IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2014, 18:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadeniz'de Balık Türleri Bitiyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Karadeniz'de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4'e kadar gerilediği bildirildi.


Karadeniz'de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4'e kadar gerilediği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istatistiki verilerin, Karadeniz'de 1950'li yıllarda 30 civarında ekonomik değere sahip balık türü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yıllar içerisinde özellikle ekonomik değeri olan balık türlerinde büyük bir azalma olduğunu belirten Seyhan, "Ekonomik öneme sahip 25-30 civarındaki balık türü son 5-10 yıldır 3'e, 4'e düştü. Günümüzde sadece hamsi, istavrit, biraz mezgit ve olursa palamut görülüyor. Bunların dışında pek ekonomik değeri olan balık türü kalmadı maalesef" dedi.

"Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanma"

Seyhan, balık türlerinin azalmasının birçok nedeni olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanmadır. Yaptığımız bir çalışmada özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı stratejilerle balık stokları üzerindeki balıkçılık baskısının yüzde 50 azaldığını gördük. Buna rağmen henüz sıkıntının tamamını aşabilmiş değiliz. Koruma kontrol görevlerinin daha sağlıklı şekilde yapılması lazım."

İklimin değişmesinin de balık türleri ve popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu dile getiren Seyhan, "İklim değişikliği balıkların daha yaşanabilir yerlere gitmesine vesile oluyor. Bazı türler ise artık hiç gelmiyor. Hepsini bir araya koyduğumuz zaman Karadeniz'in çok daha iyi yönetilmeye ihtiyacı var diye söylersem abartmamış olurum" diye konuştu.

Seyhan, geçmişte ekonomik öneme sahip kalkan, tekir, barbunya ve Mersin balığının artık bu önemlerini yitirdiğini kaydetti.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
balık, bitiyor, karadenizde, türleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
'Karadeniz'de balık bitiyor' Aze Haber Arşivi 0 25 Ağustos 2012 10:40
Akvaryum Balık Türleri SLyther Evcil Hayvanlar 1 19 Mayıs 2012 13:26
Balık Yemleri - Yem Türleri Ezgi Hayvanlar Alemi 0 05 Kasım 2011 19:28