adana ve diğer çeltik üretilen illerdeki çiftçiler tarafından kullanılıyor

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
büyük, için, kayıp, tarım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarım ve kırsal kalkınmaya büyük destek Desmont Haber Arşivi 0 20 Aralık 2014 16:42
karadeniz Bölgesi-Tarım-Tarım Ürünleri SimHa Karadeniz Bölgesi 0 22 Ağustos 2014 03:51