IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ekim 2011, 10:35   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
"Hipertansiyon Hastaları Beslenmeye Dikkat Edin, Hastalıklardan Korunun"




Türkiye'de hipertansiyonun (yüksek tansiyon) görülme sıklığının yüzde 11-43 arasında değişiklik gösterdiği bildirildi.

Türkiye'de hipertansiyonun (yüksek tansiyon) görülme sıklığının yüzde 11-43 arasında değişiklik gösterdiği bildirildi. Hipertansiyonun, çoğunlukla 40 yaş üstünde görüldüğüne işaret eden uzmanlar, hastalığın vücutta atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde damar sertliği denilen ve damar yapılanmasında bozulma ile kendini gösteren sorunlara yol açtığını söylüyor.

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan açıklamada, yüksek tansiyonun ilerleyen dönemlerde felç, böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları için önemli risk faktörü olduğu vurgulandı. Bazı durumlarda hipertansiyon hastalığının görülme riskinin daha da arttığına dikkat çekilen açıklamada, ailesinde hipertansiyon olan kişiler, şişman bireyler, yanlış ve düzensiz beslenenler, sigara ve alkol kullananlar, diyabet (şeker hastalığı), fiziksel aktivite eksikliği, hamile kadınlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve tuz tüketimi yüksek kişilerin risk altında olduğu belirtildi.

TUZ TÜKETİMİ AZALTILMALI

Kan basıncının, belirli besin öğelerinin alımıyla etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme, hipertansiyona yakalanmamak veya en azından hastalığın etkilerini en aza indirmek bakımından önemlidir. Bunun için ideal ağırlık korunmalı ve şişmanlığın önüne geçilmelidir. Vücut ağırlığının olması gerekenin üzerine çıkması, kolesterolün ve tansiyonun yükselmesine neden olacağından kalp hastalıkları riskini artıracak ve yaşam kalitesini azaltacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar, hipertansiyonun şişmanlar arasında Yaygın olduğunu göstermiştir. Kilo alımı ile kan basıncı artmakta, kilo kaybı ile düşmektedir. Obezite (şişmanlık) tanısı konan kişiler öncelikle diyetisyen yardımı ile sağlıklı bir şekilde ideal ağırlıklarına ulaşmalıdırlar. Tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır. Tuz, güçlü bir damar büzücüdür ve tansiyonu düzenleyen bazı sistemleri etkiler. Aşırı tuz ve tuzlu besinleri (konserveler, turşular, hazır besinler, salamura besinler, tuzlu kuruyemişler gibi) tüketmemeye dikkat ediniz. Hipertansiyonu olan bir bireyin tuz tüketimi günde ortalama 2,5 gramı geçmemelidir. Yemekler tuz konmadan pişirilmeli, salamura yiyecekler, turşu, salça, hazır konserveler, hardal gibi hazır soslar, hazır çorbalar, cipsler gibi işlenmiş hazır besinlerden uzak durulmalıdır. Sofrada yemeklere ayrıca tuz eklenmemelidir."

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Her gün taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmesi gerektiği dile getirilen açıklamada, sebze ve meyvelerde bulunan potasyum gibi minerallerin, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğu kaydedildi.

Meyve ve sebzeyi düzenli olarak tüketen toplumlarda, yüksek tansiyon görülme sıklığının daha az olduğunun altı çizilen açıklamada, gün içerisinde 2 porsiyon sebze ve ortalama 5 porsiyon meyve tüketiminin, kan basıncının düzene girmesine yardımcı olduğu ifade edildi. Hayvansal yağların yerine bitkisel sıvı yağlar kullanılmasında yarar olduğunun belirtildiği açıklamada, "Tereyağı, margarin, içyağı, kuyruk yağı gibi doymuş katı yağlar kullanılmamalıdır. Bu besinler, kandaki kolesterol düzeyini ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon riskini artırmaktadır. Zeytinyağı ve mısırözü, ayçiçeği yağı gibi diğer bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Bununla birlikte günlük tüketilen toplam yağ miktarının da azaltılmasında fayda vardır. Özellikle yağda kızartılarak yapılan yiyeceklerden uzak durulmalı, yemekler mümkün olduğunca en az miktarda yağ eklenerek pişirilmelidir. Kızartma ve kavurma gibi yağlı pişirme yöntemleri yerine, fırında ızgara, haşlama gibi az yağlı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır." denildi.

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
hipertansiyon hastaları beslenmeye dikkat edin hastalıklardan korunun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık