IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Eylül 2011, 10:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Güney Kıbrıs'ta savaş korkusu




Güney Kıbrıs'ta savaş korkusu

Kıbrısadasının güneyinde başlayan petrol arama faaliyetlerine karşı Türkiye'nin uyarıları, Güney Kıbrıs'ta panik havası yarattı.Yunan basını, iflasın eşiğinde bulunan Yunan ekonomisindeki son dramatik gelişmelere ağırlık verirken, büyük tirajlı TA NEA, ETHNOS ve TO VİMA gibi gazeteler, "sondaj gerilimi" ile ilgili haberleri iç sayfalarından duyurdular. Yunan basınının ikinci hatta üçüncü plandan gördüğü sondaj gerginliği, Kıbrıs Rum basınında manşetlerden duyuruldu.
SAVAŞMAYI GÖZE ALAMAZ
Hristofyas hükümetinin eski ortaklarından sosyalist EDEK temsilcisi Dimitris Papadakis, "Türkiye'nin tehditleri tedirginlik yaratıyor. Ancak panik yapmaya gerek yok. Türkiye, savaşmayı göze alamaz. Kaldı ki sondajdan çıkacak olası doğal zenginliklerin adil bir biçimde paylaştırılması Kıbrıs sorununun çözümünde katalizör bir rol oynayabilir" görüşünü savundu. Hristofyas'ın koalisyon hükümetinden ayrılan milliyetçi DİKO temsilcisi Fotis Fotiou ise "Türkiye'nin tehditlerine rağmen olası bir sıcak temasa ihtimal vermiyoruz. Gelişmeler karşısında serinkanlı olmamız şarttır" şeklinde konuştu. Hristofyas, Kıbrıs'ın güneyinde petrol arama çalışmalarını başlatmakla bir yandan Güney Kıbrıs'taki siyasi gelişmeleri göğüslemeyi, diğer yandan da Kıbrıs müzakerelerine değişik bir yön vermeyi amaçlıyor. Ağustos ayında 13 kişinin ölümüne ve Güney Kıbrıs'ın karanlığa gömülmesine yol açan büyük patlamadan sonra Hristofyas'ın Cumhurbaşkanlığı koltuğu iyice sarsıldı. Bugüne kadar kendisine destek veren partiler koalisyon hükümetinden ayrıldı. Rum halkı, cephane dolu 93 konteynırın patlamasındaki sorumluluğu Hristofyas'ın "sorumsuz omuzlarına" yükledi ve Hristofyas bu ağır suçlamalar karşısında günlerce kendisini istifaya çağıran kızgın Rum halkı karşısında çaresiz kaldı. Hristofyas'ın Kıbrıs'ın güneyinde başlatılmasına karar verilen petrol arama faaliyetlerini durdurmak istese bile durduramayacak hale geldi. Aksi durumda Rum halkı tarafından bu kez korkaklıkla, egemenlik haklarını savunmaktan acizlikle suçlanmaktan ve Cumhurbaşkanlığını terk etmekten başka çaresi kalmayacağından tedirginlik duyuyor.

YUNANİSTAN: KORKMUYORUZ
Öte yandn Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis, "Türkiye'nin tehditlerinden korkmuyoruz. Gerginlik muhtemelen artacak. Bunun için buradayız. Türkiye'nin izlediği uygulamaların tecriti için diplomatik set inşa ediyoruz" dedi. Batı basınında konuya ilişkin yorumlar şöyle:

TELEGRAPH (İNGİLTERE): Türkiye'den AB ile ilişkilerin yeni ve daha düşük bir seviyeye indirileceğine işaret eden yorumlar geliyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayrak TV'ye yaptığı konuşmada AB ile ilişkileri donduracaklarını söyledi.

IL GIORNALE (İTALYA): Gazete, haberi "Erdoğan, Avrupa'yı ilişkilere ara vermekle tehdit ediyor" başlığıyla duyurdu. Haberde, "Eğer Temmuz 2012'ye kadar çözüm bulunmazsa, Brüksel ile ilişkiler, Rumların başkanlığı altında sürmeyecek" ifadeleri yer aldı. Gazete ayrıca "Türk tehdidinin" Ankara'nın yönünü Doğu'ya taşıyacağını öne sürerek, Ankara yönetiminin Kıbrıs kartıyla AB ve ABD üzerinde baskı yapmayı amaçladığını yazdı.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
güney, korkusu, kıbrısta, savaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık