IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ekim 2011, 11:30   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zamanın Durduğu Şehir Göynük Keşfedilmeyi Bekliyor




'Zamanın durduğu şehir' olarak nitelendirilen Bolu'nun Göynük ilçesi keşfedilmeyi bekliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


'Zamanın durduğu şehir' olarak nitelendirilen Bolu'nun Göynük ilçesi keşfedilmeyi bekliyor. Dar sokakları, Arnavut kaldırımları, tarihi eserleri ve ahşap cumbalı evleri ile yemyeşil bir vadide yer alan 'yaşayan tarihi kent' Göynük, eskiyi eskitmeden günümüze kadar gelen ender şehirlerden.

Bolu denince akla ilk gelen her ne kadar Abant ve Yedigöller olsa da Göynük'ü çekici kılan tarihi dokusu, inanç turizmi, sünnet ve Çubuk Gölü bu şehri cazibe merkezi haline getiriyor.

Tarihin derinliklerinde saklı kalan ruhun hissedilebildiği Göynük, aynı zamanda Osmanlı'nın arka bahçesi olarak da biliniyor. Göynük, o dönemde Osmanlı Sarayı'nın pek çok ihtiyacını karşılar nitelikteydi. Bütün Avrupa'ya ün salan Türkmen atları Göynük'te yetiştiriliyordu. 20'nci yüzyılın başlarına ait Türk evleri, Tarihi Zafer Kulesi, Yaşayan Konaklar, Sünnet ve Çubuk gölleri, camileri, Ömer Sikkin ve Debbağ Dede Hazretleri'nin türbeleri başlıca gezilecek yerler. İstanbul'un manevi fatihi Akşemsettin Hazretleri'nin türbesi, ayrıca dikkat çekiyor.

Peygamber Efendimiz'in (sas) hadis-i şerifine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası olan Akşemsettin Hazretleri, aynı zamanda Ankara'nın manevi simgelerinden Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin mürididir. Başta İslami bilimler olmak üzere tıp, astronomi, biyoloji ve matematikte zamanın ünlülerinden olan Akşemsettin Hazretleri, 15'inci Yüzyılın en büyük sufilerinden biri ve çok yönlü Türk bilim adamıdır. Hastalıklar insandan insana gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer cümlesi ile ilk mikrop teorilerinden birini ortaya atan Akşemsettin Hazretleri mikrobiyolojinin babası sayılmaktadır.

Akşemsettin Hazretleri ayrıca bu alandan kesin bilgiler veren İtalyan hekim Fracastor'dan yüz yıl önce bu konuya temas eden tabip olmuştur.

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, 1988 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının son haftası Akşemsettin Hazretlerini anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, Göynük'te bulanan türbeyi yılda 50 bin kişinin ziyaret ettiğini söylüyor.

ASIRLIK ÇINAR AĞACI ALTINDA OSMANLI GELENEĞİ

Göynük'te, tarihi çınar altı çay bahçesinde bulunan asırlık çınar ağacının altında çay ve kahve keyfi yapılabilir, hatta yöreye özel gözleme ve keş yenebilir.

TOKİ, Göynük SİVİL MİMARİSİNE UYGUN EV YAPIYOR

Köşebaşı çeşmeleri, yosunlaşmış kremitleri ile vadi yamaçlarında bahçeler içerisinde kurulan Göynük sivil mimari evleri ile tarihin canlılığı içerisinde küçük bir Osmanlı kasabası olan Göynük için TOKİ, sivil mimariye uygun yeni konutlar yapıyor.

Belediye Başkanı Kemal Kazan, Gönyük'te önplana çıkardıkları en önemli tarihi yapının Göynük sivil mimarisi olduğunu belirtti. Kazan, "Göynük'te 30 konağın restorasyonunu tamamladık. Restore edilmeyi bekleyen 105 konağımız daha var. Bunların tamamını Göynük sivil mimarisine uygun olarak restore ediyoruz. TOKİ'nin yaptığı 240 konutun da dış cephesi Göynük sivil mimarisi olacak. Almış olduğumuz karar ile Göynük'ün görünümünü korumak için bütün yapılaşmalara Göynük sivil mimari standardı getirdik." diye konuştu.

