IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2011, 11:42   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yeni Türkiye’nin bilimi de böyle olacak!




Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Oruç, “dini ibadetlerin insan davranışları üzerindeki etkisi” üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını AA muhabirine açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Oruç'un "bilimsel çalışmasına" göre namaz, oruç, zekat gibi ibadetler faydalı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemil Oruç, ibadetlerin insan davranışları üzerindeki etkisi üzerine yaptığı araştırmanın sonuçları üzerine açıklamalar da bulunurken, “yeni Türkiye’de” bilim ve araştırmanın nasıl olacağının da ipuçlarını sundu.

Yrd. Doç. Dr. Oruç yaptığı “İslam'ın ibadetlere bakışını ve bunun insan davranışlarına etkisini incelemek için” yaptığını söylediği araştırmasının sonuçlarını AA muhabirine açıkladı. AA’nın haberinde yapılan araştırmanın ne zaman, nerede, hangi yöntem ve örneklemle yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi sunulmazken açıklamayı yapan öğretim üyesinin zaman zaman başka bilim alanlarının sınırlarına da girdiği görüldü.

Oruç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuran'ın insanların kişisel ve sosyal hayatını düzenlediğini söylerken, “ibadetlerin ruhuna uygun olarak yapılması durumunda insanların davranışlarına olumlu etki ettiğini” öne sürdü. Yrd. Doç. Dr. Oruç ibadetlerin sadece namaz kılmak, gün boyu aç kalmak veya başkalarına bir şeyler dağıtmak gibi değerlendirilmemesi gerektiğini söylerken, “bütün bu ibadetlerin aslında bir davranış modelini oluşturduğunu, dolayısıyla namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerin insanların davranışlarına olumlu bir şekilde yansıması gerektiğini” iddia etti.

Bu nasıl araştırma?
Oruç “gerçek anlamda oruç tutmanın insanları başkalarına iftira etmek, yalan söylemek gibi olumsuz davranışlardan uzaklaştırdığını” söylerken, bu ibadetin sevap kazanmanın yanı sıra sağlık ve psiko-sosyal açıdan da insana birçok katkısının olduğunu öne sürdü. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Oruç, oruç tutmanın insanlara daha güçlü bir iman ve ahlak bilinci kazandırdığını ifade ederken, oruç tutan insanların, “özellikle sabır, hoşgörü, merhamet, sevgi, şefkat gibi duyguları daha yoğun yaşadığını” kaydetti. Oruç’un AA muhabirine yaptığı bu açıklamalara araştırmasının hangi bulgularıyla vardığına ilişkin herhangi bir bilgi vermemesi ise dikkat çekti. Bu ibadet sayesinde insanların açların, yoksulların halinden daha iyi anladığını iddia eden öğretim üyesi Oruç, oruç sayesinde mide ve sindirim sistemin dinlendiğini de öne sürdü. Mide ve sindirim sistemine ilişkin tıp bilimleri alanına girecek böyle bir bilginin Oruç’un araştırmasında nasıl bulgulandığı ise anlaşılamadı.

Üniversitesinde Eğitim Fakültesi Dekan yardımcısı ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Oruç, orucun namaz ve zekat gibi diğer ibadetlerle birlikte daha anlamlı olduğunu da söyledi. Özellikle namaz kılmanın insanların disiplin bilinicinin gelişmesine katkı sağladığını öne süren Oruç, gün içinde beş vakit namaz kılanlarda sorumluluk bilincinin geliştiğini iddia etti. Oruç, namaz kılanların Allah korkusu sayesinde başkalarına haksızlık etme ya da bunun gibi olumsuz davranışlardan uzaklaştığını da söylerken, ibadetlerin insanların ahlaki ve vicdani gelişimlerine büyük katkı sağladığını, ibadetlerin ve özellikle orucun daha hoşgörülü, daha yaşanabilir bir toplumun oluşmasına önemli katkılar sağlayabileceğini iddia etti.

AA yaptığı haberde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş’ın da benzer yöndeki görüşlerine yer verdi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Ağustos 2011, 15:58   #2
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Yeni Türkiye’nin bilimi de böyle olacak!




sanırım bu bilim insanı evvel zamandan takip ediyor günümüz çağını. bunlar zaten her zaman söylenegelen ve bilinen şeyler.

 

 

Etiketler
böyle, bilimi, böyle, de, olacak, türkiye’nin, türkiye’nin, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye'nin yeni bir sınır kapısı olacak. Düş Haber Arşivi 0 03 Şubat 2015 16:37
Samsung'un yeni telefonu böyle olacak AngeL Samsung 0 14 Kasım 2013 20:48
Yeni Galaxy'ler böyle olacak! Zen Samsung 0 18 Nisan 2013 14:16
Geleceğin Türkiye’si Yeni Osmanlılar olacak Feronia Haber Arşivi 2 04 Ekim 2010 09:49