IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Eylül 2013, 07:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlahiyat Fakülteleri'nin İsmi Değişti





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Felsefe derslerinin kaldırıldığı İlahiyat Fakülteleri'nin ismi de değişti.


YÖK Genel Kurulu'nun İlahiyat Fakülteleri'nde "felsefe" derslerini kaldıran kararı akademik camiada tartışılmaya devam ederken, bu fakültelerin adlarının da değiştirildiği ortaya çıktı. İlahiyat Fakülteleri'nin adı "İslami İlimler Fakültesi" olurken YÖK bu konuda ikiye bölündü.

YÖK Genel Kurulu'nun Ağustos ayında İlahiyat Fakülteleri'nde felsefe derslerini kaldırma kararı almasının ardından bu fakültelerin isimlerinin de değiştirildiği ortaya çıktı. İlahiyat Fakülteleri müfredatı için "İlahiyat Fakülteleri Çalışma Komisyonu" kuran YÖK'ün, bu komisyonun ortaya koyduğu çalışmaları da dikkate almadan bu kararı aldığı öğrenildi.

İSİM DE GİTTİ

"İlahiyat Alt Komisyonu"nun önermemesine karşın fakültelerin isimleri de YÖK Genel Kurulu tarafından "İslami İlimler Fakültesi" olarak değiştirildi. Bu kararlar YÖK'ü de ikiye böldü. Üyelerin bir kısmı kararın doğru olmadığını savunarak sert eleştirilerde bulundu.

İsim değişikliği kararını eleştiren YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, karara ilişkin şerhinde, "İlahiyat Fakültelerinin adlarının 'İslami İlimler Fakültesi' şeklinde değiştirilmesi kararı, modern zamanların tarihsel birikimi, tecrübeyi, kurumsallığı, kadim olanı ve geleneği yok sayan, tasfiye eden aklının bir yansımasıdır. Eğer 'İslami İlimler Fakültesi' adı altında bir yükseköğretim kurumuna ihtiyaç söz konusu ise, bu adla ve kendine özgü ve amacı doğrultusunda bir yapılanmaya gidilebilir" dedi.

FELSEFE KALKTI

Genel Kurulda kabul edilen müfredat değişikliğinde, mevcut müfredattan felsefe ve felsefi içerikli derslerin yanı sıra, adında tarih bulunan dersler ile sanat ve musiki dersleri de kaldırıldı. Fıkıh, Tefsir, Hadis gibi Temel İslam Bilimleri derslerinin saatleri ise artırıldı. Felsefe Tarihi (I-II), Felsefeye Giriş, Tefsir Tarihi, Hadis Tarihi, Kelam Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi, İslam Medeniyeti Tarihi, Türk İslam Sanatları Tarihi gibi dersler müfredattan çıkarıldı. Bu karar da tepki çekerken hazırlanan YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde şu tespitlerde bulunuldu:

SADECE İSLAM DEĞİL

Küresel dünyada, İslam bilginleri sadece Müslümanlar ile konuşmak değil, bütün inanç sahipleriyle konuşmak, tebliğ etmek ve tartışmak durumundadırlar. Bu nedenle, söz konusu felsefi zemine dayanan İlahiyat Fakülteleri sadece İslam inanç ve ibadet öğretimi veya saf dini ilimlerin eğitimi ile kendisini sınırlandıramaz.

Evrenin niçin yaratıldığı, varoluşumuzun anlamı gibi temel varlık sorularının cevaplarını 'Din' ve 'Felsefe' vermektedir. Felsefe olmaksızın bu sorulara tatmin edici cevaplar verilemez.

HİKMET TARTIŞMASI

Felsefe hakkında negatif yargılar taşıyanlar, İslam filozoflarının felsefe ile değil hikmet ile meşgul olduklarını ileri sürmektedirler. Oysa hikmetsiz felsefe ol(a)maz. Felsefe bir anlamda, hikmetin akılla birleşmesidir, akılla kavranmasıdır. Felsefenin kadim geleneğinin teistik bir temele dayandığı söylenebilir. Ülkemizdeyse felsefe yapmanın önkoşulu olarak dinî alandan izolasyonun gerekliliğini öngören bir algı sürekli körüklenmektedir. Halbuki bu iki alanın (felsefe ve din) akademik yapılanma içerisinde üniversal bütünlüğü söz konusudur.

İLKOKUL GİBİ GÖRÜLÜYOR

YÖK, yükseköğretim alanında İlahiyat Fakülteleri dışında hiç bir programın müfredatına müdahale etmemiştir. Tepeden inmeci/belirleyici/tanzim edici bu tavır, ilgili fakültenin bir ilköğretim kurumu düzeyinde görüldüğü izlenimini uyandıracaktır. Sabık dönemlerde akademik özgürlüğü ve özerkliği zedeleyen sû-i misalleri kendisine emsal kabul etmesi akla, mantığa, bilim tasavvuruna ve üniversite özerkliğine aykırıdır.

Yeni müfredatta Sanat ve Musiki derslerinin kaldırılması da öngörülmektedir. Farabi'ye izafeten musikinin, ruhun ahlaki terbiyesi ve eğitimi açısından gerekli olduğunu ifade etmeliyiz. Bu kurumda, 5 yıldan beri üye olarak görev yapmaktayım. Fikren ve fiilen Türk Yükseköğretimine katkı yapmak için çabalıyoruz. Bu süre içinde, çok önemli kararlar alınmış ve yükseköğretim alanında, Türkiye'nin birçok önemli sorunu çözülmüştür. Genel Kuruldan böylesi hatalı bir karar istihsali olmamıştır."

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Eylül 2013, 12:51   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İlahiyat Fakülteleri'nin İsmi Değişti




Felsefenin kaldırılmasının olumlu ve olumsuz sonuçları elbet olacaktır.Ama olumlu sonuçları daha çok ve olumsuzlukların vereceği zararlar da büyük.
En büyük felsefecimiz olan Farabi bile,felsefeyle belli bir olgunluktan sonra ilgilenilmesi gerektiğini savunmuştur.Tabi konu islam itikadı olunca bu söz konusu.

 

 

Etiketler
değişti, fakültelerinin, İlahiyat, İsmi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Felsefe ve İlâhiyat Kalemzede Felsefe 0 15 Nisan 2012 09:39
Bu Kez Bir Dizinin İsmi Değişti! | IF Magazin | PauL Haber Arşivi 0 01 Aralık 2011 11:50