IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2012, 20:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşte 12 Eylül'ün kan donduran işkenceleri




Gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde uygulanan işkence yöntemleri, kabul edilen iddianamede ayrıntılarıyla yer aldı..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İddianamede yer alan bilgilere göre hastaları tuvalete götürmeme, veremlilerle sağlıklı tutuklulara aynı kapta yemek yedirme, ayakta bekletme, konuşma yasağı uygulama, gece baskını, avukat-ziyaret dayağı, mahkeme dayağı, kitap okutma, marş söyletme, soğuk havada çırıl çıplak bekletme en hafif ceza yöntemiydi.
Türkiye gazetesinden Salih Bilici'nin haberine göre, 12 Eylül döneminde gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde uygulanan işkençe yöntemleri, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede ayrıntılarıyla anlatıldı. Darbecilerden cesaret alan gardiyanlar ve görevli askerler, mahkûmlara akla hayale gelmedik işkencelerde bulunmuş. Mahkûmlara falaka, zincire bağlama, tecavüz, cop sokma, lağım suyuna sokma, pislik yedirme, cinsel organlardan elektrik verme gibi fiziksel işkencelerin yanı sıra zorla kitap okutturma, marş söylettirme gibi psikolojik işkençe yöntemleri de uygulanmış.
GARDİYANLAR TECAVÜZ ETTİ

Savcı Kemal Çetin, cezaevinde işkençe gören Muhsin Yazıcıoğlu, Orhan Miroğlu, Yaşar Okuyan, Namık Kemal Zeybek, İbrahim Ünal ve daha bir çok sağ ve sol görüşlü mağdurun anlatımlarıyla, kullanılan işkençe yöntemlerini tespit etti.

Dönemin Genelkurmay Başkanı lenan evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın sanık olduğu iddianamede askeri darbe döneminde uygulanan işkençe yöntemleri şöyle anlatıldı:
Falaka: Yaygın ve sürekli kullanıldı. Ayak tabanı, ellerin içi gibi vücudun kaslı bölümlerine kalas, cop, zincir, saz sapı, pik demir vb. vurularak gerçekleştirilirdi.
Köpek saldırtma: Tutuklu çırılçıplak soyulur, kurt köpeği üzerine saldırtılırdı.
Cop: Tutuklulara yönelik işkencelerde genellikle cop kullanılırdı.
Tecavüz: İddianamede bazı tutuklulara cezaevi görevlileri tarafından tecavüz edildiği iddiaları da yer aldı.
Çek-çek: Tutuklu çırılçıplak soyundurulur ve erkeklik organına bir ip bağlanır. Gardiyan ipi alıp hızla koşar, tutuklu da zorunlu olarak gardiyanını peşinden koşardı.
PİSLİK YEDİRDİLER

Lağım suyuna sokma: Tecrit bölümünün alt katındaki bazı tuvaletlerin delikleri tıkanır. Hücrelerin pisliği ve lağım suları burada biriktirilir, tutuklular pisliğin içine atılır ve pislik yedirilirdi.
Pisletme: Tutukluların üzerine idrar yaptırılırdı.
Zincir: Tutuklu tek ayağından zincire bağlanır, bu zincir yüksek bir yere asılır, tutuklu bayılıncaya kadar askıda kalırdı.
KALASLARLA VURDULAR

Tepe: 50-60 kişi havalandırmaya alınırdı. Gardiyan "tepe ol" komutu verince tüm tutuklular üst üste bindirilir, en üsttekine İstiklal Marşı'nın on kıtası okutulurdu.
Ranza altı: Gardiyanların ellerinde kalaslarla koğuşa girip, "ranza altı ol" komutunu verince, koğuşta bulunan tutukluların hepsi ranzaların altına girerdi. Herhangi bir yerlerinin açıkta kalmaması gerekiyordu. Ranzaların altına tüm tutuklular sığmadığı için kimini eli, kiminin kolu dışarıda kaldığından, gardiyanlar ellerindeki kalaslarla tutukluların dışarıda kalan kısımlarına vurmaya başlardı.
Kantar: Tutuklular havalandırmada çırılçıplak soyundurulup tek sıra halinde dizilirler, sıranın ön tarafında duran tutuklu sırt üstü yatırılırdı. İkinci tutuklu, yatan tutuklunun tenasül organından yukarı kaldırır ve kaç kilo geldiğini söylemesi istenirdi. Tüm tutuklular birbirini tartana kadar bu işlem devam ederdi.
TEMSİLİ MAHKEME KURDULAR

Kervan: Havalandırmada, tutuklular tek sıra dizilir, her tutuklu önündeki tutuklunun sırtına bindirilir, bacakları altındaki tutuklunun boynundan aşağıya sarkıtılır ve kulaklarından tutması istenirdi. Gardiyanın komutuyla tutuklular yürümeye başlar ve bu işlem tutuklular ayakta duramayacak hale gelene kadar sürerdi.
Sehpa: Tutuklu gece koğuştan alınıp, koğuş koridorunda gardiyan ve subaylardan mizansen olarak oluşturulan bir mahkemede sorgulanırdı. Mahkeme, tutukluyu idam cezasına çarptırır, ikinci katın merdiven kenarlığına bir ip geçirilip, ipin ucuna tutuklunun boyun kemiğini kırmayacak düzeyde kalın bezden bir ilmik takılır, tutuklunun boynu bu ilmiğe geçirilir ve temsili infaz gerçekleştirilirdi. Tutuklu tam boğulacağı sırada ip açılırdı.
35. madde darbe yetkisi vermiyor

12 Eylül davasının sanıkları Kenan evren ve Tahsin Şahinkaya savcılık sorgusunda Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin TSK'ya Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi verdiğini ileri sürerek kendilerini savundu. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, "İç Hizmet Kanununun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
donduran, eylülün, kan, İşte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşte 12 Eylül'ün inanılmaz işkenceleri Lucifer Haber Arşivi 0 31 Ağustos 2010 14:26
Kan donduran ifade! Lucifer Haber Arşivi 1 08 Nisan 2010 17:10
Bebeğinize bu işkenceleri yapmayın Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Nisan 2010 14:44
TARAF'tan İşte adım adım 12 Eylül.. BaRoN Haber Arşivi 0 07 Şubat 2010 23:17