IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2012, 19:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İran'ın nükleeri olursa Türkiye de ister




NATO, İran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini 5 başlıkta gerekçelendirdi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


NATO komutanlarını ve diplomatlarını yetiştiren roma merkezli kolejin ''İran'ın nükleer güç olmasının bir gün sonrası: NATO'ya etkileri'' başlıklı raporunda, Eğer iran nükleer silah sahibi ülkeler kervanına katılırsa, iyi bir nükleer araştırma kurumu bulunan (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) türkiye de aynı yolu takip edebilir. Her ne kadar bu Türkiye'nin nato üyeliği nedeniyle diğer Ortadoğu ülkelerinden farklı bir durum arz etse de bu beklentiyle ilgili Ankara'da belirgin tartışmalar yaşanıyor.
TÜRKİYE DE AYNISINI YAPMALI

Mesela iki eski hava kuvvetleri komutanı olan Halis Burhan ve Ergin Celasin, 'İran nükleer silah geliştirirse türkiye de iki ülke arasında ve bölgede dengeyi korumak için aynısını yapmalı' görüşünü paylaşıyor. Bu görüşler Türk hükümetinin resmi onayını almasa da ulusal güvenlik tartışmasının durumunu yansıtıyor'' denildi.
NATO Savunma Koleji'nin Ortadoğu uzmanı Jean-Loup Samaan tarafından kaleme alınan raporda, nükleer İran'a karşı hazırlıkları daha çok gündemde olan Suudi Arabistan'ın, gerekirse Pakistan'ın nükleer silahlarının bir bölümünü kendi topraklarında tutmak için bu ülkeyle anlaşma imzaladığı ve Suudi yetkililerin Pakistan'daki balistik füze testlerinde hazır bulunduğu aktarıldı.


BEŞ AÇIDAN iran TEHDİDİ

Raporda, ''Bir gün iran nükleer silah sahibi olursa Ortadoğu'da İsrail'le birlikte 2 yerel aktörün ve 5 dış gücün (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Pakistan) nükleer caydırıcılığa sahip olduğu bir tablo ortaya çıkacak. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır kendi nükleer cephanesini oluşturmak için yatırım yapabilir ve Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi küçük ülkeler NATO'dan ve Batılı güçlerden nükleer güvenlik garantileri arayacaktır'' denildi.
Nükleer güç İran'ın 5 açıdan NATO'yu ilgilendirdiği belirtilen raporda, bunlar İran'ın nato üyesi türkiye ile sınır olması nedeniyle İttifak'a yakın ve ani bir tehdit oluşturması, nükleer bir İran'ın balistik füzeleriyle birlikte Avrupa içlerine saldırma kapasitesine ulaşması, nato üyeleri ABD; İngiltere ve Fransa'nın Ortadoğu'daki askeri varlıklarının tehdit altına girmesi, NATO'yla işbirliği yapan Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin nükleer İran'dan endişelenmeleri ve bölgede gelişecek tepkinin Ortadoğu'nun stratejik istikrarını tehdit ederek bölgedeki nato misyonlarını riske atması şeklinde sıralandı.
'İRAN NATO İÇİN BÜYÜK BİR SINAV'

Raporda, ''Nükleer iran NATO için büyük bir sınav olacak. Bu durum NATO'nun ortaklıklarının (Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Girişimi) varlık nedenine meydan okuyacak ve NATO'nun nükleer ve füze savunma araçlarıyla ilgili kilit soruların sorulmasını beraberinde getirecek'' ifadesi kullanıldı.
'TÜRKİYE'DEKİ RADAR VERİLERİ İSRAİL'LE PAYLAŞILACAK'

Raporda, bizzat nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in yalanladığı nato füze savunma sistemi kapsamında Türkiye'nin evsahipliği yapacağı radardan elde edilecek görüntülerin İsrail'le paylaşılacağı iddiası tekrarlandı.
NATO Savunma Koleji raporunda, ''2011 sonlarında Türkiye'ye yerleştirilen ABD radarı, İttifak'ın İran'dan balistik füze tehdidini karşılayacağını teyit ediyor. Gerçekte önümüzdeki yıllarda nato füze savunma mimarisi ile Körfez ülkeleri ve İsrail'in satın aldığı Amerikan füze savunma sistemleri (NATO'nun bölgedeki ortaklarına) güvenlik garantilerinde önemli rol oynayacak'' görüşü savunuldu.
Raporda, 'Radar verileri, ABD istihbaratının veri ve değerlendirmeleriyle birlikte israil dahil müttefiklerle paylaşılacak' dipnotuna yer verildi

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
de, iranın, ister, nükleeri, olursa, türkiye, İranın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İran'ın tercihi Türkiye Swat Haber Arşivi 0 13 Ocak 2012 09:07
İran'dan Türkiye Açıklaması .! LeyLa Haber Arşivi 0 14 Aralık 2011 14:54
İran'dan Türkiye'ye Şok Tehdit Kacak Haber Arşivi 0 26 Kasım 2011 17:07