IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Kasım 2011, 10:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadeniz Yayla Peynirinin Mutfakla Buluşan Asırlık Yolculuğu..




Giresun'un 1500 ile 2 bin 500 rakımındaki yaylalarında yüz yılı aşkındır üretilen bazı peynir çeşitleri, günümüzde halen halk pazarlarında açılan tezgahlarda yerini alarak tüketicilerin damak zevkine hitap ediyor.

Hayvancılığın Yaygın olduğunu dönemlerde önemli yayla merkezlerinde kurulan hayvansal ürünlerin satıldığı Pazarlar, aynı dönemlerde sahil kasabalarında da kuruluyordu. Giresun'da kurulan halk pazarlarında ise geçmiş zamanlardaki yoğunluk ve bol ürün bulunmasa da yılların getirdiği gelenek günümüzde de devam ediyor.

Giresunlu peynir satıcıları, süpermarket reyonlarındaki peynir satışları karşısında üretim koşulları oldukça zor olan yayla peyniri satışının hala memnun edici düzeyde olduğuna, ürünlerini müşterilerine sunan üretici sayısında düşüşün yaşanmadığına dikkat çekiyor.

Yayla peyniri üretimi ve satışını yapan Aslan Şener (40), Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ailesi ile birlikte küçük yaşlarda başladığı peynir üretimi işini zor şartlara rağmen severek yaptığını söyledi.

Kendi imkanlarıyla üretimini yaptığı peynir çeşitlerinin yanı sıra tezgahında Kümbet ve Bektaş Yaylaları'nda peynir işiyle uğraşan yaylacılardan aldığını peynir çeşitlerini de satmaya çalıştığını vurgulayan Şener, "Piyasada aranılan peyniri üretmek bir çocuğun büyütülmesi gibi çok yoğun emek harcanan oldukça zahmetli bir iş. Yoğun çaba harcayarak üretimini gerçekleştirdiğimiz peynir çeşitleri, yüz yılı aşkın zamandır damak tadına hitap ediyor. Dedelerimizden emanet aldığımız bu işi çocuklarımızla devam ettireceğiz" diye konuştu.

Bir diğer üretici Olcay Çakır ise yaklaşık 50 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Bu işi hem üretim hem de pazarlama boyutunda yapıyorum. Sattığımız ürünlerin tamamı yüzde 100 doğaldır. Biz market ürünleriyle asla kıyaslama yapmayız. Bizim ürünlerimizin hiçbiri katkı maddesi içermez. İnsanlarda doğal olana ilgi gösteriyor. Ürünlerimize gösterilen ilgi bizleri memnun ediyor" dedi.

Giresun'da Pazartesi ve Cuma günleri kurulan halk pazarlarında peynir ve çökelek çeşitlerinin kilosu 12 lira ile 30 lira arasında değişen fiyattan satılıyor.


Haber Tarihi: 16 Kasım 2011 Çarşamba Saat 10:00

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
asırlık, buluşan, karadeniz, mutfakla, peynirinin, yayla, yolculuğu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çeyrek Asırlık Kedi dreamy Esrarengiz Olaylar 3 19 Temmuz 2012 21:34
Çeyrek asırlık kedi Frozen Hayvanlar Alemi 0 01 Nisan 2011 20:52
Porsche'un asırlık planı! She Otomobil Haberleri 0 04 Ekim 2009 11:35