IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2013, 17:51   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ünlü Osmanlı ve Türk Tarihçisi Gilles Veinstein Öldü




Veinstein, ‘1915 olaylarının soykırım olmadığını, tarihin bu döneminde Ermeni milislerinin de Türkleri katlettiğini’ içeren bir makaleye imza atınca, Ermeni diasporasının hedefi olmuştu.

Osmanlı ve Türk tarihi uzmanı büyük Fransız tarihçi Gilles Veinstein yaşamını yitirdi. Fransa’nın en önemli akademilerinden College de France profesörü Veinstein, 68 yaşında kanserle mücadelesini kaybetti.

1945 yılında doğan Veinstein, Fransa’nın en büyük okulları Ecole Normal Superieur ve EHESS’de eğitim gördü. 1986’da EHESS’de profesörlüğe yükseldi. Genç bir tarihçi iken Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmadan Osmanlı tarihi üzerinde çalışmayı seçen Veinstein, ömrünü Osmanlı tarihine adadı. Veinstein, neden bu seçimi yaptığını, ‘A ta Turquie’ Derneği tarafından kendisine verilen “2009 Türkofil Ödülü” töreninde söyle anlattı: “Genç bir öğrenci olarak Türk tarihini öğrenmeye karar verdiğimde ne tek kelime Türkçe biliyordum, ne Türk tarihi hakkında en ufak bir bilgim vardı, ne de Türkiye’ye gitmiştim. Profesörler bu seçimime şaşırmıştı. Ve bana, “İtiraf et, güzel bir Türk kızına aşık oldun” demişlerdi. Ama böyle bir şey de yoktu. Seçimim tamamiyle entellektüel bir seçimdi. İşte böyle Türkolog oldum.”

Ermeni Diyasporasının Hedefi Oldu
Veinstein, Nisan 1995’te Fransa’nın en büyük tarih dergisi l’Histoire’da ‘1915’te yaşanan tehcirin soykırım olmadığını, tarihin bu döneminde Ermeni milislerinin de Türkleri katlettiğini’ içeren bir makaleye imza atınca, Ermeni diasporasının hedefi oldu. Büyük tarihçinin Fransa’nın en saygın Akademisi College de France’a üyeliği de diasporanın büyük tepkisini çekti. Veinstein’ın seçimi akademik dünyada büyük bilek güreşine döndü. Sonunda dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da Veinstein’ı desteklemesiyle, ünlü tarihçi kılpayı College de France üyesi seçildi. Veinstein, buradaki görevi sırasında Türkiye ve Osmanlı tarihi kürsüsünü kurdu.

Veinstein’ın çalışmaları diasporanın hedefi olmasına yol açtı. Kendisi ve ailesi ölüm tehdidi almaya başlayınca tarihçi sessizliğe büründü. Uzun süredir kanserle mücadele eden Veinstein, 6 Şubat’ta hayata gözlerini yumdu. Osmanlı tarihine ilişkin çok sayıda önemli esere imza atan Veinstein’ın, “İlk Osmanlı Sefiri 28. Mehmet Çelebi’nin anıları: Kafirlerin Cenneti”, “Osmanlılar ve Ölüm”, “Osmanlı İmparatorluğu ve Romenler”, “Osmanlı İmparatorluğu: Toprak, Savaş ve Topluluklar”, “Avrupa ve İslam: 15 Yüzyıllık Tarih” adlı eserleri en çok bilinen kitapları.




ALINTIDIR..

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
Ünlü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Amerikalı Ünlü Rapçi Öldü.. Düş Haber Arşivi 0 09 Kasım 2011 10:03
Ünlü fotoğrafçı öldü ! LeyLa Haber Arşivi 1 05 Ekim 2011 16:18
Osmanlı Padişahları Nasıl Öldü.? -1- Süslü Tarih 0 12 Haziran 2010 19:59
Osmanlı padişahları nasıl öldü? Lucifer Merak Ettikleriniz 3 15 Ocak 2010 23:29