IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2013, 10:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anayasa Uzlaşma’da ‘bölücülük’ kavgası




Komisyonda CHP’li Türmen’in Diyarbakır Ergani’deki bir okulda okuyan yoksul öğrencilerin fotoğraflarını göstermesinin ardından CHP ve MHP arasında “bölücülük” tartışması çıktı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP’li Üye Rıza Türmen’in Diyarbakır Ergani’deki birokulda okuyan yoksul öğrencilerin fotoğraflarını göstermesinin ardından CHP ve MHP arasında “bölücülük” tartışması çıktı. Partiler anadilde eğitim konusunda daha önceki pozisyonlarından geri adım atmayınca uzlaşma sağlanamadı.
Milliyet'in haberine göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dünkü toplantısında “Eğitim ve Öğretim Hakkı ve Hürriyeti” başlıklı madde müzakere edilirken, “özgürlük ve hak” kavramları üzerinde tartışma çıktı. CHP’li Üye Süheyl Batum, içeriğine müdahale edilmesi sözkonusu olamayacağı için “özgürlük” kavramının kullanılamayacağını, “hak” kavramının kullanılması gerektiğini savundu. Batum, “hak” kavramı kullanılması halinde devletin vatandaşlarına eğitim ve öğretim hakkını belli şartlar altında sunma görevine vurgu yapılmış olacağını savundu.

Tek tip tartışması
Tolantıda CHP’nin “kesintisiz ve laikliğe dayalı eğitim” önerisi de tartışma yarattı. CHP, “Eğitim ve öğretim çoğulcu ve özgürlükçü demokratik değerler, kadın-erkek eşitliği, laiklik ilkesi doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esasları çerçevesinde devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz” ifadesinin de maddeye eklenmesini talep etti. AK Partili Ahmet İyimaya ise CHP’nin önerilerine, “Bu ifadeler tek tipçi bir anlayışa hizmet ediyor. 28 Şubat’ın dayatmasını biz neden anayasaya yazalım. Ayrıca kesintisiz ifadesinin anayasada bir karşılığı yok” diye tepki gösterdi.

BDP taviz vermedi
CHP’li üye Atilla Kart ise “çoğulcu, özgürlükçü, kadın erkek eşitliği ve laiklik” ifadelerinin evrensel değerler olduğunu belirterek, 28 Şubat döneminin en önemli kavramlarından birinin kesintisiz eğitim olduğunu kaydetti. Toplantıda BDP ise duruşundan taviz vermedi. BDP’li Üye Bengi Yıldız, “Anadilde eğitim hakkı olmadığı müddetçe böyle değerlere atıfta bulunmak boş ve anlamsız. Bu değerlere atıf yapılan fıkralar özgürlüğü ve eşitliği zaten getirmez” dedi.
Toplantıda CHP’li Üye Rıza Türmen, Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ndeki Yamaçlar Köyü İlköğretim Okulu’nda çekilen bir fotoğrafı göstererek yoksullukla anadilde eğitimin birlikte değerlendirilmesi ve çocukların travma yaşadıklarına ilişkin sözleri kavgaya yol açtı. Yırtık ve babasının ayakkabısını giyen çocukların yoksulluğunu gösteren kıyafetlerini gösteren Türmen, “Anadil ve yoksulluğa birlikte çözüm getirilmeli” dedi.

‘Fotoğraf anadille ilgili değil’
Bunun üzerine MHP’li Üye Oktay Öztürk, “Siz Avrupa’da hakimlik yapmışsınız ama meramınızı anlatamıyorsunuz, burada bölücülük yapıyorsunuz. O fotoğraflar anadille ilgili değil. Türkiye’nin bir çok bölgesinde aynı yoksulluk sorunu var. Mersin’de Toroslar'da Türkmen köylerinde de aynı sorunlar yaşanıyor. Siz bölücülük yapıyorsunuz” dedi. Sinirlenen Öztürk toplantıyı terk etti. CHP’li Kart, Öztürk’ün bu üslubunu eleştirirken, “Yakıştıramadım” dedi.

Alıntı

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
anayasa, kavgası, uzlaşma’da, ‘bölücülük’


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anayasa Uzlaşma Komisyonu Toplanıyor Rhytia Haber Arşivi 0 10 Temmuz 2012 16:01
Yeni Anayasa için 41 başlıkta uzlaşma PassioN Haber Arşivi 0 13 Mayıs 2012 14:52