IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ocak 2014, 11:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye’de keşfedilmemiş bitki türleri var




Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, Türkiye’de Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türünün bulunduğunu söyledi.


Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, Türkiye’de Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türünün bulunduğunu söyledi. Kürşat, ayrıca iklim farklılığı nedeniyle özellikle endemik bitki türü açısından Türkiye’deki bitki türlerinin yüzde 40’ının da Bitlis’te bulunduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin bitki çeşitlerine bakıldığında kıtasal bir özellik gösterdiğini belirten Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, Türkiye’de toplam 11 bin 700 bitki türü olduğunun tespit edildiğini belirtti. Türkiye'nin bir Avrupa kıtası kadar bitki türüne sahip olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat, Avrupa kıtasının tamamında 12 bin adet bitki türü bulunmasına karşın Türkiye’de bu sayının 11 bin 700 civarında olduğunu, ancak yapılacak yeni araştırmalar sayesinde bu sayının 12 binleri aşacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Türkiye’nin sadece yetişen endemik bitki türü bakımında da oldukça zengin bir ülke olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Kürşat, Türkiye’de endemik bitki anlamında 3 bin 700 bitki türünün olduğuna dikkat çekti. Bunun çok büyük bir zenginlik olduğunu ve bitkilerin büyük bölümün sağlık alanında kullanılabilecek bitkiler olduğunu ifade eden Murat Kürşat, “Avrupa’da çok az bitki türü olmasına rağmen bu bitki türlerinin yüzde 80 gibi büyük bölümü sağlık alanında kullanılabiliyor. Ancak Avrupa kıtası kadar bitki türüne sahip olan ülkemizde ise maalesef mevcut bitkilerin ancak yüzde 1 ila yüzde 2’si bu alanda kullanılıyor. Yapmış olduğumuz çalışmaları da katarsak ülkemizdeki bitki türlerinin yeni yeni keşfedildiğini ve yeni yeni sağlık alanında kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Avrupa’da eczanelere baktığımız zaman ilaçların yüzde 80’e yakın kısmının bitki kökenli olduğunu görüyoruz. Ancak Türkiye'de buna baktığımız zaman bu sayı sadece yüzde 1-2 civarındadır. Yaklaşık 4 bine yakın endemik bitkimiz bulunmasına karşı maalesef sağlık alanında oldukça gerilerdeyiz. Bu sıkıntıları aşmak için hızlı şekilde bitki türlerimizi tespit etmeye çalışıyoruz. Tespit ettiğimiz bu türleri hemen eczacılık fakülteleri ya da tıp fakülteleriyle paylaşıyoruz. Çünkü gerçekten bitki sağlığı açısından ülkemizin buna büyük ölçüde ihtiyacı var” dedi.
“TÜRKİYE’DEKİ BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ BİTLİS OLUŞTURUYOR”
Türkiye’de bulunan yaklaşık 12 bin bitki türünün 2 bin türünün Bitlis’te bulunduğunu, bu nedenle Bitlis’in Türkiye’deki bitki örtüsünün büyük bölümünü oluşturduğunu kaydetti. Bitlis’te yüksek rakım ve Vangölü havzası ile Nemrut Krater Gölü’nün olmasının Bitlis’teki bitki çeşitliliğinin artmasına büyük ölçüde etki ettiğine dikkat çeken Kürşat, “Bitlis bitki türleri anlamında zengin bir bölgedir. Bitlis Eren Üniversitesi olarak bizim yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında bine yakın bitki türü tespit etmiş bulunmaktayız. Bitlis Eren Üniversitesi olarak biz bu bölgede daha yeni yeni çalışmaya başladık. Her geçen gün yeni bitki türleri tespit ediyoruz. Şu ana kadar bine yakın bir tür tespit etmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki birkaç yıla baktığımızda yapacağımız çalışmalar neticesinde Bitlis’teki bitki sayısının 2 binlerin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu kapsamda özellikle Kampus Dağı’nda yapmış olduğumuz çalışmalarda endemik olan birçok bitki türüne rastlıyoruz. Endemik olan bu bitki türlerinin birçoğu sağlık alanında kullanılabilecek bitki türleridir. Bitlis'te tespit etmiş olduğumuz endemik bitki türü neredeyse Türkiye’de bulunan toplam endemik bitki türünün yüzde 40’ı civarında. Bu da Türkiye’deki endemik bitki türünün ne kadar fazla olduğunu gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında Bitlis endemik bitki türünde keşfedilmemiş bir bölge konumundadır” diye konuştu.

“BİTLİS’TE BİTKİ MÜZESİ KURULACAK”
Bitki türü tespiti amacıyla şu ana kadar yürütülen çalışmalar kapsamında Bitlis’in sadece yüzde 25’lik kısmının tarandığını geriye yüzde 75’lik gibi büyük bir bölümünün de kaldığını dile getiren Murat Kürşat, “Bitlis’te yaklaşık 200 ila 400 civarı arasında tıbbi aromatik bitki olduğunu düşünüyoruz. Bitlis Eren Üniversitesi olarak bitki müzesi açmak için çalışmalarımız devam ediyor. Müzemizin kurulması durumunda bölgedeki özellikle aromatik, yani sağlık alanında kullanılabilen bitkiler buralarda sergilenecek ve bu bitkilerden daha çok istifade edilmesi sağlanacak. Hatta yurtdışında çalışan sağlıkçıların bitki araştırmalarında faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

HAKAN OKAY
BİTLİS

İHA

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bitki, keşfedilmemiş, türkiye’de, türleri, var


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Zehirli Bitki Türleri Sihir Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 06 Ekim 2011 10:14
Türkiye'nin bitki zenginliği bir kez daha ispatlandı. Kalemzede Esrarengiz Olaylar 0 01 Ekim 2011 17:01
Türkiye'de yetişen meyve türleri Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 03:02
Türkiye Bitki Dağılışı Haritası YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 21:38
Endemik Bitki Türleri YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 18:31