IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2012, 20:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seçmen hangi partiye neden oy veriyor




Türkiye'nin siyasi gündeminin nabzının tutulduğu araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Türkiye siyasi gündeminin nabzını tutmak için yapmış olduğu araştırmanın sonuçları açıklandı.
ARAŞTIRMA 21 İLDE YAPILDI

Bu çalışmanın amacı, aylık periyotlar halinde düzenlediğimiz, Türkiye'nin siyasi gündemine paralel konuların ele alınarak halkın görüşlerini tespit etmek ve bu görüşlerin nedenini saptamak adına gerçekleştirilmiştir. 21 il'de toplam 356 noktada gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 25'i, kır özelliği taşımakta olan
ilçe ve köy merkezlerinde yapılmıştır.
YÜZDE 20'LİK KESİM AK PARTİ'YE ERDOĞAN İÇİN OY VERİYOR

Bu Pazar seçim olsa oyunu AK Parti'ye vereceğini belirten yüzde 53,7'lik seçmenin "tercih" gerekçelerinin başında "İstikrar" geliyor. Daha çok ekonomi çevrelerinin dillendirdiği bu söylemin ak arti seçmeninin yarıya yakın oranına tekabül etmesi dikkat çeken bir ayrıntı. ak parti seçmeninde yüzde 20,6'lık kesimin "Lider" faktörünü ön planda tutması ise Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmen üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.


CHP'DE İDEOLOJİ FAKTÖRÜ

Oyunu CHP'ye vereceğini belirten yüzde 21,1'lik seçmenin "tercih" gerekçelerinin başında yüzde 62,2'yle "ideoloji" geliyor. Bu sonuç sol ve sosyal demokrat seçmenin, CHP'yle kopmaz bir şekilde bütünleştiği anlamına geliyor. CHP'yi "en güçlü muhalefet konumunda" gördükleri için oy veren/verecek yüzde 11,5'lik seçmenin, "daha güçlü bir muhalefet partisi"ne yönebileceği düşünebilir. Aynı yorum alternatifi olmadığı için chp diyen yüzde 6,5'lik seçmen için de yapılabilir.

MHP MİLLİYETÇİLİK UNSURUYLA BÜTÜNLEŞİYOR


12 Haziran seçimleri öncesinde barajı aşıp aşamayacağı bir hayli tartışılan ve sandıktan aldığı 13'lük oyu son araştırmamızda yüzde 15,6'ya yükselttiği görülen MHP'nin seçmen profili "ideolojik" gerekçeyle partisine bağlanmış durumda. Bu sonuç milliyetçilik unsurlarıyla ön plana çıkan MHP'nin seçmeniyle bu anlayışıyla bütünleştiğini gözler önüne seriyor. "İktidara karşı denge olsun" diye MHP'ye oy veren/verecek seçmen ise yüzde 18,3 oranında. Bu öncelik CHP'de 5,1 iken MHP'de bu denli yüksek çıkması milliyetçi seçmenin ak parti rahatsızlığını gözler önüne seriyor. Yüzde 4,6'lık kesimin "alternatifi yok" diye MHP'yi seçmesi de, söylemleri daha keskin bir milliyetçi kesimin var olduğu şeklinde yorumlanabilir.
BDP'DE KÜRT ETKENİ

Seçimlere bağımsız girerek TBMM'de grup kuran BDP'lilerin Türkiye partisi olup olamayacağı zaman zaman tartışılıyor. Araştırmadan çıkan seçmen öncelikleri de BPD'nin tamamen Kürt politikasına angaje olmuş bir parti olduğunu gözler önüne seriyor. bdp seçmeninin "ideolojime uygun" kıstasını siyasi değil de daha çok etnik ideolojik olarak değerlendirmekte fayda var. "Kürtleri temsil ettiği" için BDP'yi tercih edenlerin yüzde 25,2'lerde olması da bunun net bir göstergesi. "Alternatifi yok" diye BDP'ye oy veren/verecek seçmen ise yüzde 4,6 oranında.
Daha çok "Türk" ve "Kürt" milliyetçiliği üzerinden siyaset yapan mhp ile bdp seçmenlerinin tercih öncelklerinin ak parti ve CHP'den daha farklı ve az olması da bu partilerin tüm seçmene hitap etmediği anlamına da geliyor.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
hangi, neden, oy, partiye, secmen, veriyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hangi Vakıf Ne Kadar Burs Veriyor ? Pentagram Ödev ve Tezler 0 27 Ağustos 2010 12:35