IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Kasım 2013, 10:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çalışma Bakanı’ndan flaş açıklama




Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatıyla ilgili taraflarla son kez bir araya geleceğiz. Uzlaşma sağlanamazsa gündemden kalkacak, hükümet olarak bu konuda ısrarımız olmayacak" dedi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Çelik, bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, kıdem tazmitayla ilgili hem işçi hem de işverenlerin yaşadığı birçok sorun olduğunu söyledi.

Bu sorunların günyüzüne çıkmasından dolayı taraflarla konuyu görüşmeye başladıklarını anımsatan Çelik, "Ancak sosyal taraflarla, üçlü danışma çerçevesinde uzlaşma sağlanamayan konuları biz Meclis'e getirmedik. Bu konuda da son kez bir araya geleceğiz. Burada bir uzlaşma sağlanırsa bu konu Meclis'in gündemine gelecek, eğer sağlanmazsa sizlerin de talebi doğrultusunda gündemden kalkacak" dedi.

Çelik, taraflar uzlaşma sağlayamazsa hükümet olarak bu konuda
ısrarlarının olmayacağını belirterek, "Çünkü diğer yasalarda da ısrarımız olmadı.
Hep uzlaşmadan yana olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.


"E-DEVLET'E 7 KASIM'DA GEÇTİKTEN SONRA 11 BİN 908 İŞÇİ BAŞVURMUŞ, BUNLARDAN 9 BİN 600 ONAYLANMIŞ VE SENDİKALI OLMUŞ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Dünyada şuanda hangi ülkeye bakarsanız bakın 60-65 ve 67 yaş emekliliğin filli olarak olduğunu göreceksiniz. Haklar ve yaşanan sıkıntılar konuşulabilir ama tekrar erken emeklilik diye konuşmamız doğru değil" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) ile Devlet Personel Başkanlığı'nın 2014 yılı bütçeleri ele alındı.

Komisyonda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Çelik, kıdem tazminatında düşünülen fonla ilgi Konut Edindirme Fonu (KEY), Tasarruf Teşvik Fonu gibi fonlara atıfta bulunulduğunu belirterek, kıdem tazminatıyla ilgili fonda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, bu fonun bir havuz gibi düşünülmediğini bireysel hesaba yatacak bir fonun planlandığını söyledi.

Söz konusu sistemin işçi için çok ciddi bir güvence oluşturacağını ifade eden Çelik, ilk başlarda işçi kesiminin karşı çıktığı uygulamaya 12 milyon çalışanı kapsar hale gelmesi nedeniyle işveren kesiminin de karşı çıkar gibi durduğunu dile getirdi.


"İŞ KAZALARIYLA İLGİLİ BİLGİLER DOĞRU DEĞİL"

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili haksız değerlendirmelerin yapıldığını, Türkiye'nin iş kazaları konusunda dünyada 3. sırada olduğu bilgisinin nereden çıktığını anlayamadığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili verileri dünyada iki kurum yayınlıyor. Bunlardan biri İLO, diğeri Euro stat. İki kuruluş tarafından bu konuda veriler en son 2007-2008 yılında açıklanmış. Burada da 185 ülkenin 101'i kayıtlarda yok zaten. Dünyada 3. dediğiniz zaman iş kazalarında Bangladeş'in ve benzeri ülkelerin çok çok arkasında kalmışız gibi tablo var. Bu bilgiler afaki bilgilerdir, doğru bilgiler değildir."

Çelik, iş ve meslek danışmanlarının işveren ile işsiz arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, son dönemde İŞKUR vasıtasıyla gerçekleştirilen 600 bine yakın istihdamın altında iş ve meslek danışmanlarının ciddi bir emeğinin olduğunu vurguladı.


"İSTİHDAM BÜROLARI KAYI DIŞINI KAYIT ALTINA ALACAK"

Şu anda 23 bine yakın 4/C statüsünde çalışan olduğunu, bu sayının yapılacak yeni özelleştirmelerle 50 binlere çıkabileceğini ifade eden Çelik, rakamın öngörülen sayıya ulaşması halinde bu statünün daha net belirlenmesi içinde bir çalışma içerisinde olduklarını ama şu ana için böyle bir söz de vermediklerimi söyledi.

İstihdam bürolarının esnek çalışma modellerinden bir tanesi ve çerçevesi belli bir model olduğunu kaydeden Bakan Çelik, burada kayıt dışının kayıt altına alınmasının yanında saatlik ve günlük istihdam taleplerinin karşılanmasının da hedeflendiğini bildirdi.

