IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2012, 15:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meclis yeni Anayasa için görüş bekliyor




Yeni anayasa için Meclise görüş gönderme süresi daralırken, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu her kesimden görüş almayı sürdürüyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre; Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 19 Ekim'de başladığı çalışmalar kapsamında 11'i TBMM'de, 1'i İstanbul'da olmak üzere bugüne kadar 12 kez toplandı. Komisyonu bünyesinde, kurum, kuruluş, siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, Anayasal kuruluşlar ve meslek örgütlerinden görüş almak üzere oluşturulan 3 alt komisyon ise 20 toplantı yaptı. Komisyonlar, yaklaşık 65 saat çalıştı. Bu toplantılara ait 1500 sayfa tutanak tutuldu.

Komisyonun resmi web sitesi üzerinden, yeni anayasa konusunda 8181 kişi görüş bildirildi. Posta yoluyla Komisyona 540 kişi veya kuruluştan görüş geldi. Bu görüşler, yaklaşık 8000 sayfa oluşturdu. Ayrıca bugüne kadar alt komisyonlara 54 kuruluş tarafından sözlü olarak beyan edilen görüşler ise yaklaşık 680 sayfa tuttu.

Görüş istenen kurum ve kuruluşlar

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, ''yeni anayasa yapım sürecini aktif olarak takip edip gelişmeleri mümkün olduğunca üyeleriyle paylaşmaları, süreçte etkin rol almaları ve görüş ve önerilerini bildirmeleri amacıyla''; 165 üniversite, 78 il barosu, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtarlar birliği dernekleri, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kuruluşu, RTÜK, Vilayetler Hizmet Birliği ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile posta yoluyla yazışma gerçekleştirdi.

Komisyon adına 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, 1700 yerel ve ulusal radyo, 197 yerel televizyona ise e-posta yolu ile yazı göndererek görüşlerini bildirmelerini istedi.

Süreç için yürütülen projeler

Öte yandan, çeşitli kurum ve kuruluşlar da yeni anayasa sürecini desteklemek için çeşitli projeler gerçekleştirdi.

Memur-Sen'in düzenlediği, ''Sahadan Yeni Anayasaya (Algı, Beklenti ve Talepler) Araştırması'' çalışmasına 81 ilde 49 bin 740 kişi anket yoluyla katıldı.

Memur Dernekleri Federasyonunun ''Yeni Anayasa Raporu'' çalışmasında ise değişik illerde faaliyet gösteren 100 STK ve 100 uzman yer aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ise TEPAV aracılığıyla değişik illerde en az biner kişinin katılacağı ''Türkiye Konuşuyor Platformu'' oluşturarak, yeni anayasa ile ilgili görüşleri toplamaya başladı.
Kırşehir Valiliği ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla, Kırşehir'de eğitim ve öğretim gören 45 bin ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisinin yeni anayasa ile ilgili görüşlerini belirtebilecekleri bir platform kurmayı planlıyor.

4 aşamalı süreç

Komisyona, 30 Nisan'a kadar görüşler bildirilecek. Meclis, 30 Nisan'dan sonra yeni anayasa yapım sürecinde ikinci aşamaya geçecek ve bir taslak metin hazırlığına girişecek. Daha sonraki süreçte hazırlanan metin kamuoyunda tartışmaya açılacak. Son aşamada ise yeni anayasa teklifi şekillenecek.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
anayasa, bekliyor, görüş, için, meclis, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık