IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2012, 12:29   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ihracat Cari Açığı Aşağı Çekiyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, büyüme hızının fazla gerilememesi kaydıyla, yıl sonunda cari açığın GSYİH'ye oranının yüzde 7.7-7.8 civarında olabileceğini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Temmuz ayında 3.85 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen cari açığın aylık bazda son 21 ayın en düşük rakamı olduğunu bildirdi. Cari açığın düşmesinin hükümetin ve ilgili kurumların başarılı politikalarının bir sonucu olduğunu belirten Bakan Çağlayan, büyüme hızının fazla gerilememesi kaydıyla, yıl sonunda cari açığın GSYİH'ye oranının yüzde 7.7 - 7.8 civarında olabileceğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, ödemeler dengesi Temmuz ayı verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Cari açığın tam 9 aydır gerilediğini belirten Bakan Çağlayan şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnşallah önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam ettiğini göreceğiz. Ekonomi Bakanlığı olarak tahminimiz yıl sonu cari açık/GSYİH oranının yüzde 7.7 -7.8 civarına ineceği yönünde. Fakat büyümede geri kalmamalıyız. Son 12 aylık cari açık 61.4 milyara indi. Bu haliyle de son 12 ay içinde en düşük açık düzeyindeyiz. Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 64.5 milyar doların altındayız. Geçen ay OVP hedefinin altına inmiştik. Yakın gelecekte bir daha da üzerine çıkmayacağız."

CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME İHRACATTAN KAYNAKLANIYOR

Bakan Çağlayan, cari açıktaki iyileşmenin ihracattan kaynaklandığını vurguladı. Cari açığın bazılarının dediği gibi ithalattaki azalmadan değil, ihracattaki artıştan kaynaklandığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Aslan payı ihracat artışında. Tıpkı dün açıklama büyüme verilerinde olduğu gibi, ihracatımızdaki artış cari açığımızı da aşağı çekiyor" dedi.

15.7 MİLYAR DOLAR DAHA AZ AÇIK VERDİK"

2012 yılının ilk 7 ayında cari açığın 34.5 milyar düzeyinde gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Çağlayan şunları kaydetti:

"Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3'lük bir gerileme var. Geçen yılın aynı dönemine 15.7 milyar dolar daha az açık verdik. Bunun yaklaşık 12 milyar doları mal ve hizmet ihracat artışından dolayı, 2.7 milyar doları ise mal ve hizmet ithalatındaki gerilemeden kaynaklanıyor. Kalan 1 milyar ise gelir dengesindeki iyileşmeden geliyor."

"SONBAHARDAN İTİBAREN YABANCI YATIRIM GİRİŞLERİNDE İYİLEŞME BEKLİYORUZ"

Temmuz ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 630 milyon dolar ile önceki ayların altında gerçekleştiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Bu beklediğimiz bir şeydi. Temmuz ayı dünya piyasalarında gergin bir dönemdi. Sonbahardan itibaren yabancı yatırım girişlerinde iyileşme bekliyoruz. Yıl sonunda 15 milyar dolara yaklaşacağımızı düşünüyoruz" dedi.

ENERJİ HARİÇ 12 AYLIK TOPLAM CARİ AÇIK 10.4 MİLYAR DOLAR

Bakan Çağlayan, enerji hariç cari açığa bakıldığında yıllıklandırılmış (12 aylık toplam) cari açığın 10.4 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirtti. 2010 Kasım ayından bu yana en düşük seviyenin yakalandığını dile getiren Çağlayan, bu göstergenin enerji dışındaki alanlarda önemli bir iyileşme sağlandığının göstergesi olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, 7 aylık dönemde hizmetler dengesinde 1.2 milyar dolarlık, yüzde 14 oranındaki artışın önemli olduğunu, hizmetler dengesinin alt detaylarına bakıldığında ise bu dönemde bu artışta en büyük katkının 0.7 milyar dolar ile taşımacılıktan geldiğini aktardı.

"BÜYÜME VE CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞME BİZİM İHRAÇ PAZARLARIMIZDAKİ ÇEŞİTLENDİRME ÇALIŞMALARININ SONUCU"

Bakan Çağlayan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Sık sık vurguladığım gibi, gerek büyüme, gerek cari açıktaki iyileşme bizim ihraç pazarlarımızdaki çeşitlendirme çalışmalarımızın bir sonucu. Önümüzdeki günlerde pazar çeşitlendirme ile ilgili da geniş detayları kamuoyu ile paylaşacağız. Türkiye yıllardır gözardı ettiği pazarlara odaklanmaya başladı. Avrupa krizdeyken biz Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile Asya ülkelerine yoğunlaşmaya başladık. Hedef ve öncelikli pazarlar çalışmamızın bir sonucu olarak, daha fazla ticaret heyeti, daha fazla ihracat desteği, daha fazla ticaret müşaviri ve STK'larımızın katılımı ile ihracatçılarımızın katılımı ile bunu başardık."

__________________
𝓚єndí hαlíndєlígє ,
σmurgαlí durusα

αrkαsí dσlu cumlєlєrє ínαníчσrum ..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cekiyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hangi il ne kadar ihracat yaptı PassioN Haber Arşivi 0 13 Ocak 2012 20:29
Otomotivde ihracat lideri Renault Lucifer Otomobil Haberleri 0 15 Haziran 2010 15:05
TİM Başkanı ihracat rakamlarını açıkladı Lucifer Haber Arşivi 0 01 Nisan 2010 18:11
Günlük ihracat 400 milyon dolar Cemalizim Haber Arşivi 0 11 Ağustos 2008 23:19