IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2013, 23:47   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kredi derecelendirmede yeni trend Türkiye!




Türkiye siyasi istikrarı ve uyguladığı ekonomik politikalarla bölgesinin parlayan yıldızı haline gelirken, bu başarı kredi derecelendirme kuruluşlarının da gözünden kaçmadı ve ülkenin kredi notu birçok kuruluş tarafından art arda "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltildi.
Ekonomi kurmayları yıllar sonra gelen bu başarının tesadüf olmadığı noktasında birleşirken, güçlü ekonomi, sürdürülebilir büyüme beklentileri, istikrarlı kamu maliyesi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen finansal sistem ile "çözüm süreci" gibi faktörlerin temel destekleyici olduğu belirtiliyor.
Not artırımının dış ayağında ise Türkiye'nin yumuşak karnı olarak gösterilen enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyan Irak'la yakın ilişkilerin kurulması, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından ilişkilerin yeni boyut kazanmasının ve bölgedeki artan stratejik öneminin rol oynadığı dile getiriliyor.
Bu not artırımların, Türkiye Hazinesi ve Türk şirketlerin uluslararası finansmana erişimini artırmak, borçlanma yükünü azaltmak ve ülkenin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlamak gibi önemli avantajlar getireceği de kaydedilirken, ekonominin mevcut kırılganlıklarını da minimum seviyeye çekeceği ifade ediliyor.
Piyasalarda bahar havası
Türkiye ilk olarak Fitch'in, 5 Kasım 2012'de ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu "BB "dan "BBB-"ye çıkarmasıyla "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltilirken, Moody's 16 Mayıs 2013'te ülkenin "Ba1" yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu bir basamak artırarak "Baa3" yapmıştı. Böylece Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" kredi notuna sahip olmuştu.
Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşunun da (JCR), 23 Mayıs'ta Türkiye'nin kredi notunu iki basamak artırarak yatırım yapilabilir seviye olan "BBB-"ye yükseltmesi piyasalarda yeni bir heyecan oluştururken, ekonomi dünyasına son müjdeli haber de Kanada merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services'den (DBRS) geldi. Kuruluşun, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB-" ile "yatırım" seviyesine çıkarmasıyla piyasalarda adeta bahar havası esmeye başladı.
Sıra S&P'de
Türkiye için gözler şimdi de Standard and Poor's'a (S&P) çevrildi. Kuruluş, 27 Mart 2013'te Türkiye'nin kredi notunu ''BB''den ''BB ''ya yükseltmiş, ancak yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında bırakmıştı. Ekonomistlerin ortak görüşü ise S&P'nin de piyasalarda oluşan bahar havasına kayıtsız kalamayacağı yönünde.
Türkiye'nin iki büyük uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından "yatırım yapılabilir" notu alması şu an için özellikle "iki yatırım notu" koşuluna sahip bazı yatırım fonlarının önünü açmak için yeterli olarak görülse de, S&P'den yakın zamanda gelebilecek üçüncü bir "yatırırım yapılabilir" notuyla, Türkiye'nin elindeki kartları tamamlaması bekleniyor. S&P'nin, 4 Haziran'da İstanbul'da uluslararası katılımlı, "Odak noktasında Türk kurumsalları" başlıklı seminer düzenleyeceğini duyurmasının ve EMEA Bölgesi Başekonomisti Jean Michel Six'in seminerde "Türkiye ekonomisi-Bölgesel bir merkez olma yolunda mı?" başlıklı oturumu düzenleneceğini açıklamasının ardından piyasalarda not artırımı beklentisi arttı.
Yabancı yatırım 3-4 katına çıkabilir
Türkiye'nin artık riski olan değil, riski azalan bir ülke olduğuna dikkat çeken piyasa uzmanları, Türkiye'nin mevcut durumda 10 milyar dolar seviyesinde olan yabancı yatırımının not artırımları ile birlikte 30-40 milyar dolarlara kadar yükselebileceğinin altını çiziyor.
JCR'ın not artırımının ardından özellikle Japonya ve Uzakdoğu merkezli fonların yeni adresinin Türkiye olabileceği belirtilirken, Türkiye Merkez Bankası'nın sermaye akışını başarılı bir şekilde yönetebileceği konusunda ise ortak bir kanaat bulunuyor.
Peşpeşe gelen not artırımlarına en çok sevinen kesimlerden biri de büyük altyapı projelerine milyarlarca dolarlık imza atan Türk özel sermayesi oldu.Türkiye, 3. köprü, Kanal İstanbul, nükleer santraller, İstanbul ve İzmir arasını 3 saate indirecek Körfez köprüsü, Marmaray ve İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı büyük projeler için yerli ve yabancı bankalardan daha ucuz maliyetle borçlanabilmeleri öngörülüyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
derecelendirmede, kredi, trend, türkiye, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yeni Trend Milking Zen Fotoğraf Kulübü 0 27 Kasım 2012 21:24
Yeni Trend Saç Tebeşiri Violent Saç Modelleri ve Bakımı 0 11 Haziran 2012 11:43
Yeni Trend Arı Zehri efLatun Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 14 Ocak 2012 19:30
Yeni trend takılar Nur Ah Kadınlar 3 18 Ekim 2011 15:47
-Yeni trend! :} Sametold Haber Arşivi 1 05 Eylül 2011 12:43