IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2012, 16:17   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
12 yıl teklifi komisyonda tartışılıyor




TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

Teklif üzerine söz alan alt komisyon başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, alt komisyon çalışmalarında konuyla ilgili sivil toplum örgütlerini, sendika ve üniversiteleri dinlediklerini, önerilerin önemli bölümünün alt komisyon metnine yansıdığını belirtti.

Alt komisyonda teklif üzerinde yapılan değişikliklere değinen Işık, zorunlu eğitimi başlama yaşını 5 yaş bitimine çektiklerini, açık öğretimle ilişkilendirmeyi lise seviyesine çıkardıklarını, ilkokulda mesleğe yönlendirmenin metinde çıkarılmasını önerdiklerini söyledi.

Işık, öğrencinin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre, seçmeli derslerle hem lise, hem hayata atılmasına imkan veren esnek düzenleme yaptıklarını anlattı. Fikri Işık, ayrıca katsayı uygulamasında daha adaletli olabileceğini düşünerek 100-500 aralığını 250-500 arasına çıkardıklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, alt komisyonda arka arkaya verilen önergelerle son dakika değişiklikleri yapıldığını, şimdi de benzer durumun yaşanacağını iddia etti. Serter, alt komisyon çalışmalarında aldıkların görüşlerin büyük bölümünün 8 yıllık kesintisiz eğitimin faydalarını içerdiğini, ancak bunun metne yansımadığını ifade ederek, “Görüş alma, yalnızca görünürde bir uygulamaydı” dedi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, sivil toplum kuruluşları, sendika ve üniversitelerin, aslında teklifin hazırlanması aşamasında dinlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bazı üniversitelerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin düzenlemeye değinen Yeniçeri, “Sayın Başbakan'ın adı Rize Üniversitesine verilmek isteniyor. Sayın Başbakan, aynı zamanda Parlamentoda çoğunluğu da elinde bulunduran siyasi partinin genel başkanı. Yaşayan bir insanın adını verirseniz onun muhataplarına karşı tepki üretirsiniz. Başka bir üniversiteye Sayın Cumhurbaşkanı'nın adını veriyoruz. Parlamentoda onaylandıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanı, kendi adının üniversiteye verilmesini uygun gördüğüne dair kanuna imza atacak” diye konuştu.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topçu, teklife ilişkin kendilerinin de kamuoyunda bir araştırma yaptıklarını, eğitimle ilgili daha öncelikli sorunlara el atılması gerektiğini söyledi. Topçu, “Samimiyetinize inanıyorum ama teklifin alt yapısı olmadığı için başarı sağlanacağına inanmıyorum. Bu teklif acil değil. Öncelikli olan sorunlar çözülmeli” dedi.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, teklif üzerine söz alan her üyenin benzer konulara karşı çıktığını, bu nedenle teklifin yeniden ele alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini, aksi halde konuşmaların uzayacağını belirtti. Konuşma süresinde sınırlama olmadığını anımsatan Özkoç, “Aksi halde söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım” dedi. Komisyon Başkanı Nabi Avcı ise “12 saat konuşsanız da dinleyeceğiz” karşılığını verdi.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, teklifte, 8 yıllık kesintisiz eğitimin köylerdeki okulların kapanmasına neden olduğu ve farklı yaş grubundaki çocukların aynı binada bulunmak zorunda kaldığı gibi gerekçeler gösterildiğini, ancak her iki gerekçeyle ilgili tek bir bilimsel bulgu bulunmadığını söyledi.

Teklifte, çocukların 5 yaşının sonunda eğitime başlama zorunluluğu getirildiğini belirten Gürkan, “60 ayı doldurmuş bir çocuk, 6 yaşında bile değil. Bu çocuk 10 yaşında ilköğretimi bitirmiş olacak ve lise sonda 17 yaşındaki çocuklarla bir arada eğitim görecek. Bu duruma gerçekten olumlu bakıyorsanız, ben bu teklife 'evet' diyeceğim” diye konuştu. Gürkan ayrıca, öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılacağını, okullarda artık akıllı tahtaların kullanıldığını belirterek çocukların sınıflarda elektromanyetik bir fırtınaya maruz kalacaklarını iddia etti.

Komisyonda okula başlama yaşına ilişkin tartışmaların üzerine söz alan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de şu an çocukların eğitime fiilen 7 yaşında başlatıldığını belirterek, “Dünyadaki 6 yaş uygulaması ile paralel hale getiriyoruz. Kanunlar arasındaki arasındaki çelişkiyi gideriyoruz. Hukuki durumu fiili durumla eşleştirmiş olacağız. Bizim ilköğretim alanında derslik sorunumuz yok. müfredatla ilgili derdimiz de yok bunlar zaten uygulanıyor. Çocuklarımıza hayatlarında bir yıl kazandıracağız fiili durumla hukuki durumu uyumlu hale getirerek” diye konuştu.

Bu arada Bakan Dinçer, eğitime başlama yaşının bir yaş öne alınması halinde müfredatta bir değişiklik söz konusu olabileceğini söyledi.
Komisyondaki görüşmelere partilerin grup başkanvekilleri ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de katıldı. Toplantının başlangıcında 33 milletvekili söz talebinde bulundu. Görüşmeler devam ediyor.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
12, komisyonda, tartışılıyor, teklifi, yıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MİT Yasası'ndaki değişiklik teklifi komisyonda kabul edildi PassioN Haber Arşivi 0 15 Şubat 2012 20:38
İlk dört madde komisyonda kabul edildi Lucifer Haber Arşivi 0 09 Nisan 2010 17:04