IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Eylül 2011, 17:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Batman'da 5 Bin Yılık Mercimek..





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Batman'ın Oymataş Köyü yakınlarındaki Kuriki Höyüğü'nde sürdürülen kazı çalışmalarında 5 bin yıllık olduğu belirtilen 45 kiloyu bulan karbonlaşmış mercimek ve buğday kalıntıları ile dolu silo bulundu.

Batman Kültür Müdürlüğü Müze Müdürlüğü'nın Batman Çayı ile Dicle Nehri'nin birleştiği noktada bulunan Oymataş Köyü Kuriki Köyü Höyüğü'nde kazı çalışmaları sürdürülüyor. Kazılara Çukurova Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve University of Florence-İtalya öğretim üye ve öğrencileri de destek veriyor. Kazıya başkanı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Elif Genç çok önemli kazı yaptıklarını söyledi. Genç, şöyle dedi:

"İlk kez günümüzden beş bin yıl öncesinde yerleşilmiş olan Höyük'te 2011 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Kazı çalışmaları, bölgenin geçmiş kültürüne ışık tutacak niteliktedir. Burada en eski yerleşim günümüzden 5 bin yıl öncesine aittir."

dedi.

Genç şöyle dedi:

"Temelli evler, evlerinin tabanları altına gömülü çocuk mezarları ve yaklaşık 45 kiloyu bulan karbonlaşmış mercimek ve buğday kalıntıları ile dolu bir silo bulduk. Bu buluntular dönemin köy kültürünü yansıtmaktadır. Burada yaşamış olan insanlar tarım, hayvancılık ve balıkçılık ile geçinmiş ve birbirlerine bitişik düzendeki evlerde yaşamışlar. Bulunduğu konum itibariyle Kuriki Höyük halkının nehir ticaretinden de faydalanmış olduklarını göstermektedir. Dicle ve Batman çayı üzerinden gelen tüccarlar, her iki nehrin birleştiği noktada kurulan Kuriki Höyük yerleşiminde konaklama imkanı bulmuş olmalıdır. Büyük bina, ticaret yapmak için yola çıkan tüccarların kısa süreliğine konakladığı, ticaret ürününü depoladığı ve yerli halk ile alışverişini yaptığı bir yapı olarak değerlendirilebilir."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Ortaboy Kuriki Höyüğü ile ilgili kazıların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini açıkladı.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
5, batmanda, bin, mercimek, yılık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Batman / Halk Batman Deyimleri - Bilmeceler - Maniler - Atasözleri Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 3 31 Ağustos 2011 18:06
Mercimek - Mercimek Nedir - Mercimek Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 21:33