IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Şubat 2014, 13:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tankları böyle kurtarıyorlar




Balıkesir'de, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Astsubay Meslek Yüksekokulundan mezun olan tırtırlı ve tekerlekli araçların bakım astsubayları, aldıkları eğitim kapsamında "tank kurtarma" dersi görüyor.

"Yürüyen kale" olarak nitelendirilen tank ve obüslerin, saplandığı bataklık ya da çamurdan kurtarılma dersleri uygulamalı gerçekleştiriliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Balıkesir'de 1987 yılında kurulan ve 2003'ten bu yana "Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu" olarak yeniden yapılandırılan okuldan mezun olanlar, TSK'nın bakımcı astsubayı olarak ülkenin dört bir yanında görevlendiriliyor.

Balıkesir Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki bu okuldan mezun olanlardan "bakım astsubaylığı"nı tercih edenler, branşlarına göre aldıkları eğitimle tekerlekli ve tırtırlı araç, silah, mühimmat, haberleşme ve elektro harp teknisyeni oluyor.

Tekerlekli ve tırtırlı araçlar ile obüs, tank gibi silah bakımcıları, tanklardan kamyonlara, obüslerden hava savunmaya hemen hemen her askeri araç hakkında bilgi alıyor. Bu teknisyenler, bakım okulunda özel olarak araç kurtarma dersi de görüyor.

"Yürüyen kale" olarak nitelendirilen tank ve obüsler ile diğer araçların, saplandığı bataklık ya da çamurdan kurtarılma dersleri uygulamalı yapılıyor. Rütbesine göre değişik sürelerde verilen kurtarma eğitimleri, zaman zaman gerçeği artamayacak ölçüde nefesleri kesiyor.

Herhangi bir savaş durumunda karşılaşacakları benzer sorunlara karşı tam donanımlı hale getirilen askeri personel, araç kurtarma derslerini bakım okulunda özel bir alanda alıyor.

Kurtarma tankı ve makaralarla 110 tonun üzerinde çekme kuvveti oluşturan astsubaylar, derin bir bölümde, 1 metre suyun bulunduğu çamur alana saplanan yaklaşık 50 tonluk tankı çıkardı.

Söz konusu tankın ana vinci 40 tonluk çekme kapasitesine sahip ancak makara sistemi ile mekanik avantaj sağlayan bakımcılar, derinden çıkarılan tank üzerine binen diğer yükleri de hesap ederek 110 tondan fazla çekme kuvveti oluşturdu.

Astsubaylar, bu çalışma sırasında bağlanan çelik halatların üzerine binen yük nedeniyle kopma tehlikesine karşı önlem almayı da ihmal etmedi.

Başka bir alanda yine çamura saplanan 5 tonluk kamyonu, yere sabitlenen bir çeşit çapa ve makaralar yardımıyla kurtaran bakımcılar, diğer alanda da arızalanan bir tankı başka bir tankla çekti.

Buradaki eğitimlerini tamamlayan bakım astsubayları, ülkenin değişik yerlerindeki birliklerine araç kurtarma konusunda her türlü bilgi birikimine sahip olarak gidiyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


A.A.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
böyle, kurtarıyorlar, tankları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Esad tankları geri çekiyor PassioN Haber Arşivi 0 05 Nisan 2012 19:49
Türk Tankları K. Irak'a Girdi.. Düş Haber Arşivi 0 25 Ekim 2011 10:34
Göstericiler tankları bırakmıyor Feronia Haber Arşivi 0 05 Şubat 2011 15:59
Leopard tankları ilk atışta vuracak Feronia Haber Arşivi 0 12 Kasım 2009 17:27
Sınır boyuna obüs tankları diziliyor. CariSma Haber Arşivi 0 17 Mayıs 2007 12:37