IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2011, 19:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İsrail sazanı Türk göllerini istila etti




Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, ''Türkiye'nin iç göllerinde sayısını hızla arttıran ve hemen hemen bütün habitatlara bulaşan Carassius Gibelio (İsrail Sazanı) türü en ciddi tehlikedir'' dedi.

Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki iç göl ve tatlı sularda istilacı tür olarak bilinen Carassius Gibelio balığının son yıllarda büyük oranda artış gösterdiğini söyledi.

İstilacı türlerin Türkiye'nin doğal faunasında olmayan türler olduğunu belirten Polat, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin iç göllerinde sayısını hızla arttıran ve hemen hemen bütün HABITAT'lara bulaşan Carassius gibelio türü en ciddi tehlikedir. Hangi gücün bu türleri Türkiye sularına bulaştırdığı net belli değildir. Ama doğal yollarla girmediği kesin. Bu türün özelliği de albenisi güzel, değişik renklerden oluşması ve göz zevkine hitap ediyor olmasıdır. Ancak et kalitesi olarak çok verimsiz, çok kılcıklı ve bir yiyenin bir daha tüketmeyeceği bir balık türüdür.''

Bu balığın en büyük özelliğinin yerli balıkların yumurtalarını yemesi olduğuna dikkat çeken Polat, ''Kuzey yarım küredeki balıklar hemen hemen hepsi yılda bir defa döl vermesine karşın bunlar yılda 4 veya 5 defa döl vermektedir. Bu popülasyondaki sayılarının her geçen gün arttığını göstermektedir. İstilacı balıkların diğer özelliği de yerli balıkların yumurtalarıyla beslenmesidir. Hem yerli balıklarının besinlerini yiyerek onların yiyeceğiyle rekabet ediyor hemde yumurtaları yediği için yavruların gelişmesini engelliyor. Dolayısıyla doğal fauna sayısı ciddi şekilde azalıyor. Bunun örneğini Eğridir Gölü'nde yaşadık, doğal fauna tamamen yok olmaya başladı'' diye konuştu.

Sıtma ile mücadele için getirildi, yerli faunayı yok etmeye başladı''

İstilacı bir başka türünde sıtma ile mücadelede kullanılan sivrisinek balıkları olduğunu kaydeden Polat, şöyle devam etti:

''Bu balıklar sivrisinekleri yok etmek için diğer ülkelerden ihraç edildi. Şuanda bir çok gölümüze bu balık aşılanıyor. Bir yere yeni bir balık türü aşılarken, ekonomik zincirdeki tespitleri çok iyi yapmak lazım. Bunun getirileri nelerdir, götürüleri neler olacaktır. Bu balıkta havuz balığı gibi bulunduğu habitatlarda çok kolay ürüyor. Diğer yerli balıkların yumurtalarıyla besleniyor. Zaten ekonomik olarak hiç bir değeri yok. Biyolojik mücadele yaparken bir biyolojik canlıyı, bir biyolojik zincirin önemli halkası olan balık faunasını tahrip ederseniz, ekolojiyi dolayısıyla kendi geleceğimizi tahrip etmiş oluruz.''

Göl ve tatlı sularda bu balıkların sayısının çok ciddi miktarda arttığına işaret eden Polat, ''Yapılan araştırmalarda balıkçı ağlarını üzüm salkımı kadar dolduracak istilacı balık var. Ladik Gölü'nde daha önceki araştırmalarda hiç görmediğimiz istilacı balığa en son yaptığımız araştırmada çok sayıda rastladık. Bu da popülasyondaki sayısının ne kadar ciddi oranda arttığını göstermektedir'' ifadesini kullandı.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
etti, göllerini, istila, sazanı, türk, İsrail


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dead Island zombileri, İngiltere'yi istila etti Deep Oyun Dünyasından Son Haberler 0 19 Eylül 2011 20:17
ABD İsrail'i ikna etti! Feronia Haber Arşivi 0 20 Ağustos 2010 14:16
Sivas'ta bir mahalleyi böcekler istila etti Spammer Haber Arşivi 0 20 Temmuz 2009 01:23
Dünya'nın En Büyük Sazanı Bu Lampard Haber Arşivi 3 23 Eylül 2007 02:04