IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ocak 2011, 09:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yargıtay'dan Güle'e şok rapor




Yargıtay, 12 Eylül referandumuyla bireysel başvuru yolu açılan Anayasa Mahkemesi’nin yeni çalışma usullerini düzenleyen tasarıda, mahkeme, Yargıtay ve Danıştay’ın kararlarını iptal yetkisi tanınmasını sert biçimde eleştirdi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, konuyla ilgili hazırlanan raporu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e sundu. Raporda, yargı kararlarının etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı belirtilerek, Anayasa Mahkemesi’nin süper yüksek mahkeme haline getirildiğini, bunun da toplumsal barışı bozacağı belirtildi.
Mahkeme üyelerinin bir bölümünün hukukçu bile olmadığının kaydedildiği raporda, mahkeme üyelerine geniş mali haklar tanınmasının “farklı yorumlara sebebiyet vereceği” vurgulandı. Raporda, mahkeme üyelerinin yemininden “Türk milleti” ifadesinin çıkarılması eleştirilirken, Anayasa Mahkemesi’nin, anayasa değişikliklerini değiştirilemez maddeler yönünden inceleyebilmesi talep edildi.
Gerçeker, Yargıtay 1. Başkanvekili Erdal Sanlı, Yargıtay üyeleri İbrahim Şahbaz ve Adnan Değnekli’nin imzalarını taşıyan raporu sunmak için önceki gün Gül ve Şahin’den randevu aldı. Önce TBMM Başkanı Şahin’e giden Gerçeker, “Yasa tasarısıyla ilgili sıkıntıları bildireceğiz” dedi. Şahin’le yaklaşık 45 dakika görüşen Gerçeker, öğleden sonra da Çankaya Köşkü’ne çıktı. Gerçeker, yaklaşık 1 saat görüştüğü Gül’e raporu sundu ve şikayetlerini sıraladı.
Çarpıcı rapor
Gerçeker’in, Gül ve Şahin’e sunduğu raporda, tartışma yaratacak eleştiriler yer aldı. Rapordaki çarpıcı başlıklar şöyle:
- Tasarıda, Anayasa Mahkemesi’nin, görülmekte olan davalar konusunda anayasaya aykırı biçimde TBMM ve Başbakanlık’a dava dilekçesini göndererek görüş sorabileceği belirtilmektedir.
- Yapılan düzenleme ile Anayasa Mahkemesi, son incelemeleri yapacak süper yüksek mahkeme konumuna getirilmektedir. Türk vatandaşları, ucu açık, belirsiz, bitmek tükenmek bilmeyen, yıllarca sürecek yargılama ile karşı karşıya bırakılacaktır, yargılama süresinin uzaması toplumsal barışı bozacaktır.
- Tasarıda, bireysel başvuru görüşülürken, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline konu yasayı iptal edebileceği belirtilmiştir. Anayasada kimlerin iptal davası açabileceği düzenlenmiştir. Bireysel başvuruyu inceleyen bölüme kanunla böyle bir yetki verilemez.
‘Hukukçu değiller’
- Kişisel başvuruyu inceleyecek Anayasa Mahkemesi üyelerinin çoğunluğunun hukukçu olması gerekir. Aksi halde kişi ve kurumların hukuki güvenliği sağlanamaz. Anayasada yapılan değişikliğe göre, 19 üyenin sadece 9’u hukukçu olacaktır. Bu durum, hukuk devleti ilkesine aykırıdır.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gülee, rapor, yargıtaydan, şok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hakan Peker - Güle Güle Yoluna Lcia H, I, İ, J, K, L 0 01 Kasım 2014 19:39
Ebru Gündeş - Şimdi Git Güle Güle Ecrin D, E, F, G 0 09 Mart 2014 15:19