IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2011, 16:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu Keyfin Maliyeti 1100TL





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Nisan 2012’de Türkiye’nin ilk At Dünyası Fuarı düzenleniyor.

Türkiye’de sayıları 350’ye çıkan özel çiftliklerde 10 bin at var. Binicilik merakı hızla artıyor, 300 bin kişi bu işten ekmek yiyor. İşte bu yüzden yılların tekstilcisi, bir anda binicilik kıyafetleri de üretmeye başlıyor. Nisan 2012’de Türkiye’nin ilk At Dünyası Fuarı düzenleniyor. Bu ilginin nedenini merak ettik, biz de at bindik.

Elektronik posta kutuma düşen “At dünyası Equist ile hareketleniyor” mesajı ilgimi çekti önce. Türkiye’nin ilk ve tek At ve Binicilik Fuarı Equist’in 13-14 Nisan 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirileceği, Equist’in katılımcılarının büyük çoğunluğunun at ve binicilik dünyasının önemli markalarından oluşacağı ve fuarın bu alandaki büyük bir eksikliği dolduracağı yazıyordu. İnsan, gazeteci de olsa kendi hayatına dahil olmayan şeyleri yok saymaya çok yatkın.

At binmenin bir tutku olduğuna, giderek yayıldığına ilişkin bilgim olmasına rağmen, bu alanda bir fuar düzenlenecek olması, bu dünyayı iyiden iyiye merak etmeme neden oldu. Eko Fuarcılık Proje Yöneticisi Osman Beyazıt Genç ile görüşünce de karşıma tahmin ettiğimden çok daha büyük bir dünya çıktı. Osman Bey beni Türkiye’de binicilik kıyafeti üreten tek yerli üretici olan Respekt Tekstil’in sahibi Cengiz Arslan’a ulaştırdı. Bu dünyayı anlamak için kısa da olsa bir deneyim yaşamak istediğimi söyleyince de bu yolculuk İstanbul Zekeriyaköy Göçmen Binicilik Tesisleri’ne uzandı.

CV’Sİ PARLAKSA FİYAT 400 BİN TL

At dünyasının üç farklı ayağındaki üç isimden öğrendiğim şudur. Ilk binişte bu işten cayabiliyor ya da bir anda tutkuyla bağlanıyorsunuz. Ben 20 dakikalık dersin sonunda, tutkuyla bağlanmaya adaydım. Sokakta karşımıza çıkmadığından olsa gerek bu işe sevdalı olan ne kadar kalabalık bir kitle olduğunun farkında değiliz.

İşin iki ayağı var, biri Türkiye Jokey Kulübü, ki bu taraf yarış atlarını temsil ediyor. TJK’da 20 bin çiftliklerde ise 10 bin at bulunduğu tahmin ediliyor. Eğer yarış yapmayacaksa bir atın fiyatı 8-10 bin lira arasında değişiyor. Ama eğer at yarışçı ise, dereceye girmiş ya da ailesinde önemli başarılara imza atmış üyeler varsa fiyat 400 bin liraya kadar çıkıyor. Bir saat binicilik dersi 100 lira, giysiler 1000 lira tutuyor.

BİNİCİLİK TUTKUNLARI İÇİN FUAR

At ve binici kıyafetleri, at üreme, besleme, bakım, tedavi, taşıma, spor ve yarışma amaçlı eğitim, box, tavla, açık-kapalı manej gibi sektörün her türlü gereksinimine yanıt verecek ürün ve hizmet gruplarının örneklerinin sergileneceği Türkiye’nin ilk ve tek At ve Binicilik Fuarı Equist 13-14 Nisan 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuara Türkiye dışında Ortadoğu ve Arap ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri’nden de katılımcılar bekleniyor. İkinci gününde satış da yapılacak fuar yarışmalarla eğlenceli hale getirilecek.

‘ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’

Atların filozofu olmuş Mahir Hoca, dersten önceki sohbette, “Bu hissi yaşayan için artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz” diyor büyük bir iddiayla. Taykız ile yaptığım yolculuk hiç bitmesin istiyorum ve hocamın ne demek istediğini anlıyorum.

ANADOLU’DA YAYILIYOR

350 çiftliğin faaliyet gösterdiği Türkiye’de, 300 bin kişi bu sektörden geçiniyor. Sadece İstanbul’da değil, Anadolu’da da amatör binicilik kulüplerinin sayısı hızla artıyor.

