IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ekim 2012, 09:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ABD'de kasırga alarmı




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Karayipler'de 60 kişinin ölümüne yol açan Sandy kasırgası hızla ABD'nin kuzey doğu kıyılarına ilerliyor. Sekiz eyalette olağanüstü hal ilan edildi. Kıyı bölgelerinde oturan on binlerce kişi evlerini terk etti.


New York

Meteoroloji uzmanlarının büyük can kayıplarıyla sonuçlanabilecek su baskınları ve fırtına uyarısında bulunduğu Sandy kasırgası, dün rotasını Atlas okyanusu üzerinden ABD'nin nüfusu en yoğun olan bölgelerine doğru çevirirken, Washington DC'den Philadelphia, New York ve Boston'a kadar pek çok büyük kentte olağanüstü hal ilan edildi.

Kasırga ile batıdan ilerleyen başka bir hava sisteminin karışması sonucunda oluşması beklenen "dev" fırtınanın, başkanlık seçimlerine sekiz gün kala Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney arasındaki rekabeti etkileyebilecek bir "Ekim Sürprizi"ne dönüşmesi ihtimali de belirdi.

Başkan olarak federal hükümetin fırtınayla ilgili hazırlıklarını denetlemekle görevli olan Obama, bunların yetersiz kalması halinde başarısızlığın sorumluluğunu da üstlenmek zorunda kalacak.

Obama'nın sınavı
Bu nedenle tam seçimler öncesinde bir çeşit "Süper Fırtına" testi ile karşı karşıya kalan Obama, bu akşam ve yarın sabah yapmayı planladığı kampanya etkinliklerini iptal etti.

Kasırgaya karşı yapılan hazırlıkları görüşmek için acil toplantılar düzenleyen ve bugün gitmeyi planladığı Florida'ya dün giden Obama'nın, eski Başkan Bill Clinton ile birlikte yapacağı Virginia ve Colorado turunu da ertelediği açıklandı.

Obama, fırtınayı ve federal hükümetin aldığı önlemleri izlemek için bu akşam Beyaz Saray'a dönecek.

Eski Başkan George W. Bush'un 2005 yılında ABD'nin güney eyaletlerini felç eden Katrina kasırgasına gösterdiği "zayıf" tepki ve "ilgisizlik" nedeniyle büyük eleştiri çektiğine işaret eden siyasi gözlemciler, Obama'nın performansının özellikle hala kararsız olan seçmenlerin oylarını etkileyebileceğini belirtiyorlar.

Obama'nın bir doğal afet karşısında iyi ve güçlü bir liderlik sergilediği şeklinde algılanması halinde bazı kararsızların oylarının Obama'ya yönelebileceği, zayıf bir performans göstermesi halinde ise oy kaybedebileceğine dikkat çekiliyor.

Romney'nin de "fırtına krizi" karşısında seçim kampanyasını nasıl devam ettireceği merakla bekleniyor ve onun da göstereceği tepkinin oyları etkileyebileceği belirtiliyor. Doğu kıyılarına bu akşam ulaşması beklenen Sandy Kasırgası'nın seçimlerde kilit rol oynayan en az dört eyaleti (New Hampshire, North Carolina, Ohio ve Virginia) vurması bekleniyor.

Karayipler'de 60'ı aşkın kişinin ölümüne yol açan kasırganın ABD'nin kuzeydoğusundaki yerleşim birimlerinde hayatı günlerce felce uğratabileceği ve Batı'dan gelen hava sistemiyle birleştiğinde yaklaşık 1800 kilometrelik bir alanda etkili olabileceği belirtiliyor.

Delaware'in yanı sıra New York ve Connecticut eyaletlerinin deniz seviyesinin tehlikeli biçimde düşük olan yerlerinde zorunlu tahliye emri verilirken, okullar tatil edildi, pek çok okul acil barınma sığınağına dönüştürüldü.

New York'ta hayat durdu
New York belediyesi, kentin 468 metro istasyonunu dün akşam saat 19.00'dan itibaren kapatırken, toplu taşım hizmetlerini de 21.00 itibarıyla durdurdu. New Jersey Transit de tren seferlerine gece yarısı son verdi. Pennsylvania eyaleti otobüs, tren ve metro seferlerini iptal ederken, Amtrak, kuzeydoğu koridorundaki bütün tren seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

Ülkenin önde gelen havayolu şirketleri, New York'un üç büyük havaalanına binlerce uçak seferini dün akşamdan itibaren iptal ederken, Washington'da işyerleri kapandı, New York'taki BM merkezi de Pazartesi günkü bütün toplantıların iptal edildiğini açıkladı.

Dokuz eyalette 60,000'ı aşkın askerin yerel makamların olası kurtarma ve yardım çalışmalarına katılmak için hazır bekletildiği de kaydedildi.

Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın, dolunayın da etkisiyle Maryland'daki Ocean City kentinden Connecticut'un Rhode Island ile olan sınırına kadar deniz dalgalarını 2,5 metre yükseltebileceğini bildirdi. Bu rakamın New York limani ve New Jersey körfezlerinde yaklaşık 4 metreye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Merkezi Kuzey Carolina'da Cape Hatteras bölgesinin 535 km güneyinde olan Sandy kasırgası kuzeydoğuya doğru saatte 20 kilometre hız ile ilerliyor. Bu kasırganın, 12 eyalet üzerinde 36 saat boyunca etkili olacağı ve 25 cm yağmur, 60 cm kar, fırtına ve elektirik kesintilerine neden olacağı anlamına geliyor.

Bu sabah TSİ 04.30 itibarıyla New York'un 780 kilometre güneydoğusunda seyreden ve rüzgar hızı saatte 120 kilometreye varan kasırganın, Pazartesi akşamı geç saatlerde DelMarVa Yarımadası ve New Jersey'nin güneyinde karaya ayak basması bekleniyor.

Massachusetts, Maryland, New York ve the District of Columbia eyaletlerinde olağanüstü durum ilan eden Başkan Obama, fırtınanın oldukça "büyük" ve "tehlikeli" olduğunu belirterek, kasırgadan etkilenecek yerlerde oturan kişileri durumu "ciddiye almaya" çağırdı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
abdde, alarmı, kasırga


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kasırga 24 can aldı Soul Haber Arşivi 0 23 Mayıs 2011 12:43
ABD'yi kasırga vurdu: 3 ölü Cemalizim Haber Arşivi 0 10 Nisan 2009 18:17
Kasırga Asimavi Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 25 Temmuz 2008 16:43
ABD'de kasırga: En az 11 ölü PuSAt Haber Arşivi 0 08 Nisan 2006 18:44