IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Haber Arşivi (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/)
-   -   Salçaya da hile karıştı! (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/489804-salcaya-da-hile-karisti.html)

Violent 18 Haziran 2012 15:57

Salçaya da hile karıştı!
 
Salçaya da hile karıştı! Çürük domateslerle yapılan salçalar, kimyasal maddelerle kırmızıya boyanıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hileli gıda üreten firmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir edilmeye başlayınca, hem firmaları hem de tüketicileri korku sardı. Bal, sucuk, peynir, yoğurt derken hile yemeklerimizin vazgeçilmezi salçaya da sıçradı. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Trakya Sorumlusu Gıda Mühendisi Selim Sücüllü, bazı firmaların kıvam artırıcılar, gıda boyaları ve çeşitli kimyasallarla salça yaptığını söyledi. Çürük ve küflenmiş domateslerin de salça yapımında kullanıldığını anlatan Sücüllü, 1 kilo salça için 20-25 kilo domates kullanmak gerektiğini kaydederek, "Domatesin ve salçanın kilo fiyatının karşılaştırılması, hileleri gözler önüne seriyor" diye konuştu.

BOYA VE TUZA BULANIYOR
Piyasada doğal salçayı bulmanın çok zor olduğunu anlatan Sücüllü, şöyle devam etti: "Salçada kırmızı rengi sağlamak için ciddi oranda gıda boyası kullanıyorlar. Kıvam artırmak için de aşırı tuz katıyorlar. Tuz, tansiyon ve böbrek hastalıklarına neden oluyor. Kullanılan katkı maddeleri ve çürük domateslerden yapılan salçalar da kansere yol açıyor." Gıda Mühendisi Beyza Hatice Ulusoy da, salça yapımına ilişkin olarak, şunları söyledi: "Türk Gıda Kodeksi Tebliği, salçada hiçbir şekilde renklendirmeye müsaade etmiyor. İyi kalitede kullanılan domateslerle, usulüne uygun üretilen salçalarda zaten buna gerek yoktur." Ulusoy, tüketicilerin salçanın yaklaşık kaç kilo domates kullanılarak yapıldığını, ürünün kutusunun altında yazan 'briks' değerinden anlayabileceğini kaydetti.

DOĞAL OLANI KÜFLENİR
Gıda Güvenliği Derneği, salçayla ilgili merak edilen bazı soruları şu şekilde yanıtladı: Neden küf görülür? Salça nem içeriği itibarıyla küflenme görülebilen bir üründür. Salçada küf oluşumunu engellemek için ne yapılmalı? Soğuk ortamda saklanmalıdır. Havayla mümkün olduğunca temas ettirilmemelidir. Üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi geciktirebilir. Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalı ve saklanmalıdır.

TABAKLAR BOYA İÇİNDE
Salçayla ilgili sosyal medyada tüketicilerin paylaştığı birçok şikayet bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle... Salça kullanarak yaptığım yemeklerin, tabağa kırmızı boyası siniyor. Yıkamada kullandığım fırça ve sünger kırmızı renge boyanıyor. Tehlikeli ölçülerde gıda boyası kullanıyorlar. Salçanın kısa sürede küflenmesi gerekirken, üstelik 'organik' diye aldığım salça, aylarca küflenmedi. Kullandığın salçanın içerisinden siyah maddeler çıktı. Salçanın kapağını açar açmaz küf kokusu etrafı sardı.

Liaaa 18 Haziran 2012 16:08

Cevap: Salçaya da hile karıştı!
 
Meşakkatli olsada kendin yapacaksın veya tanıdığın birinden alacaksın . Hem hemen tükenmiyor hem de küflenme, perlenme olasılığı olmuyor . Asma yaprağı birebir önler bunu )) .

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .

Violent 18 Haziran 2012 16:18

Cevap: Salçaya da hile karıştı!
 
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tarifi açtım bundan sonra seri üretime geçiyoruz.
Şu anda bu çözüm aklıma geldi
Eskiden konservemi vardı. ;s15

Narsinha 18 Haziran 2012 20:05

Cevap: Salçaya da hile karıştı!
 
Alıntı:

Liaaa Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1041146663)
Meşakkatli olsada kendin yapacaksın veya tanıdığın birinden alacaksın . Hem hemen tükenmiyor hem de küflenme, perlenme olasılığı olmuyor . Asma yaprağı birebir önler bunu )) .

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .

Çok eziyetli.Eziceksin, şiresini çıkaracaksın.Sonra bakır leğende karıştırda karıştır.Ayrıca çok odunda gidiyor:)Birde tuzu az olur yada fazla olursa hiç yenmiyor.:)

VenceRemoS 18 Haziran 2012 20:17

Cevap: Salçaya da hile karıştı!
 
Helal olsun vallahi.
Bizim milletin aklı çalışıyor yahu..

Ne çıkar öğrenmişsin,mesahası piy diye,
Gecti Bor'un pazarı sür eşşeği Niğde'ye

gizemcik32 18 Haziran 2012 22:18

Cevap: Salçaya da hile karıştı!
 
Hmm Salça...
Birde Ketchup sosunu inceleseler. acaba 100'de 80'i boya mi çikar?...
Düsunmek bile istemiyorum..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:41.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk