IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ekim 2012, 09:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Elektrik Tasarruf cihazı > Tasarruf diye çarpıyorlar




Elektrik zammıyla birlikte satışı artan tasarruf cihazları sahtekârlara yeni iş kapısı oldu. Kampanyalarla 50-500 TL arasında satılan cihazların aldatmaca olduğu ortaya çıktı.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Uzmanlara göre, cihazlar faturayı azaltmıyor, artırıyor
Elektrik ve doğalgaz zamlarından sonra enerji tasarruf cihazına ilgi artınca satıcılar işi sahtekârlığa döktü. Televizyon ve internetteki pazarlama programlarında ayda 40 liraya kadar elektrik tasarrufu sağladığı iddia edilen, piyasada 50 ile 500 TL arasında satılan kondansatörlerin tanıtımı arttı. Yapılan kampanyalarla halka daha düşük faturalı bir kış geçirme vaat edilirken, uzmanlar uyarıda bulundu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) öncülüğündeki enerji uzmanları, tasarruf cihazlarının tam bir aldatmaca olduğunu belirterek yetkililerden bu sahtekârlığa el koymalarını istedi. 2009'dan bu yana yaptıkları araştırmalarla bu cihazları laboratuvar ortamında test eden mühendisler, kondansatörlerin daha az elektrik tüketimi sağlamadığını hatta ek harcamaya neden olduğunu ortaya çıkardı.

BAŞTAN SONA ALDA TMACA

EMO'nun 41'inci dönem başkanı ve Enerji Çalışma Grubu danışmanlarından Musa Çeçen, elektrik tasarruf cihazlarının baştan sona aldatmaca olduğunu söyledi. Satıcıların özellikle ev hanımlarını hedef aldıklarını belirten Çeçen, "Bu kişiler ampermetreleri ellerine alıp ev hanımlarının teknik bilgisizliğinden yararlanıyor. Cihazın yüzde 30 daha az elektrik tüketimine neden olduğunu güya ispatlıyorlar. Ev hanımının ampermetrede gördüğü reaktif enerjideki oynama. Oysa evlerimizdeki sayaçlar sadece aktif enerjiyi kaydeder. Yani elmayla armut kıyaslanıyor ama ev hanımı bunun farkında olmuyor" şeklinde konuştu. Tasarruf sağladığı iddia edilen kondansatörlerin prize takıldığında 7 ile 11 voltluk elektrik harcadığını söyleyen Çeçen, "Bu bir ampulün sürekli yanması anlamına geliyor. Yani bu cihazlar insanları kandırmakla birlikte ceplerinden daha fazla para çıkmasına da neden oluyor" dedi. Kondansatörlerin piyasadaki fiyatının 500 TL'ye kadar çıktığını hatırlatan Çeçen, bu kutuların içi açıldığında 10 liralık bir teknolojiye rastlanabileceğini ve hiçbir işe yaramadıklarını vurguladı.
DAVA AÇMA HAKKI VAR
ElektrikMühendisleri Odası Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya da bu cihazların tasarrufla bir ilgisi olmadığını ifade etti. Bu cihazların fazladan maliyet getirdiğini vurgulayan Sakarya, bu cihazı kullanarak dolandırılan vatandaşların dava açma hakkı olduğunu ve EMO'nun da bu tutumun arkasında yer alacağını söyledi. Sakarya, TEDAŞ'ın da konuyu takip ettiğini belirtti.

YENİ EVLİLER ALMASIN
Piyasada Clean Enerji markasıyla tasarruf cihazı üretip satan İzmirli Ekon Kondansatör'ün patronu Tolga Gümüşler ise tasarruf cihazlarının A Plus enerjili buzdolaplarının içindeki tasarruf aparatıyla aynı mantıkta çalıştığını ve işe yaradığını savundu. Gümüşler, bu cihazların yeni nesil beyaz ve elektronik eşya kullanılan evlerde gerekmediğini belirterek, "Yeni evlilerin bu cihaza ihtiyacı yok. Çünkü evlerinde her şey yeni teknoloji ürünü oluyor. Ama bu ürünler bakkallarda, süpermarketlerde işe yarıyor. Anneannenizin evinde de kullanabilirsiniz" dedi. Cihazları toptancılara 15 TL'ye sattıklarını ancak piyasadaki fiyatları görünce şaşırdıklarını vurgulayan Gümüşler, asıl dolandırıcılığı dağıtım ve pazarlama şirketlerinin yaptığını ifade etti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
 

Etiketler
>, çarpıyorlar, cihazı, diye, elektrik, tasarruf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tasarruf tacirlerinin son gözdesi PassioN Haber Arşivi 0 25 Nisan 2012 22:00
LPG'den yüzde 30 tasarruf! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 30 Ocak 2012 22:11
Gönle Düşen Tasarruf Kalemzede İslamiyet 0 23 Ağustos 2011 10:16
Benzinden tasarruf yapın! Dilara Cep Telefonlar 1 05 Mayıs 2009 13:57