IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2012, 20:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlker Başbuğ hakim karşısında




Emekli Orgeneral İlker Başbuğ Balyoz Davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde ifade veriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yaşar Büyükanıt ve Bekir Kalyoncu'nun balyoz Davası'nda tanık sıfatıyla ifade vermesinin ardından, İlker Başbuğ'un ifadesinin alınmasına başlandı. Başbuğ ifadesinde "Bazı bilgiler eksik olabilir ama Genelkurmay Başkanları hiçbir zaman yalan söylemez" dedi. Başbuğ darbe planı iddialarıyla ilgili de "Darbe planı iddialarını hiç duymadım" dedi.
Genelkurmay eski Başkanı yaşar büyükanıt ve Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu, balyoz Davası kapsamında tanık olarak ifade vermek için bugün sabah erken saatlerde adliyeye geldi.
Duruşmanın sabah saatlerinde görülen kısmında Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu ifadesini verdi. Kalyoncı ifadesinde "Aklıma darbe yapmak gelmedi. Ortada fol yok yumurta yok. Senaryo geleceğe yönelikti" dedi.

Saat 14:00'da ifade vermeye başlayan eski Genelkurmay Başkanı yaşar büyükanıt ise mahkemede 'İrtica laikliğe karşı mutlak bir tehdittir' derken, seminerde darbe planı yapıldığını duymadığını söyledi.
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un ifadesi devam ediyor...

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 02 Mart 2012, 21:53   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başbuğ: Genelkurmay hiçbir zaman yalan söylemez!




Balyoz davası kapsamında ifade veren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 'Genelkurmay Başkanlığı hiçbir zaman yalan söylemez. Darbe planı iddialarını hiç duymadım' dedi.


Komutanlar adliyede Balyoz Davası'nın görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen duruşmada, Ocak 2003 tarihli mesaj formunu kaleme alan ve imzası bulunan Tuğgeneral Levent Gözkaya tanık olarak dinlendi. Daha sonra İnternet Andıcı Davası'nın kapsamında tutuklu sanığı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tanık kürsüsüne alındı. Başbuğ tanık olarak geldiği Balyoz Davası'nda ikamet adresi sorulduğunda "Biliyorsunuz bir süredir Silivri" cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken tahliye olunca ulaşılabilecek bir adresi olup olmadığını sorması üzerine tanık İlker Başbuğ, Fenerbahçe Orduevinde'ki konutlarda kaldığını söyledi. İlker Başbuğ "Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim" şeklinde sözleri söyleyerek tanıklık yemini yaptırıldı. Mahkeme Başkanı tarafından hangi gerekçelerle tanıklığa başvurulduğu açıklanan Başbuğ, yeminli olarak verdiği ifadesinde dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak açıklamalarda bulundu.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Size soru sorulmaksızın pek çok konuya değindiniz. Bir bütünlük oldu" dedi.

HAKİM'İN SORULARINI YANITLADI

Mahkeme Başkanı Diken, Başbuğ'a tanık olarak çağrılmasına neden olan Ocak 2003 tarihli Kara Kuvvetleri Komutanlığı mesaj formunu incelemesi için verdi. Başkan Diken, "5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen plan seminerinden önce sizin de imzanızın bulunduğu Kara Kuvvetleri Komutanlığının 1. Orduya gönderdiği bir mesaj emri var. Bunda Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo (OEYTS) oynanmaması yer alıyor. Bu mesaj emrini neden gönderme ihtiyacı hissettiniz. Seminerde OEYTS oynandığı anlaşılıyor. Daha sonra bununla ilgili bir müeyyideniz oldu mu?" diye sordu. 2002-2003 yıllarında Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan ve mesaj formunda imzası bulunan Başbuğ da, bu soruya yanıt vermeden önce bazı noktaların değinmek istediğini belirterek, Türkiye'nin o dönemde yaşadığı Irak operasyonuyla ilgili süreci anlattı. Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Seneryonunun ne olduğuna ilişkin açıklama yapan Başbuğ, "1. Ordu Komutanlığı'nın icra etmiş olduğu seminer Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın tatbikat programının bir gereğidir. 1. Ordu Komutanlığı seminere ilişkin planla ilgili 12 Aralık 2002 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı yazarak bilgi vermiştir. Sonrada buna mukabil 3 Ocak 2003 tarihinde mesaj emri çektik. Plan seminerini öyle oynayın ki amacına daha uygun olmalı. Mesaj emrinin birinci maddesinde '1. Ordu'nun öngördüğü OEYTS'yi Kara Kuvvetleri reddediyor' deniliyor. Oynamayacaksın dedi deniliyor. Hayır yok öyle bir durum. Sadece OEYTS'yi modifiye edin bazı maddelerini tadil edin deniliyor. Mesaj emri OEYTS'yi reddetmemektedir. Oynamayın denilmesi başta bahsettiğim kurallara karşı ters düşer. Ama ilerde

OEYTS'yi modifiye ederek oynayabilirsin deniliyor. Modifiye ettikten sonra da oynayacağın tarihi bildir deniliyor" dedi.

"KİMSE MERAK ETMESİN PLANLARI DEĞİŞTİRDİK"

Başbuğ, "1. Ordu Komutanlığı tatbikat programını planlama ve çalışması yapmakla görevlidir ve çalışmalarada başlamıştır. Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Seneryo 2003 tarihinde, 2000 tarihli Milli Askeri Stratejik Dökümana göre düzenlenmiştir. Bu belgenin üzerinde ise Milli Güvenlik Stratejisi vardır" dedi. Türkiye'nin o tarihlerde çevresinde yaşanan savaş ortamına dikkat çeken Başbuğ, "Bu planların ortaya çıkmasından sonra gizlilikleri ortadan kalktı. Kimse merak etmesin planları değiştirdik" dedi. Başbuğ, "Seneryonun içeriğinde eğer bir suç unsuru varsa bize sormanız lazım. Neden oynanmasına müsade ettiniz diye sormalısın. 1. Ordu bizim mesaj emrimizden sonra çalışmalarına devam ediyor. Sonra 17 Ocak 2003 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanları 1. Ordu Komutanlığı'nı ziyaret ediyor. 31 Ocak 2003'de de 1. Ordu Komutanlığı plan semineriyle ilgili yazısını yazıp gönderiyor. Bu yazı Genelkurmay Başkanlığı dahil 56 adrese gitmiştir. Bu yazıda OEYTS oynacaklarını alternatif planlarada bakılacağınıda söylüyorlar, ancak 2. Maddesinde de Egemen Harekat Planı'nın öncelikli oynanacağı söyleniyor. Bir boyutuyla Kara Kuvvetleri Komutanlığının isteklerini büyük ölçüde karşıladığını değerlendirdik. 31 Ocak 2003 tarihli yazıya uygun olarak icra edildiğini değerlendirdik" diye konuştu.

"GENELKURMAY BAŞKANI ASLA YALAN SÖYLEMEZ"


Tanık Başbuğ, "Genelkurmay Başkanlığı raporlarına şüpheyle bakılması bizleri çok üzüyor. Genelkurmay Başkanlığı yalan söylemez sayın hakim. Genelkurmay Başkanı da dahil karargah yalan söylemez. Eksiklik olabilir ama Genelkurmay asla yalan söylemez. Seminer evraklarının neden imha edildiği sorusuna da tüm seminer evrakları 5 yıl sonra emir gereği güvenlik nedeniyle imha edilir. Başka bir sebepten değil. Gözlemci heyeti bu tatbikatlarda en ufak olağan dışılık görürse bize rapor eder. Görevleri budur, böyle bir şey olmadı" diye konuştu.

"OLAĞANÜSTÜ DURUM BELİRTİLSEYDİ BUNU UNUTMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZDI"


Tatbikatan sonra 2003 yılındaki seminere katılan gözlemcilerin komuta katına sözlü ya da yazılı bir bilgi sunduklarını hatırlamadığını belirten Başbuğ, "Eğer sıradışı olağan üstü bir durum olsa mutlaka bize anlatırlardı. Bugün burada hatırlamamız söz konusu olamazdı" dedi.Prensip olarak tatbikattan sonra sonuç raporunun komuta katına yani kendilerine sunulması gerektiğini belirten Başbuğ, "Bugün net olarak bize sunulduğunu hatırlamıyorum. Eğer sunulmuş olsaydı ve olağan üstü durum belirtilseydi bunu unutmamız söz konusu olmazdı" diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİL SORU TEPKİ GÖSTERİNCE HAKİM UYARDI

Duruşma savcısı Savaş Kırbaş seminere ilişkin tanık İlker Başbuğ'a soru sorduğu sırada sanık avukatları ve duruşmayı izlemeye gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tepki gösterdi. Söz almak isteyen Tanal'a mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Siz milletvekilisiniz, sizin burada bir müdahale ve söz hakkınız yoktur. Sizin burada oturmanıza kim izin verdi. Biz o bölümü tutuksuz sanıklara ayırmıştık" dedi. Bunun üzerine CHP'li vekil Tanal, "Personelinize sorun" diye cevap verdi. Diken, "Milletvekili olduğunuz için size saygı gösterdik. Lütfen yerinize oturun. Biz Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Siz ise seçilmiş bir milletvekilisiniz. Sizin göreviniz yasamadır, bizimki de yargıdır" dedi. Cumhuriyet Savcısı Kırbaş, "Nasıl olur, bir milletvekilinin bana müdahele hakkı yoktur" diye cevap verdi.

BAŞBUĞ: SİZ ASKERLİĞİNİZİ İYİ YAPMIŞSINIZ SAYIN BAŞKAN

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bazı sorularda Yunanistan karasularının 6 mil olduğuna değinilmesi üzerine, hukuk fakültesinde uluslarası hukuk dersinde bunu gördüklerini belirterek, Yunan karasularının 6 mil olarak görülmesine ilişkin açıklamada bulundu. Bunun üzerine Başbuğ, "Siz askerliği iyi yapmışsınız sayın başkan" deyince salonda gülüşmeler yaşandı. Başkan Diken, Başbuğ'a Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemi kapsayan göreviyle ilgili sorular yöenltilmesine izin vermedi. Diken, mesaj formuyla ilgili tanıkların dinlenildiğini belirterek,Başbuğ ve Levent Gözkaya'ya salondan ayrılabileceklerini ifade ederek, duruşmaya ara verdi.

 

 

Etiketler
başbuğ, hakim, ilker, karşısında, İlker


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlker Başbuğ (İlker Başbuğ Kimdir? - İlker Başbuğ Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 20 Şubat 2012 22:43
Cem ve babası hakim karşısında Lucifer Haber Arşivi 0 26 Şubat 2010 15:25