IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2008, 11:00   #1
Çevrimdışı
Kan
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarlada 90 YKr Markette 5 YTL




Pirinçteki fahiş fiyatın nedeni olarak stok yapan toptancılar gösteriliyor. Tarladan 90 kuruşa alınan çeltiğin fiyatı markette 5 YTL'yi buluyor. Halkın tepkisi ise pirinç tüketimini azaltmak oldu


Pirinç, tarladan sofraya gelirken fiyatı yaklaşık 8 kat artıyor. Tarlada 80-90 kuruşa satılan çeltik, değirmenlerde pirinç haline getirilerek 1.3 YTL'ye toptancılara satılıyor. Toptancıların 1,6-1,8 YTL arası fiyatla perakendecilere ulaştırdığı pirincin market raflarındaki fiyatı ise 5 YTL'ye kadar çıkabiliyor. Zincir mağazalardaki bakliyat reyonlarının dev şirketlerin elinde olduğunu belirten piyasa uzmanları, pirinç fiyatının 'rafta' belirlendiğine dikkat çekiyorlar.
ÜRETİM ARTMASINA RAĞMEN...

Pirinçte görülen fiyat artışlarının sebebi olarak piyasada yeterli ürün olmaması gösteriliyor. Ancak Türkiye'de yılda 550 bin ton pirinç tüketilirken, geçen yıl 400 bin tonluk üretime ek olarak yapılan ithalatla şu anda piyasada 720 bin ton pirinç bulunduğu belirtiliyor. Benzer şekilde 2006'da dünyada da üretilen pirinç miktarı 420 milyon ton iken, geçen yıl kuraklığa rağmen bu rakam 426 milyon tona yükseldi. Tarım Bakanlığı da tüketicilerin kaygılarını önlemek için 100 bin ton daha vergisiz pirinç ithalatına izin verildiğini açıklamıştı.
FİYAT RAFTA BELİRLENİYOR
Pirinç Değirmencileri Derneği Genel Sekreteri Birol Kocaman, çiftçinin çeltiği çok ucuza sattığını belirterek, pirinci depolarında stoklayan perakendecilerin büyük bir rant elde ettiklerini söyledi. Piyasanın vurguncuların elinde kurtulması için yasal boşluğun giderilmesini isteyen Kocaman, 'Bakliyatın fiyatı tarlada değil market raflarında belirleniyor. Yasal boşluktan yararlanan spekülatörler üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor' dedi.

Pirinç boykotu büyüyor
Yapılan spekülatif zamlar sonrası hem vatandaşlar, hem de işçilerine yemek veren kuruluşlar pirinç yerine bulgur, makarna gibi alternatif gıda ürünlerine yöneldi. Spekülatörlerinin oyununu bozmak için başlatılan boykot kararına catering firmaları ve işletmeler de katılmaya başladı. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, Türkiye'de pirincin fazla spekülasyonu olduğunu söyledi. Tüketicinin endişeye kapıldığını belirten Deniz, 'Tüketici ihtiyaçtan fazlasını almamalıdırlar. Dünyanın gıda üretimi yeterli' dedi.
Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser ise geçtiğimiz hafta tüketicileri tepki göstermeye davet ettiklerini fiyatlar düşene kadar pirinç almayın çağrısında bulunduklarını söyledi. Keser 'Tüketicler marketlere saldırdı. Bu da spekülatörlerin ekmeğine yağ sürdü' diye konuştu.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Ben anlattikca insanlar resmimi cizer, konustukca ozumu anlar, tanidikca da ozur dilerler..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
5, 90, markette, tarlada, ykr, ytl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarlada 50 kuruş, markette 2 TL dönemi son buluyor Desmont Haber Arşivi 0 10 Aralık 2014 19:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan markette Seth Haber Arşivi 0 19 Ekim 2014 21:23
Markette patlayan bomba kamerada DaDaS Perakendecilik 0 15 Nisan 2012 23:07
Şişli'de markette patlama: 2 yaralı PassioN Haber Arşivi 0 01 Mart 2012 21:14
Bu markette alışveriş bedava Spammer Haber Arşivi 0 11 Temmuz 2009 01:03