IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2013, 09:42   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meclis, Dersim’in kızlarını ABD’de arıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Dersim’in kayıp kızlarından Sakine ve Şemse’nin ABD’ye götürüldüğü bilgisine ulaşan Meclis, Dışişleri aracılığı ile ABD’ye yazı yazıp kızları sordu.

Dışişleri, kızların evlatlık verildiği Piyade Yarbay Yılmaztürk’ün Hollywood yapımı Batman filminde oynayan torununa ulaşmaya çalışıyor.
1938 Dersim operasyonunda Manisa’ya sürgün edilen ve kaybettiği iki kızının izini bulmasına ömrü yetmeyen baba İsmail Koç’un vasiyetini görev edinen TBMM, kızları ABD’de arıyor.

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu’nun araştırmalarına Erdal Karakoç adlı vatandaşın başvurusu ilginç bir yön verdi. Karakoç, kayıp kızlar olarak bilinen kız kardeşler Sekine ve Şemse’nin izini bulmaya ömrü vefa etmeyen babasının kendisine aktardığı bilgileri dilekçesinde anlattı. Karakoç, iki kız kardeşinin isyan döneminde Dersim’de görev yapan Piyade Yarbay Münip Kemal Yılmaztürk’ün himayesine verildiğini ve bu kişinin oğullarının da halen ABD’de yaşadığını ortaya çıkardı.

Hollywood oyuncusu
Karakoç’un verdiği asıl şaşırtıcı bilgi ise iki Dersim’li kızı himayesine alan Yılmaztürk’ün torununun Hollywood’da oyunculuk yaptığı ve Batman filminde bir karakteri canlandırdığı bilgisi oldu. Başvuru üzerine Genelkurmay’la yazışma yapan TBMM, Yılmaztürk’ün belirtilen dönemde Tunceli’de görev yaptığını belirledi.
Komisyon uzmanları, Yılmaztürk’e ve himayesine verilen iki kız çocuğuna ilişkin TBMM’ye ulaşan 147 bin belgeyi incelemeye aldı. Uzun araştırmalar sonucunda Manisa Salihli Kaymakamı’nın acılı baba İsmail Koç’un başvurusu ve kızlarını bulmak için izin talebine ilişkin belge bulundu.
Alt Komisyon, Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazarak, torunu Hollywood’da oyunculuk yapan Yılmaztürk ailesinin bulunmasını istedi. 11.07.2013 tarihli yazıda, Karakoç’un iddialarına yer verilerek, iddiaların doğruluğunu teyit etmek amacıyla Washington D.C. ve Chicago’daki büyükelçilik veya konsoloslukların arşivlerinde gerekli araştırmanın yapılması, aranan kişilerle iletişime geçilmesi isterdi.
‘Ulaşmaya çalışıyoruz’
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, şunları söyledi:
“Kayıp kızlarla ilgili ABD’den birilerine ulaşmaya çalışıyoruz. Dışişleri yazdık. Dışişleri ulaşır ve sorulur, yazılı olarak bilgiler alınabilir. Temas sağlandıktan sonra her türlü iletişim imkanı kullanılarak konuya ilişkin bilgiler alınabilir. Kızların verildiği ailenin oğlu veya torunu ünlü bir adammış. Meşhur bir filmde oynamış bir sinema oyuncusu. Dersim Türkiye’nin yüzleşmesi gereken yakın tarihteki en önemli bir olay.”
BABA VASİYETİ: Kızlarımı bulun
1938’de devletin Dersim operasyonu sırasında Ovacık’ın Kozluca Köyü’nde yaşayan Koç ailesi, Hozat’a gitmek için Munzur Dağı’na doğru yola çıkarlar. Karanlıkta askerlerin arasına düşen ailenin, 4 yaşındaki kız çocuğu Sekine ve 6 yaşındaki kuzeni Semşi, asker ateş açınca kaybolur. Bir süre sonra Ovacık7a dönüp kızlarını arayan baba İsmail Koç’a kızlarının asker tarafından götürüldüğü söylenir. Manisa’ya sürülen ve köyden çıkma yasağı olan baba Koç, dönemin Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’a telgraf çekerek kızlarını bulmak için yardım ister. TBMM Dilekçe Komisyonu’nun ulaştığı belgeye göre, dönemin Genelkurmay Başkanı Çakmak çocukların bulunması talimatını veriyor ve İçişleri Bakanlığı 1941 yılında çocukların yerini buluyor. Baba İsmail Koç’a verilen izin belgesinde, kızı Sekine’nin İstanbul’da yaşayan yarbay Münip Yılmaz Türk’ün himayesinde, diğerinin ise Zonguldak’ta olduğu bilgisine yer veriliyor. Ölünceye kadar arayışın sürdüren Koç, 1994 yılında ölürken oğlu Erdal Karakoç’a şu mirası bırakıyor: Kızları bul!.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
abd’de, arıyor, dersim, dersim’in, haber, haberler, holywood, kızlarını, meclis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ankara En Güzel Kızlarını Arıyor Kralice Haber Arşivi 0 29 Ekim 2009 19:19