IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2013, 18:00   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'den yerli enerji atağı




Türkiye’nin hızla artan enerji ihtiyacına yönelik yatırımlarda kullanılacak teknolojinin yerlileşmesi için atağa geçildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, “Alternatif yöntemleri ön plana çıkarmalıyız” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 26'ncı toplantısında alınan kararları açıkladı. Toplantının öncelikli alanın enerji olduğunu söyleyen Ergün, 2023'e giden yolda enerji talebinin de çok hızlı artacağını ifade etti.

İthalat çok yüksek

Bu ihtiyacı karşılamak için geçen yıl 60 milyar dolar harcandığını hatırlatan Ergün, bu rakamın 2023'te 106 milyar dolara ulaşacağını vurguladı. Bugüne kadar bunun büyük kısmının ithalat yoluyla sağladığını belirten Ergün, "Alternatif yöntem arayışları ön plana çıkmalıdır" dedi. Önümüzdeki 5 yıl içinde termik santralde, hidroelektrik, rüzgar ve güneşte yüzde 80 yerli teknoloji kullanılmasını hedeflediklerini vurgulayan Bakan Ergün, şunları söyledi: "Böylece Türkiye'nin 2023'e kadar enerjiye yapacağı yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırımın, yüzde 80'i yerli teknolojiler kullanılarak yapılabilecektir."

Milli ‘rüzgar’ projesi

BTYK'da aldıkları kararlarla ilgili detayları da veren Ergün, şöyle devam etti: "Türkiye'deki 24 termik santralin tamamı, yabancılar tarafından kuruldu. Bunları yerlileştireceğiz. Hidroelektrik enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi (MİLHES) yönünde yeni bir karar aldık. Bu projeyle de ağır türbin, jeneratör ve SCADA sistemleri gibi bu santrallerde kullanılan ve dışa bağımlı olduğumuz teknolojileri, ülkemizde geliştirmeyi hedefliyoruz. 2023'te elektrik üretiminde yenilenebilir payının en az yüzde 30 olmasını hedefliyoruz."

Milli rüzgar enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi projesiyle (MİLRES) önce 500 kilovatlık, daha sonra da 2,5 me*****lık santraller kurulması gündemde. Ayrıca güneş enerjisi (MİLGES) kapsamında, Şanlıurfa-Ceylanpınar'da 10 me***** gücünde bir santral kurulacak. Bu alanda 2023'e kadar 5 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.

Enerji verimliliği ile tasarruf hedefi

Hızla artan enerji ihtiyacımıza yönelik BTYK'da sunulan son öneri enerji verimliliğimizin artırılması konusundaydı. "Enerjiyi üretmek önemli ama enerjiyi en verimli şekilde kullanabileceğimiz mekanizmaları oluşturmak da büyük önem taşıyor" diyen Ergün, gerekli çalışmaların yapılması halinde, 2023'e kadar 140 milyar dolar gibi çok önemli tasarruf rakamlarına ulaşabileceğimizin altına çizdi.

Atık ısılar evleri ısıtacak

* Termik santraller için 2023'e kadar 36 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var.

* Hidroelektrik santrallerde kullanılan teknolojilerin yerlileştirilmesi 18 milyar dolarlık yatırım pazarı sunacak.

* Rüzgar ve güneş enerjisi de yerli teknolojiye hakim olacak. Önce 500 kilovat, ardından 2,5 me*****lık bu tür santraller kurulacak. 2023'e kadar 26 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor.

* Termik santrallerin atık ısıları ile 620 bin konutun ısıtılması hedefleniyor. Tasarruf ise yılda 1,8 milyar lirayı bulacak.

* Düşük kalorili linyit kömüründen sıvı yakıt üretimi hedefliyoruz. Her tesis günde 30 bin varil sıvı yakıt üretebilecek.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
atağı, enerji, türkiyeden, yerli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye'ye enerji kooperatifleri geliyor Sevda Bilim Dünyasından Son Haberler 0 26 Ağustos 2012 15:23
Enerji Devinden Türkiye'ye Büyük Yatırım Rhytia Haber Arşivi 0 11 Haziran 2012 15:22
Türkiye'nin ilk yerli cep telefonu Lucifer Haber Arşivi 0 17 Mart 2010 18:06
Kaspersky: Türkiye atağı Dilara Bilgisayar Donanımı 1 10 Ekim 2008 22:44