IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Şubat 2014, 14:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Danıştay, Bakanlığın verdiği HES iznini durdurdu




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya’da planlanan hızlı tren güzergahının ve Batı Çevre Yolu’nun üstüne HES izni verdi. Duraliler HES’e ilişkin hazırlanan ve belediye meclisinde reddedilen plan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylandı. Danıştay, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı aldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] için planlanan hızlı tren güzergahının ve kent merkezini ağır tonajlı taşıtlardan kurtaracak Batı Çevre Yolu’nun tam üstüne HES için ’noktasal’ izin verdi. Antalya’nın merkez ilçelerden Kepez sınırları içinde yapılacak Duraliler Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) için yatırımcı firma Ay Elektrik, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne imar planı onayı için başvurdu.
Kepez Kanal Çıkışı olarak adlandırılan derenin üzerine yapılacak Duraliler HES’ine ilişkin nazım imar planları, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 7 Haziran 2010’da reddedildi. Buna rağmen yatırımcı firma tarafından hazırlanan 1000 ve 5 bin ölçekli imar planları, imar planını onaylama yetkisi bulunan Bayandırlık ve İskan Bakanlığı’na götürüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İmar Kanunu’ndan aldığı resen plan yetkisini kullanarak 2 Ağustos 2011’de imar planını onayladı. Bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi, noktasal izin verme yetkisini elinde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’da dava açtı.

Davada Büyükşehir Belediyesi, Duraliler HES’inin Antalya kentine içme suyu sağlayan Kırkgöz kaynağı ve Kepez HES’ten bırakılacak sulardan yararlanacağını belirterek, 4 noktada planlara itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi avukatı İlker Gedik, proje raporuna göre tarımsal faaliyetlerin ne şekilde etkileneceğinin, proje sahası orman alanında kaldığından çevredeki flora ve faunanın suya olan ihtiyacının değerlendirmesinin, çevrede varsa alabalık üretim çiftliklerinin durumunun ve HES’in doğal su ekosistemine olası etkisinin bilinmediğini savundu.

İHMAL EDİLEBİLİR KAPASİTE


Danıştay 6’ncı Dairesi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Prof. Dr. Melih Ersoy ve Prof. Dr. Baykan Günay, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Hidrolik bölümünden Doç. Dr. Nuri Merzi’nden bilirkişi heyeti oluşturdu. Bilirkişi raporunda, Antalya’nın eriştiği enerji kapasitesi 1371 me***** olmasına karşın Duraliler HES’in sahip olduğu 3.95 me***** kapasitesiyle çevresel etkilerinin olumsuzluğunun yüksek olması durumunda bunun ’İhmal edilebilir’ kapasite olduğu belirtildi. Ayrıca raporda, Duraliler HES’in Antalya için planlanan demiryolu ve çevre yolu için büyük olumsuzluklar yarattığının ’açık’ olduğu kaydedildi. Demiryolu güzergahının HES’in yükleme havuzundan, Batı Çevre Yolu güzergahının ise HES’in denge borusu, cebri boru ve santral binasının üzerinden geçtiğine bilirkişi raporunda yer verildi.

"KENTİN İÇME SUYU KİRLENİR"

Bilirkişi heyeti, Antalya’nın içme suyunu büyük oranda Duraliler yeraltı su kaynağından sağladığını, gerek planlanan HES yapısının inşaatı sırasında gerek daha sonraki işletme sırasında yüzeye bırakılacak inşaat malzemeleri ile muhtemel kimyasalların şehrin içme suyunu kirletebileceğine dikkati çekti. Planlanan HES yapısına 300, 400 metre uzaklıkta, 5 civarında etkin olarak işletilmekte olan yeraltı suyu kuyusunun bulunduğuna işaret edilen raporda, HES’in dere üzerindeki 3 bin metrelik bölümünde doğal hayatı tehlikeye düşürdüğü belirtildi. Bununla birlikte Duraliler HES’inin Kepez HES’le bağlantılı olmasının, dünyaca ünlü Düden Şelalesi’ne gidecek suyu azaltacağını belirten bilirkişi heyeti, Duraliler HES’in üreteceği elektrikten çok daha fazla zarara yol açacağını kaydetti.

Danıştay 6’ncı Dairesi, bilirkişi raporu doğrultusunda 27 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararla Duraliler HES’ine ilişkin yeterli ölçüde ve bilimsel, teknik yöntemlere uygun inceleme yapılmadığına hükmederek, planların yürütmesini durdurdu.

EMRE BAYLAN

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bakanlığın, danıştay, durdurdu, iznini, verdiĞi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bakanlığın fotokopi formülü PassioN Haber Arşivi 0 13 Nisan 2012 20:19