IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Haber Arşivi (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/)
-   -   Küme düşme yok puan silme var (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/440305-kume-dusme-yok-puan-silme-var.html)

PassioN 02 Ocak 2012 13:14

Küme düşme yok puan silme var
 
TFF'nin 26 Ocak'taki Olağanüstü Genel Kurul sonrası uygulayacağı yol haritasının detayları ortaya çıkıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Galatasaray, Trabzon, Bursa ve Orduspor'un '58. maddenin değişmesine karşıyız' çıkışlarına karşılık 26 Ocak'ta büyük çoğunluk maddede yapılacak 'Bir sezonluk af' artı '58. maddeye ince ayar' uygulamasını tavsiye kararı olarak toplantıdan çıkartacak.

Akşam Gazetesi'nin özel haberine göre; ana hatları ile bakıldığında düşünülen kritik plan sonrasında hem 'sistem devam edecek' hem de Türk futbolu tarihi şike operasyonundan en az zararla çıkmış olacak.
Bu süreçle ilgili 2 konu çok kritik.

SORU- 1: 20102-11 sezonu için 'af' çıkacak ama geçen sezonun şampiyonluk kupası el değiştirecek mi?

YANIT: Bu konuda çeşitli planlar var ancak somut düşünülen bir plan yok.
İşte gündemdeki alternatifler:

1- Sezon küme düşme olmadan tescil edilecek, F.Bahçe şampiyon unvanını koruyacak.. O sezonun sıkıntılarından dolayı sadece puan silme ve para cezaları uygulanacak.

2- Sezon dondurulacak.. 2010-2011 ile ilgili şampiyonluk F.Bahçe'den geri alınacak fakat yeni bir şampiyon ilan edilmeyecek.

3- Şampiyonluk el değiştirecek. Trabzonspor'un isteği bu yönde. Ancak bu en son ihtimal olarak görülüyor çünkü Trabzon da iddianamede yer alıyor ve yargılanıyor.

İşte bu 3 ihtimal üzerinde çalışılıyor. Ancak ilk 2 uygulamadan birisi hayata geçebilir.

TFF KARARI ALIR, LİGE CEZA YANSIR



SORU- 2: Puan silme ve para cezaları suçlanan takımlar için nasıl uygulanacak?
İşte bunun yanıtı Sion örneği...

İsviçre Federasyonu, FIFA ile mahkemelik olan Sion'un 36 puanını sildi. Evrensel hukuk kuralları gereği de Sion'a ceza hemen uygulandı, böylece İsviçre takımı liderken sonuncu sıraya indi. Şu an -5 puanla yoluna devam edecek, ligde kalmaya çalışacak.

AYNI OLAYLAR TÜRKİYE’DE DE İŞLEYECEK…



Olağan Genel Kurul'da bir tavsiye kararı çıkacak. 58. madde değişmeyecek ama yapılacak ayarla puan silme ve para cezaları getirilecek. Bu genel görüş ışığında Federasyon yönetimi toplanıp bir karar verecek. Karar bu doğrultuda çıkarsa, yani 'küme düşme olmayacak, puan silme ve para cezası verilecek' şeklinde karar alınırsa hemen uygulanacak... Çünkü hukuk bunu gerektiriyor. İsviçre ve İtalya örnekleri.. Sion'a ceza hemen kesildi, İtalya'da cezalar haziran ayında kesildi, yeni sezona bu cezalarla başlandı.

8 TAKIM DA PUAN SİLME CEZASI ALABİLİR



Böylece hemen soruşturmada adı geçen F.Bahçe, Beşiktaş, Trabzon, Sivas, Manisa, İstanbul Belediyesi, Mersin İY, Giresun takımları ile ilgili yaptırımlar uygulanacak.

Bu süreçte TFF kararı şubat ayını bulacak, Etik Kurulu'nun raporu da bu doğrultuda belli olacak.. TFF de değişen maddeyi bu rapor sonrasında hayata geçirecek..

PAKET CEZA SİSTEMİ GELİYOR



Buna göre şike ile suçlanan F.Bahçe ve suçlu bulunan kulüpler eldeki veriler ışığında maç maç değil paket ceza sistemine girecek.
Örneğin F.Bahçe -20 veya -25 puanla cezalandırılacak. Cezalar suçlanan maça göre belirlenecek. Yani1'er maçta şike yaptığı belirlenen veya teşvik verdiği kesinleşen kulüpler -5 veya -7 puan ceza alacak.

ETİK KURULU RAPORU DA DİKKATE ALINIR



TFF yönetim kurulunda resmi karar çıktığı an ceza Süper Lig puan durumuna yansıyacak. Eğer F.Bahçe -20 puan ceza alırsa, o hafta eğer 55 puanda ise ligde 35 puanla devam edecek. Yine Sivas, İBB gibi takımlar şikeden suçlu ile 5 puan düşürülerek ligi sürdürecek. Aynı durum Etik Kurulu'nun ilk raporunda suçlu bulunmayan Trabzon ve Beşiktaş da 20 Temmuz sonrasındaki belgelerde suç unsuruna rastlanması halinde de uygulanacak.

HEM KAMU VİCDANI HEM DE UEFA VİCDANI



Ne kadar puan silme uygulanacağı şu an kesin değil.. TFF bu noktada hem kamu vicdanın ikna olmasına bakacak hem de UEFA'nın Türkiye'ye yaptırım uygulamamak için ikna olmasını esas alacak. Özellikle UEFA 58. maddede 'küme düşmenin kaldırılmasına %100 karşı. Ancak 'İlle de küme düşme olsun demiyoruz ama bu olayları cezasız geçemezsiniz' diyen UEFA, '1 kerelik af' ve 'Puan silme-para cezaları' maddelerinin detay olarak yer almasını kabul ediyor. TFF'nin bu takımlardan sileceği puan sayısı bu nedenle UEFA'nın ikna olması için de yeterli cezalandırma yöntemi olacak.

FENER AVRUPA BİLETİ ALSA DA GİDEMEZ!



Bu durumda UEFA, yeni sezonda Türk takımlarını Avrupa Kupaları'na alacak. Ancak şike soruşturmasında F.Bahçe, Beşiktaş ve Trabzon'dan suçlu bulunan takımları yeni sezon öncesinde Disiplin Kurulu'na sevk edebilir ve yeni cezalar getirebilir. F.Bahçe'nin CAS davası nedeniyle UEFA'nın yeni sezon başında Fener'i Avrupa Kupaları'na katılması halinde Disiplin Kurulu'na sevk etmesi ve Avrupa'ya almaması bekleniyor.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net