IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2011, 10:54   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Brezilya faiz indirdi




Yüksek faiz lobisi Merkez Bankası'na 'faiz artır' baskısı yapadursun Brezilya ekonomideki durgunluğu gerekçe gösterip faiz indirdi. Brezilya Merkez Bankası Başkanı'na da aynı kaynaklardan benzer eleştiriler geliyor


Ağustos ayında yaptığı faiz indirimi nedeniyle uzun süredir yurtiçi finansörler ve medya tarafından sürekli eleştirilere maruz kalan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na (TCMB) en önemli destek Brezilya'dan geldi. Ekonomisi itibarıyla Türkiye'ye en çok benzeyen piyasa olan Brezilya'da Merkez Bankası, tıpkı Türkiye'deki muadili gibi ekonomik durgunluğu gerekçe göstererek faiz oranlarını düşürdü. Brezilya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, ekonomiyi soğutma tedbirleri ve enflasyon nedeniyle faiz oranlarının yüzde 12'den yüzde 11.5'e indirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Açıklamada "Faiz indirim kararında Avrupa'daki kriz de etkili oldu. Karar sınırlayıcı küresel çevrenin etkilerini yumuşatmak amacıyla alındı" denildi.

BREZİLYA'YA GÖRE CAZİP
Sıcak para olarak nitelenen uluslararası döviz girişlerine yüzde 6 oranında vergi uygulayan (Tobin vergisi) Brezilya'da yıllık enflasyon ise yüzde 7.3 seviyesinde bulunuyor. Buna göre Brezilya Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizinin Tobin vergisi çıkartılarak bulunan net reel getirisi ise yüzde -1.7 seviyesinde gerçekleşti. Brezilya Merkez Bankası bu hamlesiyle ülkede bir süredir ekside olan reel faizin cazibesini daha da düşürmüş oldu. Türkiye'de yıllık enflasyon eylül sonunda yüzde 6.15 olurken Merkez Bankası'nın kısa vadeli politika faizi yüzde 5.75 düzeyinde bulunuyor. Yani Türkiye'deki negatif reel faiz seviyesinin yüzde 0.4 düzeyinde. Bu rakamlar Türkiye'deki faiz seviyesinin Brezilya'ya göre daha cazip olduğunu da gösteriyor.

AYNI TEPKİLER
Türkiye'yle birlikte uluslararası borçlanma piyasalarını en fazla kullanan gelişmekte olan ülkelerden Brezilya'nın faiz düşürerek TCMB'yle aynı yola girmesi tepkiyle karşılandı. Piyasa ekonomistleri karara Türkiye'deki Merkez Bankası'nı eleştirmekte kullandıkları yorumlara benzer sözlerle tepki gösteriyor.

Eleştiriler karbon kâğıdıyla yapılmış gibi
ING Brezilya'dan sorumlu Mali Piyasalar Ekonomisti Gustavo Rangel "Merkez Bankası'nın bu hamlesi tamamen bir kumar" dedi.
BBC, "Yükselen fiyatlar nedeniyle politik baskı ile bu kararın alındığını söylüyorlar" yorumu yaptı.
Financial Times ise ekonomistlerin kaygılı olduğunu belirterek, "Bir kazadan endişe ediyorlar. Politik baskının karar almada etkili olabileceğini söylüyorlar. Geçtiğimiz seneki hızlı büyümenin ardından yavaşlayan ekonomi Brezilya'ya faizleri indirtti. İkinci faiz indirimi ile yüksek enflasyonun zayıf ekonomiden daha iyi olduğu bahisi yapıldı" diye yazdı.
Wall Street Journal, Brezilya para biriminin dolara karşı değer kaybetmesi ve Avrupa'da yaşanan krizle ilgili tedirginliğin artması nedeniyle faizlerin indirildiğini belirtti.
Reuters ise "Brezilya ekonomisi soğuduğu için beklenen bir hamleydi" dedi.

TCMB'yi takip ettiler
Ağustos 'taTCMB'nin faiz indirim kararından sonra birçok ülkede benzer politika izledi. İsrail ve Endonezya ekimde faiz indirdi. Tayland, Avustralya, Güney Afrika indirmeyi planlıyor. Şili'nin yıl sonunda indirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Güney Kore'nin de 2012'de indirim yapması bekleniyor.

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
brezilya, faiz, indirdi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Facebook da kepenk indirdi! Slipknot Facebook Haberleri 0 11 Eylül 2011 11:31
Faiz çeşitleri çok deniyor. Faiz için birkaç örnek verir misiniz? Metin İslamiyet 0 21 Ocak 2009 09:21