IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2012, 21:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tekke ve zaviyeler yeniden açılsın




TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu dün Alevi yurttaşların taleplerini dinledi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Adıyaman'da 'çocuklara' mal edilen Alevilere ait 45 evin işaretlenmesi, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da gündeme geldi. alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, yeni anayasanın din, dil ve ırk eksenli nefret suçlarını önlemesi gerektiğini anlatırken, Adıyaman'da alevi evlerinin işaretlenmesini örnek gösterdi.
KOMİSYONA ÖNERİLER SUNULDU

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyona önerilerini sundu. Toplantıda federasyon adına sunum yapan Genel Sekreter Fevzi Gümüş, Adıyaman'da alevi evlerinin işaretlenmesini gündeme getirerek, yeni anayasanın nefret suçlarına karşı koruyucu olması gerektiğini söyledi.
TEKKE VE ZAVİYE TARTIŞMASI

Gümüş'ün sunumunda "Tekke ve zaviyeler kanununun, laiklik korunarak değiştirilmesi" talebi ise en çok tartışılan başlık oldu. Bu talep üzerine BDP'li Altan Tan, "Kanun değiştirilirse sadece Cemevleri değil, Sünnilere ait tekke ve zaviyeler de açılacak. Buna karşı mısınız" diye sordu.
Gümüş ise "Tabii ki açılmalı. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devreden çıkmasını istiyoruz. Devletin dinsel alandan elini çekmesi ve bu konuda tasarrufunun olmaması gerekir. Bundan mağdur olan zaviyeler varsa, bunlar da devletin müdahalesinin dışında kalmalı. Bütün inanç gruplarına kamusal olanaklarda eşit yaklaşım olmalı" dedi.
CHP'li üye Rıza Türmen ve AKP'li üye Ahmet İyimaya da Türkiye'deki laiklik anlayışının çarpık olduğu görüşünü onayladı. Daha sonra Gümüş, BDP'li Tan'a "Tekke ve Zaviyeler Kanunu'ndan mağdur olan zaviye var mı? Kanundan dolayı devletin eline geçen zaviye var mı?" diye sordu. Tan da "Kürt illerinde kapatılmış zaviyeler var" diye yanıt verdi.
Gümüş'ün 'zorunlu din dersinin kaldırılması' talebinin ardından CHP'li Türmen, AKP'yi eleştirerek, "AKP zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda halen adım atmadı. Bir an önce bu sorun çözülmeli" dedi.
CEMEVİ İBADETHANE OLSUN

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Gümüş, "Yeni anayasa tekçi anlayışlar yerine çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir anayasa olmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi evrensel sözleşmelerle güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklere aykırı hüküm içermemeli. Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır. Zorunlu din dersi anayasadan çıkarılmalı, ana dilde eğitim hakkı güvenceye alınmalı ve yerel yönetimlere ana dilde hizmet hakkı tanınmalıdır. Askeri kurumların toplumsal hayata müdahalesini engelleyici yaptırımlar koyulmalı, siyasi partiler yasası başta olmak üzere, sendikal ve mesleki örgütlenmelerle ilgili yasalar, demokrasi eksenli olarak yeniden düzenlenmelidir" dedi.
Gümüş, yeni anayasada alevi kimliğinin tanınması gerektiğini de söyleyerek, "Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli ve ibadet yeri kapsamına alınmalıdır" dedi.
AŞURE GÜNÜ RESMİ TATİL OLSUN

Fevzi Gümüş, alevi ve Bektaşi dergâhlarının müze statüsünden çıkartılmasını ve taşınmazlarının iadesini istedi. Gümüş, Aşure Günü ve Arap Alevileri için özel öneme sahip Gadir Hum Bayramı'nın da resmi tatil olması gerektiğini söyledi.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
açılsın, tekke, ve, yeniden, zaviyeler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
dialoglar yetkiliyse açılsın fener1907 mIRC Scripting Sorunları 14 31 Ocak 2010 04:02
NumLock Açılsın Hasanx Windows 0 18 Nisan 2009 15:42
Explorer Hızlı Açılsın Derebey Ağ, Network ve Networking 4 31 Ocak 2007 00:26
otomatik mirc açılsın NeLix mIRC Scripting Sorunları 16 09 Şubat 2006 22:22