IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2012, 14:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sıra Atatürk ilkelerine geldi!




MEB'nin yeni Ortaöğretim Kurumları taslağında Atatürk ilke ve inkilaplarına tırpan...
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni Ortaöğretim Kurumları taslağını görüşlerini almak üzere ilgili sendikalara gönderdi. Taslağın değişikliğe uğramadan kabul edilmesi halinde başarılı öğrencilerin liseyi 4 yıl yerine 3 yılda bitirmesinin yolu açılacak.

Bakanlığın hazırladığı taslakta, ders saatinin süresiyle ilgili yürürlükteki yönetmelikte yer alan, “Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 45 dakikadır. Ancak, ikili öğretim yapan ortaöğretim kurumlarında bu süre mevsimlere göre 40 dakika olarak da uygulanabilir” şeklindeki hüküm değiştiriliyor. Ders saati süresi yeni taslakta, “Okullarda bir ders saati süresi 40 dakika, işletmelerde yapılan mesleki eğitim ve staj veya yaz uygulamasında ise çalışma saati süresi 60 dakikadır” şeklinde belirleniyor.

-YABANCI DİLLE YAPILACAK DERSLER-


Taslakta, eğitim ve öğretimin Türkçe yapılacağı, buna karşın sınavla öğrenci alan ve önünde hazırlık sınıfı bulunan okullarda, matematik ve fen bilimleri derslerinin yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve en az 30 öğrencinin talep etmesi halinde yabancı dille de yapılabileceği ifade ediliyor. Uluslararası Bakalorya Programı uygulayan okullarda bu sayının aranmayacağının belirtildiği taslakta, “Uluslararası Bakalorya programının uygulanması durumunda Yaratıcılık-Etkinlik-Hizmet çalışmalarına ağırlık verilir” dendi.

-BAŞARILI ÖĞRENCİYE ERKEN MEZUNİYET ŞANSI-


Taslak yönetmelikte “erken mezuniyet” başlığı altında 11. sınıf öğrencilerine sınavlı erken mezuniyet hakkı tanınıyor. Taslağın bu şekilde kabul edilmesi halinde 10. sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yıl sonu başarı puanı en az 90 ve üzeri olan 11. sınıf öğrencileri erken mezuniyet hakkından yararlanabilecek. 10. sınıf ders kesiminden itibaren yeni ders yılının başladığı tarihe kadar yapılacak başvurunun ardından 12. sınıfa geçici kayıtları yapılacak. Bu aşamadan sonra 12. sınıf haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları esas alınarak merkezi sistemle erken mezuniyet sınavları yapılacak. Erken mezuniyete tabi öğrenciler, 12. sınıfa ait tüm derslerden sınıf geçme şartlarını taşımaları halinde erken mezuniyet hakkını elde edecekler. Uygulamalı derslerde ise mesleki ve teknik okullarda alan/dal, imam-hatip liselerinde meslek, güzel sanatlar ve spor liselerinde ise ilgili alan derslerinden yarıyıl ve yaz tatillerinde en geç ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacak şekilde yoğunlaştırılmış ve dersin bir ders yılındaki toplam ders saatinin üçte ikisinden az olmamak üzere telafi programları uygulanacak. 11. sınıf sonunda sınıf tekrarı durumuna düşen öğrenciler bu haktan yararlanamayacak. Erken mezuniyet için başvuruda bulunan öğrencilerin o yılın üniversiteye giriş sınavına başvuruları da sağlanacak.

-AMAÇ VE İLKELERDE "SADELEŞTİRME"-

Taslakta dikkat çeken bir diğer nokta ise genel amaç ve ilkelerle ilgili kısımda yer aldı. Mevcut yönetmelikte “Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş” öğrenciler yetiştirmenin de aralarında yer aldığı kısımda sadeleştirmeye gidildi. Buna göre yeni yönetmelik taslağında, mevcut yönetmeliğin aksine genel amaç ve ilkeler sadeleştirildi. Genel amaç ve ilkeler başlığı altında “Okullar işlevlerini; Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun, öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik okul kültürü anlayışı ile yerine getirir” ifadesine yer verildi.

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Türk Milli Eğitiminin Amaçları arasında "Atatürk Milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar yetiştirmek" de yer alıyor.

-DEVAMSIZLIKTA YENİ DÜZENLEME-


Yönetmelik taslağında devamsızlık konusunda da yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre yürürlükteki Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nde devamsızlık konusundaki düzenlemesi, bir ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrencilerin, “notları ne olursa olsun başarısız sayılacağı” şeklinde düzenleniyor, özürlü devamsızlıklarla ilgili olarak da “Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz” hükmü yer alıyordu. Devamsızlığın özürlü sayılabilmesi için de “resmi kurumlardan alınacak belgeyle belgelendirilmesi” şart koşuluyordu. Taslakta ise “Bir ders yılında toplam iş gününün dörtte üçünden daha az okula devam eden öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır” deniliyor. Bir ders yılındaki iş günü sayısı 180 gün olarak hesaplandığında bu süre 45 güne denk geliyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
atatürk, geldi, ilkelerine, sıra


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk ilkelerine son... N999 Haber Arşivi 3 09 Nisan 2012 12:41
Sıra geldi Windows 9'a! Deep Windows 0 15 Mart 2012 17:23