IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ekim 2011, 10:16   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanun Tasarısı Meclis'e Geldi






Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine yönelik tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı seçimi Kanun Tasarısı, Meclis'e gönderildi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine yönelik tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı seçimi Kanun Tasarısı, Meclis'e gönderildi. Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak olan tasarı daha sonra Genel Kurul'da görüşülecek.

-ÖNCE KOMİSYONDA SONRA GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLECEK-

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin ne olduğunu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman yapılacağını nereden öğrenebilirim" diye sordu.

Soru önergesine yanıt veren Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, Cumhurbaşkanı seçimi Kanun Tasarısı'nın 23. dönemde Anayasa Komisyonu'nda görüşülerek Genel Kurul gündeminde yer aldığını, ancak dönemin bitmesi ile hükümsüz kaldığını kaydetti. Söz konusu tasarının Başbakanlığın 21 Ekim 2010 tarihli yazısı ile yenilendiğini ifade eden Sağlam, "Anayasa Komisyonu'na havele edilmiştir. Tasarı, Anayasa Komisyonu'nun ardından Genel Kurul'da görüşülecektir" dedi.

-TASARININ GETİRDİĞİ DÜZENLEMELER-

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle:

Cumhurbaşkanı seçimleri beş yılda bir yapılır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır.

Cumhurbaşkanı seçim dönemi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmışıncı gün, makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden gün başlar. Yüksek seçim Kurulu tarafından, seçim takvimi resen belirlenir ve ilân edilir.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

Kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkündür. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilir.

En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde onu geçen siyasî partiler ortak aday gösterebilir.

-"MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE UYGULANAN HÜKÜMLERE GÖRE OLACAĞI BELİRTİLMİŞTİR"-

Soru önergesine yanıt veren Sağlam, Anayasa'nın 79. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi işlemlerinin genel yönetim ve denetiminin de milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre olacağının belirtildiğine işaret etti. Sağlam söyle dedi:

"Anayasa'nın 79. maddesinde; seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara Bağlama ve TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevinin Yüksek seçim Kurulunda olduğu, Yüksek seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamayacağı ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi işlemlerinin genel yönetim ve denetiminin de milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre olacağı belirtilmiştir."

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

Konu aLya tarafından (28 Ekim 2011 Saat 14:05 ) değiştirilmiştir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
geldi, kanun, meclise, secimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
DTK 43 ilde 'özerk meclis seçimi' yaptı.. Ruhadam Haber Arşivi 0 25 Temmuz 2011 17:05
'soykırım' tasarısı uyarısı Feronia Haber Arşivi 0 03 Mart 2010 12:14
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye geldi Cemalizim Haber Arşivi 0 24 Eylül 2009 19:50
Cumhurbaşkanı Gül Ankara'ya geldi Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Ağustos 2008 00:59