32 kulübün olduğu İstanbul’dan sonra Bursa 8, İzmir 6, Ankara 5, Denizli 4, Kayseri 4, Silivri 3, Samsun, Kocaeli, Konya ve Eskişehir 2’şer kulübe sahip. Eğer sürekli at biniyorsanız ve kendi atınız olsun istiyorsanız fiyatlar 8-10 bin liradan başlıyor. Ancak iş bununla bitmiyor, atın bağlanacağı pansiyonlarda aylık bakım maliyeti 2 bin lira. Buna seyis, ilaç ve beslenme dahil. Sadece hafta sonunda bir kulüpte at binmek ve binicilik dersi almak için de en az 50-100 lira arasında bir ücret ödemek gerekiyor.

Türkiye'nin ilk binicilik malzemeleri marketini açacak!

Binicilik kıyafetlerinde dünyanın en ünlü markası Pikeur. Binici pantolonunun 200 Euro, ceketinin 350 Euro’ya satıldığı bu marka yanında Tattini ve Piff markaları da at binme tutkunları için tekstil üretiyor. At binerken özel kıyafet giymek önemli, çünkü giysinin hava aldığı yerlerde yaralar oluşabiliyor, bu yüzden vücudu sarması gerekiyor. Binicilik kıyafetleri şimdilik sadece kulüplerin içindeki mağazalarda satılıyor. Türkiye’de de böyle bir pazar olduğunu fark eden 28 yılık tekstilci Respekt Tekstil’in sahibi Cengiz Arslan, 5 yıl önce dünya markaları için üretim yaparken geçtiğimiz yıl kendi markasıyla da üretim yapmaya başlamış.

Bir Türk üretici işin içine girince de fiyatlar daha ulaşılabilir olmuş. Türkiye Jokey Kulübü ile de anlaşması olan Arslan, internetten de satış yapıyor. Ayrıca çocuklar için de çok sayıda çeşit var, çünkü çocuklarda pony tutkusu okulların da desteğiyle yatişkinlerden daha hızlı artıyor. Bir ders ücreti 45-50 lira olunca da bu merak daha da yaygınlaşabiliyor. Avrupa’da bu işin bir modası olduğunu, her yıl renk ve nakışların değiştiğini anlatan Cengiz Arslan, yeni sezon ürünlerde daha farklı desen ve renkler kullanarak ‘binicilik modası’nı ürünlere uygulayacaklarını söylüyor. Tüm bunlar yanında Cengiz Arslan’ın önümüzdeki yıl planı, sadece giysilerin değil, nal, eyer gibi binicilikle ilgili malzemelerin de satıldığı büyük bir mağaza açmak. Respekt Tekstil iç piyasa için yıllık 450 bin Euro üretim yapıyor. Ihracat da 350 bin Euro tutarında.

İŞTE TÜRKİYE'NİN AT EKONOMİSİ!

5 bin 500 yarışan at, 5 bin damızlık kısrak, 500 aygır 4 bin tay ve 15 bin kadar safkan Arap ve İngiliz atı var
Koşan 5 bin 500 atın her birine bir bakıcı, her 5 koşan ata bir idman jokeyi düşüyor.

Sektörde yaklaşık 30 bin aile çalışıyor.
350 özel çiftlik faaliyet gösteriyor, 300 bin kişi bu sektörden geçiniyor.

Yaklaşık 350 lisanslı binici ve 450 dolayında lisanslı at var.
Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından yılda 80 yarışma düzenleniyor. Bu sayı, özel organizasyonlarla 200’e yaklaşıyor.
Koşan atın aylık bakımı 2-2 bin 500 lira arasında, damızlık atların bakımı ise bin lira.

Toplam koşan atların maliyeti 17 milyon lirayı, yıllık olarak da 210 milyon lirayı buluyor. Damızlıkla birlikte yıllık at bakım maliyeti 300 milyon lirayı geçiyor.

ESEN EVRAN-HT EKONOMİ


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
1100tl, bu, keyfin, maliyeti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İki kez yapılan KPSS'nin maliyeti Lucifer Haber Arşivi 0 31 Ekim 2010 18:43
Hack'lemenin Maliyeti. Heidi Güvenlik Açıkları 1 20 Haziran 2008 20:29