IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PassioN

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Mart 2012, 21:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pasaporta telefon kayıt hakkım satılıktır




Pasaportla cep telefonu getirilmesinin 2 yılla sınırlandırılması da kaçakçıları durduramadı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnternetten 'Cep telefonunu işletebileceğiniz uygun pasaport var' ilanı vererek 75-130 TL'ye satın alıyorlar. Telefonunu kayıt altına almak isteyenler sitelerle bağlantı kurarken, yetkililer, uygulamanın yasa dışı olduğu uyarısında bulunuyor.
"KAYIT İÇİN PASAPORT ARIYORUM"

Kaçak ve hırsızlık malı cep telefonlarının kullanım dışı bırakılmasını öngören, cep telefonu kullanımı ve ticaretine ilişkin düzenlemeler getiren 'Telsiz Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre; herkes yurtdışından aldığı cihazları pasaportuna kaydettirmek zorunda. Aksi takdirde telefonlar aktif hale gelmiyor. Üstelik pasaporta kayıtlı bir telefon varsa, bu kaydın üzerinden 2 yıl geçmeden yeni bir telefon kaydı yaptırılamıyor.Bu durumu fırsat bilen bazı kişiler, internette oluşturdukları siteler üzerinde 'Bir adet pasaport telefon kayıt hakkı satılıktır' ya da 'Kayıt için pasaport arıyorum' şeklinde ilan veriyor. Bunun için basit birkaç soruyu cevaplandırıp üye olmak yeterli.Ne kadar güvenli oldukları tartışılan bu tür sitelerde şahıslar, telefon numaralarını, hatta gizli kalması gereken banka hesap numaralarını açıkça verebiliyor.
PASAPORT BİR SUÇLUYA AİT OLABİLİR

Bazıları daha da ileri giderek TC kimlik numarasını dahi yazabiliyor. Aynı sitelerde, kaydı düşmüş telefonların da kayıt yaptırılacağı iddia ediliyor. Bunun fiyatı ise ortalama 100 liradan başlıyor. İnternete güvenmeyenler ise garantisiz ürünlerin ana merkezi İstanbul Sirkeci'deki Doğubank'a müracaat ediyor. Doğubank'ta toplanan pasaportlara, belli ücret karşılığında işlem yapılıyor. Fiyatlar, hac, umre ve yaz tatili gibi giriş çıkışın çok olduğu dönemlerde düşüyor. Bu kez kişiler internet ya da Doğubank yerine havaalanlarındaki GSM bayilerine başvuruyor. Bir bayi sahibi, her gün en az 3-4 kişinin gelerek "Telefon getirdim. pasaport arıyorum. Yardımcı olur musunuz?" diye sorduğunu anlatıyor. Yetkililer ise bu tür işlemler sonucunda kişilerin başının derde girebileceği uyarısında bulunuyor: "Pasaport kayıt hakkı herkesin kendisi tarafından kullanılması gereken bir kural. Bu hak başkaları tarafından para karşılığında ticarî bir amaç için verilmedi. Tespiti halinde bu kişilerin başı derde girebilir. Çünkü kayıt ettirilen pasaport bir suçluya ait olabilir." Cep telefonlarının kayıt altına alınması ve kaçakçılığının önlenmesi amacıyla yapılan yasal düzenlemelere rağmen geçen yıl ele geçirilen kaçak cep telefonu miktarı önceki yıla göre yaklaşık 3 kat artarak 85 bin adedi geçti. Bu telefonların piyasa değeri ise yaklaşık 15 milyon lira.
2005'te gümrüklerde 77 bin 155 adet cep telefon ele geçirildi. Bu rakam 2006'da 80 bin 297'ye yükselirken, 2007'de 17 bin 663'e kadar düştü. Devam eden yıllarda 10-30 bin adet arasında olan el konulan kaçak cep telefonu sayısı, geçen sene rekor seviye olan 85 bin 297'ye kadar çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, kayıt dışı olduğu için geçen yıl 3 milyon 231 bin 955 adet telefonu görüşmeye kapattı. Görüşmeye kapatılan cep telefonu sayısı bu yıl 25 Şubat itibarıyla 398 bin 951 olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ithalat yoluyla ülkeye getirilip kaydı yapılan cep telefonu sayısı ise 17 milyon 839 bin 954 oldu.
TELEFONUN KAÇAK OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Kaçak cep telefonları genellikle IMEI numarası değiştirilerek satılıyor. Bunun için kullanıcıların öncelikle *#06# işlemi yaparak telefonların IMEI numarasını öğrenmeleri gerekiyor. Bu numara, telefonun paketi üzerinde yazılanla karşılaştırılmalı. Ardından BTK'nın sitesinde yer alan 'IMEI No Sorgulama' bölümünden cihazın modeli ile uyuşup uyuşmadığı kontrol edilmeli. Numara cihazın modeliyle uyuşuyorsa problem yok. Örneğin, telefon BlackBerry ya da iPhone ise ve sitede yer alan cihaz bilgisi Nokia'nın ya da Samsung'un telefonunu gösteriyorsa kaçak demektir. Benzer olaylara özellikle faturasız ürünlerde sıklıkla karşılaşıldığı için tüketicilerin garantili ürün alması tavsiye ediliyor.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
10, gözaltı, hakkım, kayıt, mersinde, operasyonu, pasaporta, satılıktır, telefon, terör


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mersin'de terör operasyonu: 10 gözaltı PassioN Haber Arşivi 0 22 Mart 2012 21:44
Mersin'de terör örgütü operasyonu Lucifer Haber Arşivi 0 18 Haziran 2010 23:08
Van'da terör operasyonu: 4 gözaltı Feronia Haber Arşivi 5 15 Mart 2010 14:29
Van'da terör operasyonu: 6 gözaltı Cemalizim Haber Arşivi 0 19 Eylül 2008 14:24
Muş'ta terör operasyonu: 9 gözaltı Collettivo Haber Arşivi 0 06 Ağustos 2008 16:00