IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Şubat 2012, 17:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Modern Mem ü Zin TRT Şeş ekranlarında başlıyor




Mem û Zîn’den esinlenilerek televizyona uyarlanan ‘Siya Mem û Zîn’ adlı dizi 27 Şubat’ta TRT Şeş’te başlıyor..





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ahmed-i Hani'nin ünlü eseri Mem u Zin'den esinlenilerek televizyona uyarlanan 'Siya Mem u Zin' adlı dizinin çekimleri Malatya Arapgir'de hız kesmeden devam ediyor. Dizi kürtçe olarak ilk kez TRT Şeş'te bu ay sonunda başlıyor.
Geçtiğimiz günlerde Malatya Arapgir'de düzenlenen basın toplantısı ile dizinin tanıtımı yapıldı.
KANALIN İLK DRAMA DİZİSİ

TRT Şeş Genel Koordinatörü Fethullah Kırşan trt şeş olarak üçüncü yıllarını geride bıraktıklarını belirterek, 'Mem- u Zin bizim ilk drama dizimiz olacak. Kanalımız ile ilgili şu anda reytingler açısından çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Güneydoğu'da, Irak'ta, Suriye'de, İran'da Kafkasya izleniyoruz. Bize gelen taleplerin bir kısmı orijinal kürtçe dizi-film talebiydi. Türkiye'de zaten dizi furyası devam ediyor, biz de bu yoğun rekabetin içine girip trt şeş izleyicisine güzel projeler izlettirmek istiyoruz'' diye konuştu.


DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR ADIM

Dizinin Yapımcısı Aytekin Mert,memu-zin eserinin devlet eliyle ilk defa Kürtçeleştirilen bir eser olduğuna vurgu yaparak, 'Biz de bu eserin dizisini çekerek destansı bir öyküyü seyirciyle buluşturmak istedik' açıklamasını yaptı.memu-zin eserinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay önderliğinde sahip çıkılmasının anlam ve önemini hiçbir zaman unutmayacaklarını anlatan Mert, ''Bu devrim niteliğinde tarihi bir eylem olarak hep hatırlanacak. Keza trt şeş de öyle. Kürt dilinde yayın yapan bir devlet kanalının varlığı hem kürtçe hem Türkçe konuşan, barışa ve demokrasiye, birlik ve beraberliğe inanan bütün Türkiye Vatandaşları için çok değerlidir'' dedi. . Mert ayrıca çekim için Konya, Mardin, Hatay ve Şanlıurfa'da mekân aradıklarını anlatarak, 'Dizi için çok özendiklerini, çok fazla kullanılmış konaklardan uzak durduklarını, Arapgir'i ise Cizre'ye çok benzediği için tercih ettiklerini söyledi..
KÜRT EDEBİYATININ EN ÖNEMLİ ESERİ

17.yüzyılın ikinci yarısında yaşamış büyük kürt şairi Ahmet-i Hani'nin kürt halkının en önemli dini ve milli şahsiyetlerinden biri olduğunu anlatan Mert, sözlerini şöyle sürdürdü;
'Siya memu-zin dizisini çekmeye karar verdiğimizde öncelikle Ahmed-i Hani 'yi doğru anlamaya çalıştık. Hazırlık aşamasında yaptığımız araştırmalarda Hani'nin kürt halkının gönlündekini değerini gördük. Kürt dili ve edebiyatına yaptığı olağanüstü hizmetlerle bu değeri fazlasıyla hak ettiğini anladık. Bu dizi projesiyle, Hani gibi çok yönlü bir bilgeyi, abide bir şahsiyeti tanımak ve anlamaya çalışmak fırsatını bulduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Böyle muhteşem bir eserin gölgesinde kalabilmek bile ciddi çaba istiyor. Siya Mem-u Zin, bu aşk destanının günümüzde yaşanan bir yorumudur. Eserin temel unsurlarına bağlı kaldık. Eserin ve şairin şahsı manevisine saygıda kusur etmemeye azamı gayret gösterdik. Çünkü önce de ifade ettiğimiz gibi, eserin ve şairinin kürt kökenli vatandaşlarımızın gönül dünyasındaki büyük değerini anlamış olmak bizi daha da titiz çalışmaya sevk etti. Bizlere büyük destek veren TRT Genel Müdürümüz sayin İbrahim Şahin ve TRT ŞeşKanal Koordinatörü Fethullah Kırşan bey e çok teşekkür ederiz.''
DİZİ ARAPGİRDE ÇEKİLİYOR

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da Arapgir'in dünya üzerindeki bütün coğrafyalarda yaşayan ve yaşatılan bir kültürün adı olduğunu belirterek, 'Bizleri onure eden, bu güzel eseri güzel Arapgirimizde çeken trt şeş yönetimine teşekkür ediyorum' dedi.
Dizide Zin'i canlandıran Yaprak Durmaz, Mem-u Zin'i tiyatro sahnesinde de deneyimlemiş. Rolüne iyi çalışan Durmaz, karakteri "Mem çok asi bir kız. Ağabeyine meydan okuyor. Bu yönüyle de beni çok etkiliyor"cümleleriyle özetliyor. Dizide destanın önemli kahramanlarından Zin'i, Bilal Yörük canlandırıyor. Role evet dedikten sonra memu-zin destanını baştan sona okuyan oyuncu "Ben Muğlalıyım ve Kürtçeye çok yabancıydım. Bu destanın adını bile duymamıştım. Ama elime aldım, baştan sonra okudum. Sonra da Kürt arkadaşlarımla konuştum" cümlelerini kuruyor. Yörük dizi bittiğinde Kürtçeyi öğrenmiş olacağını söylüyor.
DİZİDE KİMLER ROL ALIYOR

Dizinin Yönetmeni Yusuf Güven ise ilk kürtçe Drama filmini kendisi çektiği için çok mutlu olduğunu söyledi.
Yönetmenliğini Yusuf Güven'in yaptığı dizi de Cem Kurtoğlu, Süleyman Karadağ, Bilal Yörük, Yaprak Durmaz, Özlem Maden, Cengiz Toprak, Aysun Güven, Asuman Yolcu, Hakan Kara gibi usta isimler yer alıyor.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Şubat 2012, 17:11   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Modern Mem ü Zin TRT Şeş ekranlarında başlıyor




Öyle Öperlerdi birbirlerini ki
Bir birlerini öpmeye fırsat vermezlerdi..

Ahmedi Hani ( Mem-u Zin )

 

 

Etiketler
ekranlarında, mem, modern, trt, zin, şeş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstanbul Modern ''Hayal ve Hakikat '' Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar Sevda Kültür ve Sanat 0 05 Aralık 2011 03:36
Modern gül ile bülbül. Luis Serbest Kürsü 0 06 Nisan 2011 02:56