IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Şubat 2014, 19:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zirve Yayınevi Davasında Üniversite-Jandarma Bağlantısı




Malatya'da Zirve Yayınevi davasında sanıklardan M.E.Ö'nün İnönü Üniversitesi'ne personel alımına ilişkin jandarma istihbarat görevlileriyle yaptığı telefon görüşmeleri dinletildi. Mahkeme Başkanı, jandarmanın üniversitenin personel seçimiyle neden ilgilendiğini sordu.

2007 yılında Malatya Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin görülen davanın 92'inci duruşması başladı. Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar eski jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi araştırma görevlisi Ruhi Abat, Binbaşı Haydar Yeşil, Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Mehmet Çolak, Adil Akçay, Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Emre Günaydın ile tutuksuz sanık Hüseyin Yelki hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Varol Bülent Aral ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve tutuksuz sanıklar Aykut Saka ile İlker Çınar ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi eski Dekanı M.Ö.E. dekanlığı döneminde polis, jandarma ve MIT gibi istihbarat birimlerinden bilgi talebi geldiğini ve bu taleplere üniversite hukuk müşavirliğinin bilgisi dahilinde cevap verdiklerini ifade etti. M.Ö.E., görevi süresince MİT'ten 2 kez bilgi talebi geldiğini dile getirdi.

"Personel alımında jandarma istihbarat onayı" iddiası

İfadesi sırasında 2008 yılında kendisi ile davanın sanığı jandarma istihbarat astsubayı Murat Göktürk ile yapılan telefon görüşmesinin ses kaydını dinleyen M.Ö.E., kendisinin bilgisi dışında ortam dinlemesiyle elde edilen görüşmede çarpıcı iddialar yer alıyor. Ses kaydında M.Ö.E.'nin dönemin rektörü Fatih Hilmioğlu'nun üniversitedeki görevi boyunca, personel alımında sürekli kendi ideolojisine yakın kişileri tercih ettiğini belirtiyor. Hilmioğlu'nun üniversitede çalışacak kişileri jandarma istihbarat tarafından onaylatarak seçtiğini iddia eden M.Ö.E. ses kaydında başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor:

"Tıp Fakültesi farmakoloji bölümünde çalışmak için başvuran M.I.'nın alınması için Hilmioğlu önce itiraz etti. Bir süre sonra aynı kişi için 'Jandarma istihbarata sordurdum, onaylandı' diyerek M.I.'yı işe aldı."

"Jandarma rektörlük seçimiyle neden ilgilendi?"

Görüşmenin usulsüz dinlenmiş olmasının çirkin bir durum olduğunu vurgulayan M.Ö.E. şunları söyledi:

"6 yıl boyunca üniversitede dekanlık yaptım. Sonra rektörlük için adaylığımı açıkladım. Rektör Hilmioğlu 3 dönem görev yaptığı için o rektörlük seçiminde başka bir adayı destekliyordu. Sohbet şeklindeki görüşmemizde astsubay ile rektörlük seçimine ilişkin endişelerimi dile getiriyordum. Ben de antidemokratik yönetim anlayışını tasvip etmediğimi anlatıyordum. Ben ayrım yapan bir kişi değilim. Dinleme kayıtlarını yaklaşık 1 ay önce öğrendim. Nasıl dinleme yapıldığını bilmiyorum."

Bu ifadeler üzerine mahkemeden söz alan sanık Murat Göktürk bahsi geçen ses kaydını kendisinin yapmadığını iddia ederek kimin yaptığını da bilmediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, sanık Göktürk'e jandarma personeli olarak rektörlük seçimiyle neden ilgilendiklerini sorması üzerine ise Göktürk, M.Ö.G. ile gündeme dair sohbet ettiklerini söyledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen eski dekanın dinlettiği ses kaydı, davanın tutuklu sanıklarından muvazzaf asker Haydar Yeşil'in Kırşehir'deki kayınbiraderi H.K. tarafından Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.

14'ü tutuklu 19 sanık yargılanıyor

Malatya'da 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaya ilişkin hazırlanan ek iddianame kapsamında 14'u tutuklu 19 sanık yargılanıyor. Davada "terör örgütü yöneticiliği"yle suçlanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil için 2 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası isteniyor. Diğer 16 sanık için de "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasının bulunduğu ek iddianamede, ayrıca sanıklar için "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlamaları yer alıyor.

(DHA)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bağlantısı, davasında, yayınevi, Üniversitejandarma, zirve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Zirve Yayınevi davasında tanıklar dinlendi Cemalizim Haber Arşivi 0 21 Ağustos 2008 20:29