IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Kasım 2011, 20:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sultan III. Abdülhamit Arşivin'den




Sultan II. Abdülhamid’in eşsiz arşivinden 'Dünya Liderleri Koleksiyonu'Sadece İstanbul için değil, dünya için de önemli bir kültür mirası niteliğinde olan Sultan 2. Abdülhamid'in '[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]' arşivindeki 36 bin kare arasından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından özenle seçilerekderlenen 'Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden İstanbul Fotoğrafları', 'Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya' ve 'Sultan 2. Abdülhamid'in Aile -----ü' serilerinin ardından, 'Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya Liderleri' kitabı raflardaki yerini aldı. Editörlüğünü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ın yaptığı eser, Sultan Abdülhamid'in hüküm sürdüğü 19. yüzyılın önde gelen kral, kraliçe, devlet adamları ve halk kahramanlarını içeriyor.

Monarşilerin birer birer yıkıldığı yüzyılda hüküm süren liderleri içeren -----, bir anlamda kapanan bir döneminin liderlerinin geçit töreni niteliğinde. Bu yüzden -----de yer alan birçok isim 'son kral' olarak tarih sahnesinde yerini aldı. Örneğin, Papa IX. Pius döneminde Vatikan artık bağımsız bir devlet olmaktan çıkıyor ve İtalyan'ın bir parçası haline geliyor. Almanya'nın birleşmesiyle birlikte aynı akıbete Württemberg, Hannover, Saksonya ve Bavyera krallıkları da uğruyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in şehzade iken bizzat Fransa'da görüştüğü III. Napoleon, tarih sayfalarına Fransa'nın son kralı olarak geçiyor.

STRATEJİK EVLİLİKLERLE GELEN SİYASİ GÜÇ
Bu noktada Avrupa monarşilerinin dünyada söz sahibi olduğu bu yüzyılda İngiltere'yi 'üzerinde güneş batmayan bir imparatorluk' haline getiren Kraliçe Victoria öne çıkıyor. İngiltere Kraliçesi Victoria'nın dokuz çocuğundan sekizinin diğer Avrupa hanedanlarından kişilerle evlendirilmesi neticesinde günümüzde dahi birçok Avrupa monarşisi Kraliçe Victoria'nın soyundan gelen kişilerle yönetilmesi ilginç bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor. Bu durum
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in dünya siyasi arenasında ne kadar yalnız kaldığını ortaya çıkarıyor.

'Dünya Liderleri' temalı -----de sadece dönemin güçlü simaları değil dünyanın dört bir köşesinde küçük adada hüküm sürmüş krallara da rastlanıyor. Endonezya'daki Surakarta Sultanı IX. Pakubuwono ve geleneklere göre kraliyet kanı taşıdığı için ipekle boğularak öldürülen Madagaskar Kralı II. Ramada'yı da -----de görmek mümkün.

II. ABDÜLHAMİD'İN AY MERAKI
'Dünya Liderleri' adlı -----de ayrıca
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'e dair ilginç bir arşiv çalışması da mevcut. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde yapılan çalışmada ile çok sayıda belge ilk kez gün yüzüne çıkartılmış. Bunların arasında en çarpıcı olanı hiç şüphesiz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in ay merakı. 1897 yılında Ay fotoğrafçılığı konusunda ileri olan Amerika'dan fotoğraf talep eden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], bununla yetinmeyip ayrıntılı bir şekilde Ay'ın yüzeyini İstanbul'daki rasathane müdürüne çizdirtiyor.

Eserdeki gün yüzüne çıkan bir diğer çarpıcı evrakta Sultan II. Abdülhamid'in Amerika'da çıkarttığı gazete 'Moslem World'. Arşiv evraklarına göre Amerikalı mühtedi diplomat Muhammed Alexander Webb gazete çıkarmak başta olmak üzere ABD'de İslam adına attığı her adıma destek olan II. Abdülhamid, 1892 yılında yayınlanmaya başlayan 'Moslem World' adlı gazeteye de maddi destek sağladı. Webb, aynı yıllarda Osmanlı aleyhine cereyan eden 'Ermeni meselesi'ne karşı ABD'de konferanslar tertip ederek Osmanlı'yı savunan en güçlü entellektüeldi.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
abdülhamit, arşivinden, iii, sultan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cumhurbaşkanlığı Atatürk Arşivin'den.. Kacak Tarih 0 10 Kasım 2011 20:34
II.Abdülhamit Suikastı YapraK Tarih 0 27 Mart 2009 03:37