SÜNNET VE ÇUBUK GÖLLERİ

Erenler ve Kurudal arasındaki dar vadinin heyelan sonucu kapanması ile oluşan Göller modern tesisleri ve oksijen deposu ormanları ile tatilcilerin gözde mekanları arasında yer alıyor.

Gölün çevresinde bulunan piknik alanları, doğa yürüyüş alanları, balık avcılığı ile traking tatilcilerin tercihleri arasında. Çubuk Gölü ise özellikle film yönetmeleri tarafından tercih edilen mekanlardan biri.

YOK OLMAYA YÜZ TUTMuş EL SANATLARI YAŞATILIYOR

Tokalı örtü, pala bezi kilimler gibi yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları da Göynük kurulan atölye ile gelecek nesillere aktarılıyor. Ayrıca, peşkir saçaklı örtü, kabak örtü, karaboyalı örtü ve Göynük bezi de diğer el dokuma ürünleri yer alıyor.

Babadan oğula geçen şimşir kaşık oymacılığı ise ilçede İbrahim usta ellerinden çıkıyor. İbrahim Usta, maharetini Göynük sokaklarından ziyaretçilerin dikkatli bakışları arasında yapılıyor. İlçedeki son ustanın ellerinde hayat bulan ağaçlar şekil verilerek, yöresel Oyunlarda ve sofralarda kullanılan kaşıklar üretiliyor. Ziyaretçiler bu kaşıkları hediyelik eşya dükkanlarından temin edebiliyor.

BoluNUN TAVUK İHTİYACININ YÜZDE 70'İ Göynük'TEN

Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının yüzde 33'ünü Bolu sağlıyor. Bin 550 adet tarımsal işletmenin olduğu Göynük ise Bolu'nun beyaz et ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.

Belediye Başkanı Kemal Kazan, tavuk gübresinin ciddi sıkıntı olmaya başladığını anlatarak, "Pamukova'ya, tavuk gübrelerinden enerji üreten, çöpten enerji üreten bir firma kuruldu. Bizim belediyemizin girişimleriyle Taraklı ve Göynük arasında bir aktarma istasyonu kurduruyoruz. Önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Bütün bu destinasyondaki tavuk gübrelerini ve Göynük'ün çöpünü oraya aktaracağız. Gübre ve çöpleri tırlarla bu fabrikaya götüreceğiz ve enerjiye dönüşecek. Böyle bir çevre projemiz var. Bir ay içinde faaliyete geçecek. Kasım ayı içinde faaliyete geçmiş olacak. Önümüzdeki seneye de hiçbir yerde çöp kalmayacak. Pilot olarak sadece Göynük ve Taraklı arasındaki tavuk kümesleri var, önümüzdeki seneye de Göynük'ün tamamı dahil olmuş olacak." şeklinde konuştu.

"Göynük 5 YIL İÇİNDE MARKA ŞEHİR OLACAK"

Belediye Başkanı Kemal Kazan, hedeflerinin Göynük'ü önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın her tarafında tanınabilen bir marka şehir yapmak olduğunu söyledi. Başkan Kazan, Göynük'ü ziyaret edeceklerin karşılaşacakları doğa, tarih ve manevi iklimi ise şöyle özetliyor:

"Manevi havayı alacaklar. Sonra sakin bir şehir, huzur ve dinlenme şehri. Tarihi evlerimiz ve konaklarımızda konaklayacaklar. Şehir gürültüsünden uzak beton yığınlarının içerisinden kurtulup ahşap evlerde konaklayacaklar. Göynük'ün yöresel lezzetlerinde tatma imkanı bulacaklar. Ayrıca, Göynük'e has dokuma ve el sanatları atölyemiz var. Burayı ziyaret ederek buradaki ürünlerimizi bulabilirler. Tamamen doğal ürünlerden üretilen. Göynük yöresine ait dokulu örtümüz var. Bunları görme ve alma imkanı bulabilirler. Ayrıca, orman içerisinde bir yerde konaklamak isterlerse çubuk ve sünnet gölünde konaklayabilirler."

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bekliyor, durduğu, göynük, keşfedilmeyi, zamanın, Şehir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalbinin durduğu yer , kalbimin durduğu yer olsun .. Aze Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 36 20 Kasım 2010 21:26
Hangi yeteneğiniz keşfedilmeyi bekliyor ?? JB IF Ekstra 3 26 Ağustos 2010 13:05