IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ekim 2013, 12:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı




Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. Tasarıda önemli değişiklikler var. Tüketiciyi, bankalara, inşaat firmaları başta olmak üzere bir dizi kuruma karşı korumaya almayı amaçlayan tasarı ile tüketici bir nevi 'kral' konumuna yükseliyor.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bankaların tüketicilerden alacağı ücretler, kredi kartları, maketten satış olarak adlandırılan ön ödemeli konut satışları, pek çok mağduriyete sebep olan kapıdan satış diye bilinen iş yeri dışından yapılan satışlar, mesafeli satışlar, yerli ve yabancı turistleri ilgilendiren paket tur ve devre tatil hizmetleri ve aldatıcı reklamların denetimi gibi pekçok konuda "devrim" niteliğinde düzenlemeler içeren ve 76 milyon tüketiciyi ilgilendiren tasarının, yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacağını bildirdi.



Yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle tüketicilerin daha ileri seviyede korunmasının sağlanacağını ve hak arama yollarının kolaylaştırılacağını belirten Yazıcı, "Gerek tüketiciye mal ve hizmet sunan firmaların gerekse başta Bakanlığımız olmak üzere kamu kurumları aracılığıyla tüketicilerin bilgilendirilmesine ağırlık verilecek ve sonuçta tüketicilerin işlem yaptığı tüm piyasalarda 'bilinçli tüketici, basiretli tacir' ilkesinin esas alınması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.



Tasarıda öne çıkan bazı düzenlemeler hakkında da bilgi veren Yazıcı, tüm tüketici sözleşmelerinin en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir şekilde düzenleneceğini, evrensel hak olan tüketicilerin bilgilendirilmesi esas alınarak birçok alanda tüketicilerin sözleşme imzalanmadan önce bilgilendirilmesinin zorunlu tutulacağını, tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin hususların, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilmesinin zorunlu olacağını kaydetti.



Bankaların, tüketicilerden istedikleri her ücreti değil Bakanlık ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenecek ücretleri alabileceğini ve tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmak zorunda olacaklarını hatırlatan Yazıcı, temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verileceğini ifade etti.



İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma sürelerinin 14 güne çıkarıldığını belirten Yazıcı, açıklamasında tasarıdaki bazı maddeleri şöyle sıraladı:



"Ön ödemeli konut satışları (maketten satış), tüketici kredisi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketicilere 14 günlük, taksitle satış sözleşmelerinde ise borçlar kanununa paralel olarak 7 günlük cayma hakkı getirilmiştir.



Ayıplı mal ve hizmette ihbar mükellefiyeti kaldırılarak tüketiciye sağlanan haklar tüketici lehine genişletilecek.

Tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek.

İnşaat firmaları inşaat ruhsatı almadan maketten satış olarak ta bilinen ön ödemeli konut satışı yapamayacak ve tüketicilerin yaşayabileceği mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası yaptırmak zorunda olacaklar.




Günümüzde 21 milyar lira ticaret hacmine ulaşmış olan ve pazardaki payını her geçen gün arttıran, internet, telefon, katalog gibi yollarla kurulan mesafeli sözleşmeler ayrıntılı olarak düzenleme altına alınmış olacak.



Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketici, istediği zaman abonelik sözleşmesini feshetme hakkına sahip olacak ve abonelik sözleşmesinin feshi, sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartlara bağlanamayacak.



Tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyecek tedbirler etkinleştirilecek ve saldırgan ve aldatıcı nitelikte olan her türlü haksız ticari uygulama yasaklanacak.



Tüketici hakem heyetleri yeniden yapılandırılacak ve tüketicilerimizin haklarını aramaları kolaylaştırılacak. Yeni kanun ile ihtiyaca göre hakem heyeti kurulacak ve başvuru sayısına göre bazı ilçelerde birden fazla hakem heyeti oluşturulması sağlanacak.



Tüketici hakem heyetlerinde raportör kadrosu ihdas edilerek daha etkin ve verimli çalışmaları sağlanacak. Tüketicilerimizin liraya kadar olan uyuşmazlıkları için mahkemeler yerine tüketici hakem heyetlerine müracaat edebilmelerine olanak sağlanacak."



Yazıcı, düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle tüketicilerin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve dünyanın gelişmiş diğer ülkelerindeki tüketicilerin sahip olduğu haklara, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde haklara sahip olacağını kaydetti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
hakkında, kanun, korunması, tasarısı, tüketicinin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanun Tasarısı Meclis'e Geldi aLya Haber Arşivi 0 28 Ekim 2011 10:16
SHGM'nin Yeniden Yapılanması Hakkında Kanun Chelt Sivil havacılık 0 19 Nisan 2011 00:56
Ulaştırma Bakanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Chelt Sivil havacılık 0 19 Nisan 2011 00:55
Aile Hekimliği Pilot Uygulama Hakkında Kanun. Chelt Sağlık Köşesi 0 23 Kasım 2010 19:04
İnternette ve e-Alışverişte Tüketicinin Korunması NucLeaR Bilişim Hukuku 0 07 Ocak 2009 00:55