Türkiye'de asgari ücretin Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Polonya gibi birçok ülkeden daha yüksek olduğuna dikkati çeken Çelik, Türkiye'de asgari ücretin 428 avroya karşılık geldiğini dile getirdi.


2014'TE 21,5 MİLYAR LİRA SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Emeklilere Gayri Safi Milli Hasıladan ayrılan payın 2000 yılında yüzde 4,5 iken 2013'te ise 7,6 olduğuna işaret eden Çelik, 2011'in Aralık ayında çalışanların yüzde 50,26'sının, 2013'ün Mayıs ayında ise yüzde 32,66'sının asgari ücret üzerinden SGK'ya bildirildiğini, bu düşüşün müthiş başarı olduğunu dile getirdi.

Çelik, Bakanlığın bütçesinin azaltıldığı yönündeki eleştirilere de yanıt vererek, "Bütçemizde azalma değil yüzde 2 artış var. Bu da SGK'nın finansman açığının azalmasından. Yani doğru bir yoldayız. 2013'te 24,8 milyar lira, 2014'te 21,5 milyar lira sosyal güvenlik açığı öngörüyoruz. Giderler açısından halka dönük bir kısıtlama olmayacak" dedi.

Tüm sağlık verilerinin saklandığı Medula veri tabanın yoğun güvenlik tedbirleriyle korunduğunu vurgulayan Çelik, sistemin TÜBİTAK testlerinden de geçtiğini söyledi.

Bakan Çelik, sağlığa erişimle ilgili eleştirilere ise "Sağlığa erişim konusunda belki İngiltere'de belki gelişmiş ülkelerde vardır ama Türkiye'de olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim" yanıtını verdi.


"BUGÜN HALEN 50 YAŞ EMEKLİLİĞİ VAR"

Emekliliklerde yaşa takılanlar konusunun parti meselesi olarak konuşulmayacak bir konu olduğunu ve CHP'li milletvekillerinin SSK kökenli olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bile bu durumu kabul ettiremeyeceğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Türkiye'de emeklilik yaşı şuanda 49-50. Bu yaşta emeklilik dünyanın hiçbir yerinde yok. Talep edilen şu; '50 yaşında emekli olmayalım, 45 yaşında olalım'. Hangi milletvekili buna 'evet' diyebilir. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu geçiş çok uzun kademelendirme şeklinde olmuş. Yani 1999'da çıkmış, 2028 yılına kadar kademelendirme. Bugün halen 50 yaş emekliliği var. Dünyada şuada hangi ülkeye bakarsanız bakın 60-65 ve 67 yaş emekliliğin filli olarak olduğunu göreceksiniz. Haklar ve yaşanan sıkıntılar konuşulabilir ama tekrar erken emeklilik diye konuşmamız doğru değil."


"E-DEVLET İŞÇİNİN ÖZGÜRCE SENDİKASINI SEÇECEĞİ BİR ORTAM"

Yeni düzenlemeyle sendika üyesi olmak isteyen ya da sendikasını değiştirmek isteyen işçilerin notere gitmeden e-Devlet üzerinden işlem yapabildiğini anımsatan Çelik, "e-Devlet'e 7 Kasım'da geçtikten sonra 11 bin 908 işçi başvurmuş, bunlardan 9 bin 600'ü onaylaşmış ve sendikalı olmuş. Bin 800 işçi de sendikasından istifa etmek için başvurmuş, bunun da bin 248 onaylanmış, başka bir sendikaya geçmiş. Bu sistemi izliyoruz. İşçi ya da işverenin burada bir talebi olursa yeniden düzenleme yapabiliriz. Bununla işçinin özgürce sendikasını tercih edebileceği bir ortam sağlandı. Buradan bir geri dönüşün olacağını biz düşünmüyoruz, umarım taraflar da bunun kıymetini bilir" diye konuştu.

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün 2014 yılı bütçesi kabul edildi.

Sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
acıklama, bakanı’ndan, Çalışma, flaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçişleri Bakanı'ndan açıklama geldi Zen Haber Arşivi 0 01 Haziran 2013 12:40
Sağlık Bakanlığı'ndan flaş açıklama Zen Sağlık Köşesi 0 09 Aralık 2012 19:12
İçişleri Bakanı'ndan MİT'çiler hakkında açıklama PassioN Haber Arşivi 0 10 Şubat 2012 22:12