IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By N999

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2012, 19:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hükümetten piyasaları canlandıracak adım




Teşvik paketiyle hayata geçecek yeni sistemle belli büyüklükteki yatırımlara KDV istisnası/iadesi uygulanacak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminde inşaat sektöründe KDV iadesi/istisnası üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Teşvikin belli büyüklükteki yatırımlarda geçerli olacağını söyleyen Bakan Çağlayan "Teşvik sistemindeki uygulamalar şimdiye kadar makine konusundaydı. Ancak bina yatırımlarında KDV iadesi gibi bir teşvikleri içermiyordu. Şimdi onu da karşılayacak bir sistem hazırlıyoruz" diye konuştu.

İKİ YILDA GERİ ALIYORLAR

Bakanın bu açıklaması inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Mevcut sistemde arsa alımından inşaatın içinde kullanılan ürünlere kadar tüm yatırımları yüzde 18 KDV ödeyerek yapan inşaatçılar, KDV iadesine proje tamamlandıktan sonra başvurabiliyor ve bu tarihten 1.5-2 yıl sonra KDV alacaklarını tahsil edilebiliyor.

Cirolarının yüzde 10'unu KDV'ye ayırdıklarını söyleyen inşaatçılar, projelerdeki dairelerin yüzde 80'den fazlasının 150 metrekarenin altında olması nedeniyle yüzde 1 KDV üzerinden satış yapıyor. Arada kalan yüzde 17'lik farkı iki yıla yakın bir zamanda kendilerinin finanse ettiğini söyleyen inşaatçılar, yatırım süresince bu KDV'yi kendilerinin üstlenmemesi gerektiğini söyleyerek "1.5- 2 yıl değil 3-6 aylık kısa zamanlarda geri almalıyız" diyor. İnşaat sektöründe yatırımlar yapan orta büyüklükteki bir şirket yılda ortalama 45 milyon TL'lik KDV iadesi başvurusunda bulunuyor. Gayri menkul Geliştiricileri Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) gibi sektör derneklerinin temsilcileri ürün alımı sırasında şirketlerin KDV'den muaf tutulması gibi sistemlerin inşaat sektöründeki yatırımları hızlandırıcağını dile getirdi. İnşaatçılar "Finansman yükümüz azalırsa KDV'leri daha hızlı yatırıma dönüştürürüz" diyor.

'CİROMUZUN % 10'U KDV'YE GİDİYOR'

Gemi inşa sanayisinde KDV ile ilgili bir teşvik var. Gemi yapan firma malı alırken KDV ödemeden alıyor. Biz de projemizin ruhsatını aldığımızda 150 metrekareden küçük dairelerin sayısı belli oluyor. Gemi sanayisindeki teşvikin aynısı bize de uygulanırsa bu iş çözülür.

'%18'LİK KDV'Yİ BİZ ÜSTLENMEMELİYİZ'

İnşaata başladığımızda 150 metrekarenin altında kaç daire üreteceğimizi ruhsatta bildiriyoruz. Bu nedenle yüzde 18'lik KDV'yi inşaat süresince biz üstlenmemeliyiz. 3-6 ay gibi kısa zamanlarda geri alabilirsek iyi olur. KDV istisnası ise tüm sektörü kucaklamalı.

'YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜRÜZ'

Yüzde 18 KDV vergi olarak değil bir finansman yükü olarak bizi zorluyor. Ciddi anlamda KDV alacağımız birikiyor. Yılda ortalama 45-50 milyon TL KDV alacağımız oluyor. KDV'ler konusunda yapılacak düzenleme sektörü rahatlatır. Biz o KDV'leri yatırıma dönüştürürüz.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
adım, canlandıracak, hükümetten, piyasaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vizelerin kalkması pazarı canlandıracak Chelt Havacılık Haberleri 0 29 Ocak 2011 12:17
Evliliği Canlandıracak 7 Sır Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Nisan 2008 23:15