IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2011, 01:08   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye çocuk evlilik cehennemi!




Canatar, yaptığı yazılı açıklamada, küçük yaştaki evliliklerin Türk toplumunun kanayan yaralarından biri olduğunu belirtti. ...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Erken yaştaki evliliklerin, çiftleri, ailelerini toplumu, hem kısa, hem de uzun vadede büyük sorunlarla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Canatar,”ataerkil ve geleneksel toplum yapısının, erken yaşta evlilikleri normalleştirdiğini ve meşrulaştırdığını” kaydetti.
Canatar, erken evliliğin, özellikle kız çocuklarının toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştirdiğini ve hayat tercihlerini azalttığına dikkati çekerek, “Erken yaştaki evlilikler Türk toplumunun aile yapısını tehdit ediyor. Ruhsal ve bedensel gelişimini henüz tamamlamamış, kendi yaşamının iplerini eline henüz alamamış, haklarını bilmeyen yüzlerce genç kız, ya kendi istekleri ile ya da ailelerinin zorlaması ile evlenmektedir” ifadeleri kullandı.
Toplumun erken yaştaki evlilikler için nedenlerinin veya mazeretlerinin her zaman mevcut olduğunu bildiren Canatar, şunları kaydetti:

“Bazen yoksulluktan kurtulma isteği, bazen yalnızca bir aidiyet arayışı, bazen mevcut durumdan kurtulup daha iyi görülene koşma, bazen köle gibi satılma, bazen 'evde kalırsın, yaşın geçerse kimse seni almaz' gibi yüz yıl öncesinden getirilip halen terk edilemeyen baskılar, bazen bir aşk, bazen de kendini ifade etme isteği, küçük yaşta evliliklerin nedenleri arasında. Türkiye'deki her 4 evlilikten biri küçük yaşlarda yapılıyor. Her ne sebeple olursa olsun, erken yaşta yapılan evlilikler yanlış. Çünkü halen genç kız olan bu bireyler biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerini tamamlamamıştır. Bununla birlikte erken yaştaki evliliklerde erken hamilelikler sık görülüyor. Daha kadın olmadan anne olan bireyler yaşam evrelerini sağlıklı geçirip, sağlıklı bir kişilik yapısı geliştiremezler ve evlilik ilişkilerinde çözümleyici yaklaşımlar gösteremezler. Kendi ergenlik sorunlarını halletmeden önce ebeveyn olan bu tip ailelerin çocukları da sorunlu kişilik yapısına sahip olabilmektedir.”

“18 YAŞ ALTI EVLİLİK YASAKLANMALI”

Canatar, anne ve babaların çeşitli eğitimlerle medya aracılığıyla “erken yaşta evlilik, kadın hakları, çocuk hakları, aile içi şiddet” gibi konularda bilinçlendirilmeleri gerektiğini belirtti.
Aile planlaması hizmetlerinin yaygınlaştırılması, aile planlaması olgusunun topluma daha açıklayıcı bir şekilde yansıtılması, din görevlilerinin günümüz koşullarında erken evliliğin sakıncalarını gerekli yerlerde gündeme getirerek vurgulamasının önemine değinen Canatar, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“18 yaş altındaki evliliklerin yasalarla kesin bir şekilde engellenmesi, özellikle kız çocuklarının eğitime dahil edilmesi, kadınların ekonomik anlamda özgürlüğünün sağlanması, kadınların iş kurma ve meslek edinmelerinin sağlanması, cinsel istismar, cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal halk sağlığı konularında toplumun bilinçlendirilmesi, ekonomik koşulların iyileştirilmesi gerekmektedir. Henüz gelişimini tamamlamamış gençlerde evliliğin getirdiği ağır sorumluluklar psikolojik travmalar ortaya çıkmasına neden olabilir.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cehennemi, cocuk, evlilik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk yaşta evlilik akli dengeyi bozuyor System Çocuk Sağlığı 0 03 Eylül 2011 12:46
Türkiye'de 33 Çeşit Evlilik Var! Düş Haber Arşivi 5 12 Ağustos 2011 16:35
Türkiye'de 33 Farklı Tür Evlilik Var Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 09 Mayıs 2009 17:29