IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2013, 09:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nuri Kantar'ı da kaybettik




32 yıl boyunca evlerimize konuk olan Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizisi "Kaynanalar"da, "Nuri Kantar" tiplemesiyle hafızalara kazınan Tekin Akmansoy, hayata veda etti. Aynı dizide eşini canlandıran Leman Çıdamlı da iki ay önce yaşamını yitirmişti



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ailece akşam yemekleri yendikten sonra hep beraber televizyonun karşısına geçilen yıllardı... Henüz evlere ikinci televizyon girmemişti, bu nedenle ajanslar (haberler), reklamlar ve diziler hep birlikte çekirdek ve meyve eşliğinde izlenirdi. Kayserili işadamı Nuri Kantar ve eşi Nuriye Kantar 1974'te ilk ekranda görüldüğünde hiç kimse bu ailenin hayatımıza bu denli nüfuz edeceğini bilemezdi. Tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy'un başrolünü yaklaşık 2 ay önce 18 Aralık'ta hayatını kaybeden Leman Çıdamlı ile paylaştığı "Kaynanalar" dizisi tam 32 yıl sürerek Türk tarihinin en uzun soluklu dizisi oldu. Meddah geleneğini gelecek kuşaklara bırakmak için ömrü boyunca sanattan kopmayan 89 yaşındaki Akmansoy, dün saat 09.00 sıralarında uzun süredir tedavi gördüğü Şişli Memorial Hastanesi'nde yaşama veda etti. Ardında "Nöri Kantar" aksanıyla söylenen bir isim ve neredeyse 80 yıllık bir tiyatro geleneği bırakarak...

KIBRIS'TA TİYATRO KURDU

Denizli Sarayköy'de 1924'te doğan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri oldu. Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Akmansoy, 17 yaşında, Halkevi'nde tiyatro kurslarına katıldığı yıllarda Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı "Para" adlı oyunda oynadı. Akmansoy, para kazandığı için bu oyunu ilk profesyonel oyunu saydı. Ankara Atatürk Lisesi'nden 1942'de mezun olan Akmansoy, 1947'de Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirerek, aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak göreve başladı. Bakanlar Kurulu'nun 1969'da Kıbrıs'a bir Türk tiyatrosu kurmakla görevlendirdiği Tekin Akmansoy, Kıbrıs Türk Tiyatrosu olan "İlk Sahne"yi kurdu. 1974'te ise hayatını değiştirecek olan "Kaynanalar" dizisini başlattı. "Devlet Sanatçısı" unvanı verilen Akmansoy, 2011'de "2'nci Antalya Televizyon Ödülleri" kapsamında "Onur Ödülü"ne layık görüldü.

'NURİ KANTAR' ELEŞTİRİSİ

Tekin Akmansoy, "İki Aile", "Kaynanalar", "Emret Muhtarım", "Beybaba" ve "Sonradan Görmeler" dizileri ile "Mezarımı Taştan Oyun", "Kanlı Feryat", "Kaderin Mahkûmları", "501 Numaralı Hücre", "Köyden İndim Şehre", "Kanlı Deniz", "Nöri Gantar Ailesi" ve "Kaynanalar" filmlerinde rol aldı. Akmansoy, vefatından önceki son söyleşilerinden birinde "Nuri Kantar bana çok şey borçlu, ben ona değil" derken, sözlerine şöyle devam etmişti: "Eğer sanatçı her oynadığı role benzemeye kalkarsa, hiçbir şeye benzemez. Sayesinde Türkiye beni tanıdı. Tiyatro çerçevesinde 5 bin kişi tanırken, 5 milyon tanıyanım oldu. Yatır gibiydim. Sokakta beni gören sarılır, fotoğraf çekilmek ister."

ÇIDAMLI'YI EŞİ SANIRLARDI
Ancak bu tipleme kendisine zorlu anlar da yaşatmadı değil. Dizide eşi Nuriye Kantar'ı oynayan Leman Çıdamlı, 30 yılı aşkın dizi süresince Türk halkı tarafından gerçek eşi sanıldı. İki evlilik yapan ve ikinci eşi Meral Akmansoy 2002'de vefat eden Akmansoy, bir seyirciden azar işitmesine de neden olan olayı şöyle anlattı: "Kuşadası'nda, eşimle çarşıya çıktık. Kadının biri geldi, 'Koskoca Nuri Kantar sen de mi utanmıyorsun, karını oralarda bırakıp buralarda geziyorsun. Ayıp değil mi? Biz seni adam diye seyrediyoruz' dedi. 'Sen ne diyorsun?' diye sorunca 'Karın nerede karın?' yanıtını verdi. Kendi karımı gösterdiğimde 'Beni kandırma' yanıtını aldım. Yanımdakilerden biri bildiğinin oyundaki eşim olduğunu söyleyince, 'Nasıl olur, yatağa giriyorlar onlar' dedi." Akmansoy için yarın 10.30'da Kent Sineması'nda bir tören düzenlenecek. Ardından da Akmansoy'un cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu'da defnedilecek.

ERDOĞAN:TEBESSÜMLE HATIRLANACAK

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Başbakan Erdoğan: En değerli karakter oyuncularındandı. Canlandırdığı unutulmaz tiplemeleri her zaman sevgi, saygı ve tebessümle hatırlanacak.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ömer Çelik: Sanatıyla, beyefendiliği ve saygın duruşuyla müstesna bir sanatçıydı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ece Erken: Tanımadan sevdiklerimdendi; Allah rahmet eylesin.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ayşegül Aldinç: Nuri Kantar'ı Tekin Akmansoy'u da yitirdik. Biz büyüyoruz onlar gidiyor bir bir...

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Mehmet Aslan: Akmansoy'a Allah'tan rahmet diliyorum. Bizleri yıllarca güldürdün mekanın cennet olsun.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Berna Laçin: Oysa daha birkac ay önce arayıp yeni projelerini anlatmıştı, her zamanki delikanlı haliyle.

'SON GÜNE KADAR BİLİNCİ YERİNDEYDİ'
10 yıldır kalp hastası olan ve son 5 yıldır da akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören Akmansoy'un akciğer yetmezliği nedeniyle öldüğü açıklandı. Kardiyoloji uzmanı doktor Deniz Şener, Akmansoy'un son güne kadar bilinci ve motivasyonunun yerinde olduğunu söyledi. Akmansoy'un ölümü üzerine kızı Arzu Akmansoy, torunu Ozan Orhon ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hastaneye gitti. Arzu Akmansoy, "Paris'ten bir oyun getirtmiş ve onu oynamak istiyordu. 'Daha bir yere gitmiyorum, buradayım' derdi" diye konuştu.

'GÖNÜLLERDE TAHT KURAN BİR İSİMDİ'
Haldun Dormen (Oyuncu, yönetmen): Takdir ettiğim bir sanatçıydı. Türkiye için değerli bir oyuncuydu. Kaynanalar dizisiyle Türk izleyicilerin gönlünde taht kurmuştu. Bu yıl sanat dünyasından çok isim kaybettik.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
da, kantarı, kaybettik, nuri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaybettik N999 Aşk ve Sevgi Köşesi 1 05 Şubat 2012 20:50
Kaybettik...!!! PeRiLiCe Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 5 28 Eylül 2007 01:03